Un bloc cu cinci etaje ar putea aparea in Parcul Modrogan (Filipescu) in locul fostelor sere
Un bloc cu cinci etaje ar putea aparea in Parcul Modrogan (Filipescu) in locul fostelor sere din curtea vilei Filipescu-Brancoveanu (astazi sediul PDL), monument istoric. RA-APPS a vandut aceasta bucata din spatiul verde in noiembrie 2014 contra sumei de 4.433.800 euro fara TVA. Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei Capitalei, firma One Downtown Properties, un dezvoltator imobiliar, vrea sa construiasca pe teren un bloc de locuinte cu subsol, demisol si 5 etaje. In planul urbanistic al zonei protejate terenul figureaza ca spatiu verde si se afla langa vila Brancoveanu, monument istoric, si in zona protejata Filipescu.
Potrivit unui raspuns trimis de RA-APPS la solicitarea HotNews.ro, imobilul „sere de flori si rasaduri cu terenul aferent”, respectiv 228,97 mp de constructii si terenul de 4.200 mp, situat in Aleea Modrogan nr. 1 A, a fost adjudecat, in data de 14.11.2014, pentru suma de 4.433.800 EURO (fara TVA)”. Imobilul sus mentionat a fost adjudecat la cea de-a patra licitatie, iar pretul de pornire a fost 3.663.800 EURO (fara TVA). Pretul de pornire initial a fost 5.232.000 EURO (fara TVA)”, se arata in raspunsul RA-APPS.
Desi pe documentatile de urbanism acest teren pe care se afla serele este trecut ca o singura parcela, impreuna cu vila Filipescu-Brancoveanu si parcul – Aleea Modrogan nr. 1, RA-APPS spune ca a vandut separat o bucata din el (Aleea Modrogan 1A) deoarece acestea „sunt imobile separate cu pozitii separate in Hotararea de Guvern nr. 60/2005 – privind organizarea si functionarea RA-APPS – cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv HG nr. 265/2005”.
Potrivit Planului Urbanistic Zonal al Zonei Protejate Parcelarea Filipescu, unde se afla vila Filipescu-Brancoveanu si parcul aferent, terenul vandut de RA-APPS figureaza ca spatiu verde plantat cu grad mare de protectie, conservarea fiind obligatorie. Legea nr. 24/2007 spune ca „este interzisa schimbarea destinatiei, reducerea suprafetelor ori stramutarea spatiilor verzi”.
In mod evident insa cei care au adjudecat terenul doresc sa construiasca pe el, nu sa cultive legume. Pe site-ul Primariei Capitalei se arata ca RA-APPS a cerut certificat de urbanism pentru demolarea serelor, iar firma One Downtown Properties a cerut certificat de urbanism pentru un Plan Urbanistic Zonal.
„Solicitarea este pentru construirea unui imobil S+D+3E+4ER+etaj tehnic cu functiunea locuinta. Certificatul de urbanism este eliberat in vederea obtinerii avizului de oportunitate, in vederea initierii/avizarii/aprobarii PUZ. Pana in prezent nu a fost solicitat avizul de oportunitate”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Potrivit Planului Urbanistic Zonal al Zonei Protejate Parcelarea Filipescu se mentin neschimbate dimensiunile si formele actuale ale parcelelor din zona protejata, iar inaltimea maxim admisa pentru cladirile noi este de 16 metri.
Extras din Planul Urbanistic al Zonei Protejate Filipescu. Cu rosu am trecut noi adresele imobilelor
„Parcelarea Filipescu a rezultat din divizarea proprietatii lui Al. Filipescu. Proiectul a fost elaborat in 1912 de arhitectul belgian O. van Rysselberghe. Proiectul a fost corelat cu noul prospect al Soselei Jianu (stabilit prin 1910) si cu parcelarea Blanc, realizata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Odata cu proiectul parcelarii Filipescu, primaria a aprobat si cateva reguli simple de construire: retragerea uniforma de la strada, obligativitatea de a realiza cladiri izolate(vile), inaltimea maxima la cornisa (14 m). Cea mai mare parte a constructiilor au fost realizate intre cele doua razboaie mondiale. (…) Este un cartier rezidential aristocratic, tipic pentru optiunea culturala occidentala a elitelor din prima jumatate a secolului al XX-lea. Gradul de protectie al zonei este maxim: se protejeaza valorile arhitectural – urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor. Sunt permise interventii care conserva si potenteaza valorile existente”, se mai arata in Planul Urbanistic al zonei protejate.
Vila Filipescu-Brancoveanu a fost construita intre 1908-1915 de fiul lui Ion Filipescu-Vulpache, Alexandru (1852-1916) dupa planurile arhitectului Roger Bolomey. Aceasta resedinta, alaturi de alte bunuri imobiliare, a fost mostenita de Constantin Basarab Brancoveanu (1875-1967), unul dintre marii proprietari funciari de atunci, var primar cu Alexandru Filipescu. In anii ’30, Constantin Basarab Brancoveanu a girat cu aceasta proprietate mai multe imprumuturi bancare pe care insa nu le-a putut plati la timp, ca urmare Primaria Capitalei a intrat in posesia vilei si a parcului. PDL foloseste azi vila cu chirie, ea apartinand RAAPPS. PDL si-a exprimat intentia de a cumpara vila in 2013.
Cine este One DownTown Properties
Potrivit datelor de la Registrul Comertului One DownTown Properties este detinuta in proportie de 95% de One United Properties si 5% de Lion Capital.
Potrivit informatiilor aparute in presa One United Properties este detinuta de Victor Capitanu si Andrei Diaconescu – actionari si in compania Capital Partners. Acestia au dezvoltat in ultimii ani mai multe blocuri de locuinte de lux in Capitala: One Floreasca Lake (pe malul lacului Floreasca), Madrigalului Residence in Baneasa si One Herastrau Park. Vezi aici mai mult.