Sari direct la conținut

Proprietarii centrului comercial Prosper, care a ars recent, nici nu au cerut autorizație de securitate la incendiu / Ultimul control a avut loc în 2017

HotNews.ro
Incendiu la magazinul Prosper, Foto: Captura Facebook
Incendiu la magazinul Prosper, Foto: Captura Facebook

Proprietarii centrului comercial Prosper, care a ars din temelii în 22 martie, nici nu au cerut autorizație de securitate la incendiu, potrivit unui răspuns transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București -Ilfov la solicitarea HotNews.ro. Ultimul control a avut loc în 2017 și atunci au fost aplicate două amenzi – una de 2.500 de lei pentru reducerea gabaritelor căilor de evacuare și una de 500 de lei pentru nereguli privind exploatarea instalației electrice.

  • ”Din verificările efectuate rezultă că această construcție deține aviz de securitate la incendiu emis de ISUBIF în anul 2017 (n.r. – documentul care spune ce trebuie făcut ca imobilul să prezinte siguranță la foc), fară ca administratorul proprietarul să solicite ulterior autorizația de securitate la incendiu (n.r. – documentul care se obține după realizarea investițiilor scrise în aviz), potrivit prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată”, se arată în răspunsul transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București -Ilfov (ISUBIF) la solicitarea HotNews.ro.

ISUBIF a făcut două controale la administratorul proprietarul clădirii din Calea 13 Septembrie nr. 221-225, în anii 2015 şi 2017.

La controlul din 2015, au fost date două amenzi pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu (în cuantum de 5.000 de lei), respectiv pentru nereguli privind exploatarea instalației electrice (în cuantum de 500 de lei), potrivit sursei citate.

La controlul din anul 2017, au fost date două amenzi pentru reducerea gabaritelor căilor de evacuare (în cuantum de 2.500 de lei), respectiv pentru nereguli privind exploatarea instalației electrice (în cuantum de 500 de lei). Reprezentanții ISUBIF spun însă că deficiențele au fost soluționate în timpul controlului.

  • ”Totodată, menţionăm că această construcție era dotată cu instalație de detectare, semnalizare și avertizare în caz de incendiu, respectiv instalație de stingere cu hidranți de incendiu interiori”, se mai arată în răspuns.

Fără autorizație de securitate la incendiu

Pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu, pompierii spun că nu au putut da amenzi pentru că nu aveau bază legală.

  • ”De asemenea, inspectorii de prevenire ai ISUBIF au constatat și consemnat în nota de control lipsa autorizației de securitate la incendiu, care se sancționa la momentul respectiv cu amendă între 5.001 și 10.000 lei, însă prin prevederile Legii nr. 33/2016 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, a fost prorogat termenul în care persoanele cu responsabilităţi legale aveau obligația obținerii autorizaţiei de securitate la incendiu până la data de 31 decembrie 2016, perioadă în care acestea nu erau sanctionate contravenţional”, explică Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Am întrebat și dacă imobilul se încadra în prevederile legale pentru a fi închis, însă nu am primit un răspuns clar.

  • ”Dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu se poate realiza doar în situațiile prevăzute la art. 3, alin (1) din Hotărârea Guvernului României nr. 915/2015”, se arată în răspuns.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 915 din 3 noiembrie 2015, date imediat după tragedia de la Colectiv, se poate dispune oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu şi care au aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism, se realizează în oricare din următoarele situaţii:

  • depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă;
  • depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc;
  • neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă;
  • reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;
  • neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă;
  • neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă.

Citește aici toate prevederile.

Cum se poate funcționa fără autorizație de securitate la incendiu

Legislația din România permite clădirilor care nu au autorizație de securitate la incendiu să funcționeze pe răspunderea proprietarilor, a explicat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Daniel Vasile:

  • „Până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor.
  • Totuşi, în cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor/ amenajărilor fără a mai aştepta obţinerea autorizaţiei amintite”.

După tragedia de la Colectiv, în loc să se înăsprească legea și să nu mai permită funcționarea clădirilor ce nu au acest document care certifică siguranța la foc, termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a tot fost amânat cu câte 3 luni, 6 luni, un an, ultimul termen stabilit printr-o Ordonanță de Urgență dată pe 30 iunie 2021 fiind finalul anului 2022.

  • „Construcțiile (…) care au fost puse în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu și pentru care se face dovada alocării fondurilor necesare sau a încheierii de contracte pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru conformarea construcției la cerința securitate la incendiu, beneficiarii au obligația obținerii respectivului act administrativ până la data de 31 decembrie 2022. Până la obținerea autorizației de securitate la incendiu (…) răspunderea exclusivă în ceea ce privește funcționarea construcțiilor (…) revine beneficiarilor investițiilor”, se arată în Ordonanța de Urgență.

Nu cunoaștem dacă proprietarii respectau această cerință.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro