Sari direct la conținut

Consiliul General va discuta vineri bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2020/ PNL nu va vota: 1,1 miliarde lei merg înspre companiile municipale

HotNews.ro
Primaria Capitalei, Foto: Hotnews
Primaria Capitalei, Foto: Hotnews

Consiliul General va discuta vineri bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2020. Primăria Capitalei are un buget general estimat la circa 10 miliarde lei (echivalentul a 2,1 miliarde de euro) în anul 2020, potrivit proiectului afișat în dezbatere publică pe site-ul municipalității. Din acești bani, subvențiile pentru RADET și RATB sunt estimate la 1,64 miliarde lei, cheltuielile de personal 1,94 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei pentru companiile municipale și alte instituții finanțate din venituri proprii, cheltuielile curente – 7,2 miliarde. Cheltuielile pentru investiții sunt estimate la circa 2 miliarde lei.

Pentru biserici, Gabriela Firea propune alocarea a 10,4 milioane lei, dar Catedrala Mântuirii Neamului nu primește niciun ban. Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic se propune alocarea a 173 milioane lei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Pentru statui se alocă 12 milioane lei.

La ce proiecte mari de infrastructură vrea să dea primarul Gabriela Firea bani

  • Pentru Sala Polivalentă de lângă Arena Națională se propune alocarea a 10 milioane lei, iar pentru Patinoarul Flamaropol – 2 milioane lei. La pistele de biciclete se dau 42,7 milioane lei, banii primiți de la Ministerul Mediului și necheltuiți anii trecuți.
  • Pentru pasajul pietonal de la Piața Eroii Revoluției se dau 4,3 milioane lei. Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu primește 20 milioane lei, iar Pasajul Ciurel și Străpungerea spre A1 – 162 milioane lei, potrivit propunerii făcute de Gabriela Firea.
  • Pentru refacerea liniei de tramvai de pe Bulevardul Aerogarii se propune alocarea a 5 milioane lei, iar pentru parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon – 84 milioane lei.
  • Pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză se propune alocarea a 41 milioane lei, pentru Prelungirea Ghencea-Domnești – 50 milioane lei, iar pentru Pasajul de la Doamna Ghica se propune alocarea a 75 milioane lei.
  • Din fonduri europene Primăria Capitalei estimează că va primi 1,3 miliarde lei, în principal pentru achiziția de tramvaie și autobuze electrice.

Stelian Bujduveanu, liderul consilierilor generali ai PNL, o acuză pe Gabriela Firea că dă circa 10% din bugetul municipalității către companiile municipale, respectiv 1,1 miliarde lei. Acesta spune că PNL nu va vota bugetul și cere alocarea banilor cu prioritate către modernizarea rețelei de termoficare.

”Mâine, în Consiliul General, se aprobă bugetul pe 2020 al Bucureștiului. Da, la o lună și jumătate de la începerea anului și doar se aprobă, nu se și dezbate, pentru că așa funcționează ședințele prezidate de Primarul General: dumneaei dispune, majoritatea PSD votează, nu comentează. Cu adevărat dramatic este modul în care este constituit acest buget: în timp ce bucureștenii trăiesc fără căldură și apă caldă, Gabriela Firea continuă să toace banii publici pe lefurile clientelei PSD și pe propagandă electorală. Primarul General a alocat 1,1 miliarde de lei direct în conturile companiilor municipale, ilegale, înțesate cu pilele și cunoștințele doamnei Firea, angajate pe filiera Voluntari. Teoretic, 10% din bugetul Capitalei merge înspre companiile camarilei Firea-Pandele dar, la modul real, având în vedere că pe 2020 Primarul General a propus un buget “umflat”, cu venituri supraestimate, companiile ilegale vor primi chiar 20% din banii bucureștenilor!”, a declarat Bujduveanu.

Acesta este de părere că banii trebuie dați cu prioritate pentru modernizarea rețelei RADET.

”Orice primar responsabil și-ar fi stabilit ca prioritate modernizarea rețelei RADET (Termoenergetica) în condițiile în care bucureștenii stau în frig și se roagă să vină mai repede primăvara. În 2019, din 70 de milioane de lei – câte au fost prevăzute pentru investiţii la reţeaua de termoficare – au fost cheltuite până la finalul anului doar 13 milioane de lei. În 2018, situaţia a fost şi mai gravă, cu doar 2,6 milioane lei investiţi efectiv în reţeaua RADET. În plus, anul trecut, primarul general s-a împrumutat cu 460 de milioane de lei pe 20 de ani, pentru a plăti subvenția termică. Ca dezastrul să fie complet, Primăria Capitalei prin TermoEnergetica nu a plătit agentul termic destinat locuitorilor municipiului Bucureşti pentru ultimele două luni. Prin urmare, ELCEN, producătorul de energie termică, a ajuns în situația în care nu va putea plăti, la rândul său, materia primă, gazul natural, către furnizorul Romgaz și nici salariile angajaților. Concret”, a mai spus Bujduveanu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro