Sari direct la conținut

Concluziile întâlnirii de la Guvern pe termoficare: Se vor aloca bani pentru plata restanțelor la energia termică pentru București, Constanța și alte localități / Despre subvenție, deocamdată nimic

HotNews.ro
Guvernul Ciuca, Foto: gov.ro
Guvernul Ciuca, Foto: gov.ro

Guvernul va iniția un proiect de Hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri primăriilor, pentru plata restanțelor la energia termică, a transmis instituția după întâlnirea care a avut loc vineri dimineață între premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Energiei, Virgil-Daniel Popescu, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Constanţei, Vergil Chiţac. De această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din București, Constanța, precum și din alte localități care se confruntă cu disfuncționalități în livrarea energiei termice, a mai transmis executivul. În ceea ce privește subvenția de 980 milioane lei cerută de primarul Nicușor Dan, pentru a acoperi o parte din majorarea prețului la gigacalorie, deocamdată nu s-a luat o decizie.

  • „La începutul întâlnirii, desfășurată la Palatul Victoria, prim-ministrul a solicitat reprezentanților Guvernului – miniștrii Finanțelor, Adrian Câciu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke, Energiei, Virgil-Daniel Popescu – să găsească urgent soluții pentru ca cetățenii să beneficieze de apă caldă și căldură și să fie redus impactul pe care scumpirea gigacaloriei îl are asupra facturilor plătite de populație.
  • Primarii celor două municipii au prezentat problemele cu care se confruntă sistemele de producție și distribuție a energiei în sistem centralizat.
  • Ca soluție imediată, pentru a sprijini autoritățile locale, la nivelul Guvernului va fi inițiat un proiect de Hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică. De această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din București, Constanța, precum și din alte localități care se confruntă cu disfuncționalități în livrarea energiei termice”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

În ceea ce privește subvenția, solicitată de primării, pentru a acoperi o parte din creșterea tarifului, deocamdată nu s-a decis nimic.

  • ”Discuțiile cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022.
  • Pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria s-a discutat despre modalitățile prin care producția și distribuția energiei termice în sistem centralizat vor putea fi preluate în coordonare unitară, în subordinea primăriilor.
  • Totodată, s-a discutat despre soluții viabile de modernizare și eficientizare a sistemelor de termoficare, prin creșterea accesului primăriilor la fonduri europene alocate prin Fondul de Modernizare”, a mai transmis Guvernul.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că principala temă de discuţie la întâlnirea de la Guvern a fost modalitatea în care Municipalitatea ar putea să preia ELCEN şi felul în care ar putea plăti achiziţia.

„Obiectul principal al discuţiei de azi a fost acea preluare şi de către Primăria Bucureşti şi de către Primăria Constanţa a activelor de producţie a energiei termice, care pentru Bucureşti sunt la ELCEN. (…) Trebuie să găsim nişte bani pe care PMB să îi plătească. (…) În fiecare an, Parlamentul aprobă legea bugetului şi o lege a plafoanelor. Această lege a plafoanelor stabileşte pe de o parte o sumă totală cu care unităţile administrativ teritoriale (UAT) se pot împrumuta şi un plafon maxim pentru fiecare UAT. Deci, una dintre soluţii este ca pentru Bucureşti, pentru această achiziţie, să se mărească plafonul. Dar răspunsul este la ministrul de Finanţe. Singurul mod în care ELCEN poate să iasă din insolvenţă este cu bani de la Primăria Municipiului Bucureşti şi de asta a fost ministrul de Finanţe la discuţie, să vedem care este modalitatea prin care Primăria Municipiului Bucureşti să se poată împrumuta astfel încât să plătească ELCEN, ELCEN să iasă din insolvenţă şi ieşit din insolvenţă să fie inclus în Termoenergetica şi să poată să acceseze aceste fonduri de modernizare”, a declarat Nicușor Dan după întâlnire, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte subvenţia la termic, primarul a declarat că deocamdată nu poate fi estimat cuantumul ajutorului acordat Capitalei, care ar urma să fie stabilit prin legea bugetului de stat pe anul viitor. Nicuşor Dan a menţionat că până pe 31 decembrie Bucureştiul nu are „o nevoie urgentă” de susţinere financiară din partea Guvernului, deoarece creşterile de preţuri au survenit la 1 noiembrie, iar factura pe noiembrie se plăteşte în ianuarie.

„Bugetul de stat pe anul 2022 este în lucru şi discuţia a fost care sunt urgenţele până la finalul anului 2021 şi care este necesarul începând cu anul 2022. Răspunsul final o să vină – pentru cei ca noi, care au nevoile în special pe anul 2022 – o să vină prin bugetul de stat. (…) Avem o mare nevoie la începutul lunii ianuarie şi discuţia este dacă această nevoie pentru începutul lunii ianuarie o ne fie dată în decembrie sau în ianuarie, după eventuala aprobare a bugetului de stat. (…) În acest moment, Guvernul analizează urgenţele pe luna decembrie. Şi, în paralel, Guvernul lucrează la legea bugetului de stat”, a spus primarul.

Potrivit lui Nicuşor Dan, un alt treilea subiect abordat a vizat situaţia Vest Energo, operatorul care furnizează agent termic pentru vestul Bucureştiului.

„Aici este un cumul de acte normative şi în situaţia aceasta excepţională, a creşterii excepţionale a preţului gazului, operatorul Vest Energo este în situaţia în care cumpără de pe piaţă la un preţ al gazului nereglementat şi vinde la un preţ reglementat. El este în pierdere şi trebuie să găsim o soluţie, astfel încât un operator economic privat să poată să funcţioneze în condiţii de piaţă corecte. Din nou, este o problemă care este în analiza ministrului Energiei şi a ELCEN, care poate să stabilească o colaborare cu acest operator privat”, a spus Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Edilul general a reamintit că a propus creşterea la 280 de lei a preţului gigacaloriei suportat de către bucureşteni, menţionând că această variantă ar ţine cont de mai mulţi factori, precum: creşterea preţului gazului; preţurile suportate de locuitorii altor oraşe cu sisteme centralizate de încălzire; faptul că în Capitală nu a mai existat din 2011 o creştere a preţului suportat de cetăţeni (stabilit la 164 de lei pe gigacalorie).

„PNL, PMP susţin această creştere – care în opinia mea e rezonabilă. USR nu s-a pronunţat, aşteaptă să vadă care este răspunsul din partea Guvernului, iar PSD s-a pronunţat public – nu susţine majorarea”, a precizat Nicuşor Dan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro