Sari direct la conținut

Primăria Sector 1 vrea să răscumpere mai multe spații verzi retrocedate, unde proprietarii vor să construiască. Studiu de caz: părculețul de pe strada Elena Văcărescu

HotNews.ro

Un părculeț dintre blocurile din Sectorul 1, de pe strada Elena Văcărescu, retrocedat în urmă cu 15 ani, ar putea fi salvat după revolta locatarilor din zonă. Primăria Sectorului 1 a înființat o comisie care analizează răscumpărarea terenului pentru a fi menținut ca parc și loc de joacă. În prezent sunt în analiză 30 astfel de terenuri, fie spații verzi retrocedate, unde sunt amenajate locuri de joacă, iar proprietarii vor să construiască, fie terenuri unde instituția vrea să amenajeze parcări.

”Vrem să răscumpărâm acele terenuri întrucât solicitările locuitorilor din zonă ar fi să nu se construiască acolo. De exemplu, pe strada Elena Văcărescu este un loc de joacă, iar locatarii din zonă nu doresc ca acesta să dispară și să se construiască o casă. Este intenția mea și a Consiliului să salvăm aceste spații verzi. De aceea am format o comisie, alcătuită din consilieri, ei hotărăsc, intră în negocieri cu proprietarii. Sunt multe terenuri analizate de această comisie, cererile vin tot de la locuitorii din zonă, de exemplu mai avem pe Grivita. Vă dați seama că oamenii nu vor ca între blocuri să mai apară o casă, iar copiii să râmână fără loc de joacă. Acum eu îmi doresc, important este să se ajungă la un consens între consilieri și proprietari”, a declarat pentru HotNews.ro, Dan Tudorache, primarul Sectorului 1.

Până acum au fost puse în discuţie circa 30 de terenuri, dintre care doar la două s-a ajuns la negocieri cu proprietarul.

”În cadrul Primăriei Sectorului 1, Direcţia de cadastru a demarat un proiect de identificare şi evaluare a unor terenuri în zona sectorului 1, care ar putea fi achiziţionate de către Primărie pentru a putea fi transformate în locuri de parcare sau locuri de joacă. Pentru a sprijini această activitate a fost înfiinţată o comisie din care fac parte consilieri locali şi angajaţi ai primăriei din Direcţia de Cadastru şi din Administraţia Domeniului Public. Identificarea terenurilor se face în urma unor sesizări primite sau pe teren. Până acum au fost puse în discuţie circa 30 de terenuri, dintre care doar la două s-a ajuns la negocieri cu proprietarul. Un astfel de caz este terenul din stradă Elena Văcărescu 21, în prezent loc de joacă, care, în cazul în care va fi achiziţionat de Primăria sectorului 1, îşi va păstra această destinaţie, aşa cum îşi doresc locuitorii zonei”, a declarat pentru HotNews.ro, Ilinca Macarie, consilier local Sector 1, și membru în comisia care analizează răscumpărarea terenurilor.

Studiu de caz: părculețul de pe stradă Elena Văcărescu

O parcelă de circa 420 mp din părculețul de pe strada Elena Văcărescu, din Sectorul1, care cuprinde și aleea de intrare în bloc, a fost retrocedată în 2003. În 2015, proprietarul și-a făcut simțită prezența obligând ADP să desfinteze locul de joacă. În acest fel locatarii din zonă au aflat că urmează să piardă spațiul verde. Proprietarul a cerut certificat de urbanism pentru construirea unei clădiri cu două subsoluri, parter și două etaje. Acum acest spațiu verde ar putea fi salvat.

”Istoria a început în luna aprilie 2015, când într-o după-amiază a venit ADP-ul și a luat mobilierul urban din tot locul de joacă pentru copii. În următoarea seară ne-am trezit cu o scrisoare de la proprietar în care își anunța prezența și ne solicita colaborarea, să vedem cum facem ca să fie bine pentru toată lumea. Evident că lumea nu a fost mulțumită cu acest răspuns, a urmat o revoltă ca să spun așa, am strâns 500 de semnături de la locuitorii cartierului, indignați de ceea ce se întâmplă. În săptâmânile și lunile următoare au urmat o grămadă de întâlniri cu primarul Sectorului1, Primarul General, am obținut o grămadă de promisiuni, nimic concret. Când am încercat să trecem la lucruri concrete, ne-am lovit de birocrație, își pasau responsabilitățile de la unii la alții. Văzând că nu ajungem la niciun rezultat, proprietarul s-a dus la Primărie și și-a luat un certificat de urbanism pentru o clădire cu două subsoluri, parter și două etaje. Ăsta a fost indiciul cel mai clar că vrea să construiască. Vâzând că nu ne înțelegem nici cu autoritățile nici cu el, am ajuns la proces și am cerut verificarea retrocedării și anularea titlului de proprietate, în principal pe motiv că avem nevoie de acest spațiu verde și de acces în bloc. Nu este firesc să retrocedezi terenuri între blocuri și să distrugi spații verzi. În plus, sub acest teren sunt utilități publice, țevile RADET care alimentează patru blocuri”, a povestit Ionuț Marin, unul dintre locatarii care au militat pentru păstrarea locului de joacă.

Procesul a fost suspendat după înființarea comisiei, Primăria Sector 1 având la dispoziție 6 luni, până în luna august, pentru a răscumpăra terenul.

”Procesul s-a derulat până când, de comun acord cu proprietarul și cu Primăria, după înființarea acelei comisii de indentificare a terenurilor în vederea exproprierii/răscumpărării, lucrurile au luat o altă turnură. Am găsit o modalitate de a colabora. Am fost la primărie. Inițial au spus că doresc să facă o parcare acolo, dar au ajuns la concluzia că spațiul este foarte mic și am convenit să râmână loc de joacă. Această comisie și-a arătat disponibilitatea de a negocia și a recupera terenul, cu condiția ca noi să ne retragem plângerea. Și am ajuns la acest armistițiu, am încheiat un acor notarial, prin care primăria se obligă ca într-o perioadă de șase luni să repare acea nedreptate. Termenul este luna august. Acum spun că lucrează cu un expert la evaluarea terenului, se va negocia cu proprietarul, iar apoi proiectul trebuie aprobat în Consiliul Local Sector 1”, a mai spus Ionuț Marin.

Zeci de spații verzi dintre blocuri și locuri de joacă au fost retrocedate în ultimii ani și au ajuns să fie construite spre disperarea vecinilor care au rămas fără singurele părculețe din zonă și s-au trezit cu un bloc nou la câțiva metri de ferestrele lor. O parte au reușit să blocheze noile construcții în instanță, pe unele s-a construit deja, iar altele au râmas așa, existând acum posibilitatea să fie salvate.

Potrivit Legii 135/2014, publicată în Monitorul Oficial pe 16 octombrie, Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților se modifică astfel:

„Terenurile înscrise în cartea funciară că fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate că spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu”.

Părculeț Elena Văcărescu

Bucata retrocedată din părculețul de pe strada Elena Văcărescu

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro