Sari direct la conținut

​​FOTO Cercul Militar, una dintre cele mai emblematice clădiri din centrul Capitalei, va avea fațada acoperită cu un mesh cel puțin până în 2021 când ar urma să se termine lucrările de reabilitare

HotNews.ro

Cercul Militar Național de pe Calea Victoriei din București, monument istoric și una dintre clădirile emblematice din centrul Capitalei, va rămâne acoperit cu un mesh cel puțin până în august 2021, atunci când lucrările de reabilitare începute în urmă cu un an ar urma să se finalizeze. Lucrările contractate pe aproape 2 milioane de euro au acumulat însă întărzieri, iar MApN recunoaște că graficul lucrărilor ține și de posibilitățile de finanțare pentru acest proiect. În acest interval în care Cercul Militar va fi acoperit cu un mesh deloc estetic, în București vor avea loc mai multe evenimente care vor aduce turiști, printre care și campionatul european de fotbal EURO 2020.

Cercul Militar Național, clădire monument istoric construită între 1911 și 1923, a intrat din aprilie 2017 într-un proces de reabilitare a fațadelor, a invelitorii, a șarpantei, tâmplăriei și a iluminatului arhitectural. De la momentul debutului lucrărilor fațada principală a fost acoperită cu un mesh (n.r. plasă de protecție) cu numele celor doua firme ce se ocupă de lucrări.

Durata lucrărilor este, însă, una foarte mare – 56 de luni, finalizarea fiind programată pentru august 2021. Cu toate acestea, graficul de lucrări a suferit deja întârzieri.

„Pentru a putea demara lucrări de reabilitare la o clădire de patrimoniu a fost nevoie de numeroase avize şi de o perioadă mai îndelungată de proiectare a lucrărilor, având în vedere că, pentru a păstra calitatea şi aspectul iniţial, posibilitatea folosirii tehnologiilor noi, mai rapide, este aproape exclusă din procesul de execuţie”, a transmis Ministerul Apărării Naționale, proprietarul clădirii, la solicitarea HotNews.ro.

Deși lucrările vor dura încă cel puțin trei ani, perioadă în care în Capitală vor fi multiple evenimente cu turiști străini, printre care și EURO 2020, iar Cercul Militar este mereu cap de afiș în clipurile video și imaginile de promovare a Bucureștiului, fațada clădirii va rămâne acoperită de mesh-ul instalat de către firmele constructoare.

„În conformitate cu prevederile legale, constructorul are obligaţia de a monta şi de a menţine, pe toată durata lucrărilor, o plasă de protecţie cu rolul de a reţine particulele de praf şi alte reziduri rezultate în urma procesului de execuţie a lucrărilor”, a precizat MApN la solicitarea HotNews.ro.

Lucrările sunt programate să se finalizeze în august 2021, dar deja au apărut întărzieri. MApN recunoaște că „în timpul lucrărilor de decopertare a unor suprafeţe, au fost identificate şi alte defecte a căror remediere a generat unele întârzieri” și mai precizează că execuția lucrărilor ține și de posibilitățile de finanțare ale ministerului.

„Graficul de eşalonare a execuţiei lucrărilor de reabilitare a Palatului Cercului Militar Naţional este în concordanţă cu posibilităţile Ministerului Apărării Naţionale de finanţare a acestei investiţii”, preciează MApN.

Lucrările de reabilitare a Cercului Militar Național au început în aprilie 2017 și sunt executate de Concas Buzău și Romconstruct Ploiești, iar proiectantul este Romanian Expert Consulting SRL.

Contractul a fost atribuit în iulie 2016 către Concas SA din Buzău după o procedură simplificată pe SEAP, iar valoarea sa este de 9,095,150.91 RON (circa 2 milioane de euro) fără TVA.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro