Sari direct la conținut

Sorin Gabrea, „arhitectul lui Sorin Oprescu”, a fost numit de Gabriela Firea consilier personal pe probleme de urbanism

HotNews.ro

Arhitectul Sorin Gabrea, fostul președinte al Comisiei Tehnice de Urbanism în mandatul primarului Sorin Oprescu, dar și unul dintre proiectanții „autostrăzii suspendate”, a fost numit de primarul Gabriela Firea consilier personal pe probleme de urbanism. Acesta este și membru în Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei Capitalei, forul unde se discuta cele mai importante proiecte imobiliare din Capitală, propunerea fiind făcută tot de primarul general. Sorin Gabrea are și un birou de proiectare – Western Outdoor – în ultimii ani acesta fiind unul dintre cele mai active de pe piață.

„Domnul Sorin Gabrea a fost numit în funcția de consilier al primarului general, Gabriela Firea, pe domeniul urbanism din data de 01.02.2018”, se arată într-un răspuns trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Sorin Gabrea a fost președintele Comisiei Tehnice de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei în timpul celor două mandate ale primarului Sorin Oprescu, acesta fiind unul dintre cei mai activi proiectanți din piață, planurile sale urbanistice ajungând în mod frecvent să fie discutate în Comisia Tehnică de Urbanism, pe care o prezida. Comisia are rol consultativ, însă ea fundamentează punctul de vedere al arhitectului șef și al primarului general.

Biroul de arhitectură condus de Sorin Gabrea este și artizanul autostrăzii suspendate promise de fostul primar Sorin Oprescu.

Proiectul inelului median, cunoscut popular drept autostrada suspendată, a fost realizat de un consorțiu de 5 birouri de proiectare: Proiect București, Ecoterra, Metroul SA, Western Outdoor și Alpha Studio. Acest consorțiu a fost desemnat în urmă unei licitații publice, valoarea de proiectare fiind de circa 12 milioane de lei. La firma Wester Outdoor este acționar Sorin Gabrea, pe atunci președintele Comisiei Tehnice de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei. Decizia de a face autostrada suspendată a fost luată de Consiliul General al municipiului București în noiembrie 2013, costurile fiind estimate la nu mai puțin de 1,6 miliarde de euro. Întrucât este o suma colosală pentru bugetul Capitalei, Oprescu a declarat că o va face cu investitori chinezi, însă nu a mai făcut nimic.

Biroul de arhitectură al lui Sorin Gabrea a participat și la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru elaborarea Planului Urbanistic General, însă consorțiul din care făcea parte firma sa a pierdut.

Ce PUZ-uri a făcut biroul de proiectare al lui Sorin Gabrea

Complexul Băneasa

Sorin Gabrea a realizat planul Urbanistic pentru complexul Băneasa, dezvoltat de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Pe 3 august, Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani închisoare în dosarul ”Băneasa”, pentru felul cum a obținut terenul pe care s-a construit ansamblul imobiliar. Potrivit DNA, în perioada 2000 – 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparțînând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Puiu Popoviciu a părăsit România înainte că Instanța supremă să dea sentința în acest dosar, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autoritățile române încearcă să îl extradeze.

Bloc cu parter și două etaje în Centrul Vechi pentru Alin Cocoș

Sorin Gabrea a proiectat și o clădire cu două etaje de pe stradă Lipscani, în Centrul Vechi al Capitalei, pentru fiul lui Dorin Cocoș – Alin Cocoș. Clădirea respectă regimul de înălțime al zonei însă la vremea respectivă mai multe organizații neguvernamentale acuzau că, pentru a face loc acestei construcții, au fost distruse ruinele unor pivnițe din secolul XVII.

Bloc de 7 etaje pe bd. Nicolae Bălcescu

Western Outdoor a făcut proiectul și pentru edificarea unui bloc cu două subsoluri, parter și 7 etaje pe bd. Magheru la nr. 17-19. Planul urbanistic a fost avizat/aprobat de Primăria Capitalei/Consiliul General în perioada 2010-2011.

Proiect rezidențial pe Șoseaua Nordului

La ultima ședința de Consiliu General, de pe 28 martie, a fost aprobat un plan urbanistic zonal pe Șoseaua Nordului nr. 48, nr. 48A, nr. 50, nr. 50A – str. Barajul Argeș nr. 33, nr. 35, nr. 37, actual Șoseaua Nordului nr. 48-50, sector 1, București. Acesta este proiectat de Western Outdoor și prevede construirea unui ansamblu rezidențial alcătuit din două blocuri cu două subsoluri, demisol, mezanin și 5 etaje.

Menționăm că legea nu interzice proiectanților care fac parte din comisiile tehnice de urbanism să proiecteze în timp ce ocupă această funcție, neconsiderand conflict de interese.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro