Sari direct la conținut

Motivarea instanței la decizia de anulare a hotărârilor de înființare a companiilor Primăriei Capitalei: era nevoie de votul de două treimi

HotNews.ro
Dan Barna, Foto: Captura Facebook
Dan Barna, Foto: Captura Facebook

Hotărârile prin care s-au înființat cele 22 de companii ale Primăriei Capitalei trebuiau aprobate cu votul a două treimi, nu cu majoritate simplă,se arată în motivarea Curții de apel București la decizia de anulare a acestora, prezentată marți de USR. Mai mult, instanța reține că asocierea dintre firma Ciclop SA (tot a Primăriei) și Consiliul General, în toate cele 22 de companii municipale, este una de formă deoarece Ciclop SA nu poate veni cu un aport real, în bani ori expertiză pentru a presta servicii ce nu au nici o legătură cu profilul său de activitate.

Reamintim că instanța a anulat pe 23 noiembrie 2018 hotărârile de înființare a celor 22 de companii municipale ale Primăriei Capitalei. Procesul a fost intentat de USR București. În prezent, USR are pe rol un proces de desființare a celor 22 de companii municipale.

”Motivarea deciziei date de Curtea de Apel este chiar mai devastatoare pentru Gabriela Firea decât este decizia în sine. Instanța constată nu una, ci două încălcări grave ale legii. Avem așadar încă o dovadă că înființarea companiilor a fost cea mai proastă decizie pe care a luat-o un primar al Capitalei în ultimii 30 de ani. Și, din acest motiv, decizia instanței ar trebui să fie punctul final de carieră politică și administrativă pentru Gabriela Firea. Companiile pe care le-a înființat sunt adevărate mașinării de stors bani din bugetul Capitalei. S-au tocat 500 de milioane de euro, din care mai bine de 3 milioane au fost cheltuiți după publicarea deciziei instanței. Acest prejudiciu trebuie recuperat de la Gabriela Firea și directorii companiilor”, a declarat Dan Barna, președinte USR.

”Primarul General a avut ocazia de a rezolva problema companiilor imediat după pronunțarea sentinței. Inclusiv noi i-am oferit o șansă prin proiectul de hotărâre pe care l-am depus la Consiliu. Gabriela Firea a preferat să ignore problema, dând dovadă nu doar de incompetență, ci și de rea-voință. Din păcate, atitudinea primarului Capitalei înseamnă noi sume de bani cheltuite din buzunarul cetățenilor. Vom solicita încă o dată Curții de Conturi să verifice modul în care au fost risipiți banii bucureștenilor de către aceste companii”, a declarat Ana Ciceală, consilier municipal. ”Gabriela Firea trebuie să-și asume responsabilitatea acestei situații catastrofale pe care a generat-o în București. I s-a spus de la bun început că aceste companii vor fi un eșec managerial și financiar pentru Capitală. Însă a preferat să meargă mai departe. Iar acest lucru este încă o dovadă că adevăratul scop al Gabrielei Firea a fost cu totul altul. A vrut, de la bun început, să-și construiască un mecanism prin care să devalizeze bugetul Capitalei fără a fi trasă la răspundere. Și, dacă nu ar fi fost decizia instanței, probabil că ar fi și reușit”, a declarat si Ana Ciceală, consilier General USR.

USR București îi cere Gabrielei Firea să recupereze de urgență sumele cheltuite de companiile municipale și să nu mai dea bani către acestea.

Curtea de Apel București a anulat pe 23 noiembrie 2018 hotărârile de înființare a celor 22 de companii municipale ale Primăriei Capitalei. Procesul a fost intentat de USR București. Primăria Capitalei a investit în cele 22 de companii municipale circa 2,8 miliarde de lei prin majorări de capital succesive. În plus, din 2017, de la înființare, la aceste societăți au fost angajați mii de oameni și l-au fost delegate principalele servicii publice din oraș, de la iluminatul public, semaforizare, întreținere străzi la parcări sau cimitire.

Imediat după pronunțarea instanței, Gabriela Firea a declarat că decizia nu are niciun efect și a mers mai departe cu companiile municipale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro