Instanța a oprit controversatele proiecte imobiliare de pe Modrogan 1 A și Icoanei 2-8 / Nicușor Dan acuză ISC-ul că și-a revocat procesele verbale de inspecție care constatau ilegalitățile
Instanța a oprit controversatele proiecte imobiliare de pe Modrogan 1 A și Icoanei 2-8, a anunțat luni, într-o conferință de presă, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. În cazul proiectului imobiliar de pe strada Icoanei 2-8, unde un investitor spaniol a demolat 3 case de peste o sută de ani vechime și a început construirea unui bloc de 4 etaje, instanța a decis că autorizația de construire a expirat, astfel că nu se mai poate construi, a anunțat primarul.
În cazul proiectului imobiliar de pe Aleea Modrogan 1 A, unde pe o bucată din grădina palatului Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric unde PNL își are sediul, un investitor construiește blocuri de 4 etaje, instanța a decis suspendarea autorizației de construire, decizia fiind definitivă, a anunțat Nicușor Dan. Blocurile sunt deja ridicate.
Ambele proiecte imobiliare au fost autorizate de administrația Firea în ultimele zile de mandat. HotNews.ro a scris în mai multe rânduri despre aceste cazuri.
”Conferința de azi este prilejuită de două decizii definitive ale Curții de Apel București prin care sunt oprite două speculații imobiliare consistente, aprobate de administrația Firea în ultimele zile de mandat. Este vorba despre Modrogan 1 A și Icoanei 2-8”, a anunțat Nicușor Dan.
În ceea ce privește proiectul imobiliar din Modrogan, Curtea de Apel București, printr-o decizie definitivă pronunțată pe 8 iulie, a suspendat executarea pentru Planul Urbanistic Zonal prin care s-a aprobat proiectul și pentru autorizația de construire până la judecarea procesului de anulare a actelor. Decizia este definitivă.
”Printr-un PUZ aprobat 2019 și autorizația de construire aprobată pe 21 septembrie 2020 s-au aprobat blocuri în grădina palatului. Sunt mai multe motive pentru care a pune blocuri acolo este o ilegalitate, dar motivul cel mai flagrant este că acolo este spațiu verde și că există o prevedere clară în lege care spune că nu ai voie să schimbi destinația spațiului verde”, a explicat Nicușor Dan.
Primarul general acuză că instituțiile statului nu au făcut nimic, deși au fost sesizate.
- ”Comportamentul instituțiilor statului român? Agenția pentru Protecția Mediului București a avizat planul urbanistic și autorizația, fără să vadă că acolo este spațiu verde, cum a făcut-o de sute de ori înainte.
- Direcția pentru Cultură, care este organismul local al Ministerului Culturii, deși avizase de două ori și spusese de două ori că pentru spațiul din jurul palatului conservarea este obligatorie, a dat aviz și pentru blocuri acolo. Administrația Firea a dat autorizație de construire cu 6 zile înainte de alegerile locale”, a declarat Nicușor Dan.
Primarul acuză Inspectoratul de Stat în Construcții că a revocat un proces verbal al ISC București, prin care se constatau mai multe ilegalități, ca proiectul imobiliar să meargă mai departe.
”ISC-ului i-a luat un an ca să verifice, deși era o investiție consistentă și importantă, despre care s-a scris în presă, și după ce a verificat și a constatat toate ilegalitățile, pe care acum le-a constatat și Curtea de Apel București, a venit acest Ordin, din ianuarie 2022, prin care fără nicio explicație Inspectoratul de Stat în Construcții, organul național, a revocat ordinul Inspectorarului local prin care se constatau toate nelegalitățile, fără să dea nicuin motiv pentru care procesul verbal de control se revocă și împiedicând astfel Prefectul să exercite încă din ianuarie acțiunea în contencios administartiv care ar fi oprit această speculație imobiliară”, a declarat Nicușor Dan.
În ceea ce privește proiectul imobiliar de pe Icoanei 2-8, primarul general a declarat că instanța a constatat că autorizația de construire a expirat.
- ”Curtea de Apel București, printr-o decizie definitivă din 6 iulie, a constatat că nu mai există autorizații pentru această investiție, ele au expirat, și această administrație nu va da noi autorizații pentru o construcție ilegală, care încalcă regulamentul de urbanism. (…)
- Regulamentul de urbanism al acestei zone spune că este o zonă unicat la nivel internațional, este interzisă comasarea parcelelor și toate intervențiile trebuie făcute parcelă cu parcelă pentru a păstra specificul zonei.
- Aici a fost emisă o autorizație de desființare pentru cele 4 clădiri și a fost emisă o autorizație de construire pentru un imobil pe cele 4 parcele reunite, încălcându-se prevederea că nu ai voie să comasezi parcele”, a spus Nicușor Dan.
Și în acest caz edilul acuză autoritățile statului român că nu au făcut nimic.
”Ce au făcut instituțiile statului român? Direcția pentru Cultură a avizat și demolarea și construirea, în ciuda faptului că avizase acel regulament care spunea că nu ai voie să comasezi parcele. Administrația Firea a emis autorizația de desființare pe 1 octombrie, după alegerile locale și autorizația de construire pe 27 octombrie, cu 2 zile înainte să preiau mandatul. Așa ne explicăm de ce consilierii generali ai PSD au încercat să întârzie prin contestații în instanță preluarea mandatului, ca ultimele tunuri care erau pregătite să poată fi semnate”, a declarat Nicușor Dan.
Și aici primarul spune că ISC a revocat procesul verbal prin care au fost constatate mai multe încălcări ale legii.
- ”Am sesizat ISC-ul încă din luna martie 2020, spunând explicit că este vorba de pierderea unor elemente importante de patrimoniou construit.
- În ciuda acestor insistențe, ISC-ul nu a făcut verificări asupra legalității până în decembrie 2021, la 9 luni după ce a fost sesizat și după ce demolarea se făcuse.
- Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 avea toate motivele să suspende executarea lucrărilor până lucrurile se lămureau în instanțele civile. Nu a făcut-o și a permis demolarea și începerea lucrărilor.
- Și identic ca în cazul Modrogan, după ce Inspectoratul de Stat în construcții local a venit și a constatat toate ilegalitățile, și a făcut un proces verbal consistent, Inspectoratul de Stat Național a dat un ordin, fără nicio motivare, prin care a revocat ordinul Inspectoratului local”, a declarat Nicușor Dan.
Unde este statul român?
- ”Cum este posibil să avem un investitor spaniol care să lucreze în zona zero a Bucureștiului, timp de 6 luni cu autorizații de construire și de desființare și ilegale și expirate, fără nicio instituție a statului român, nici Inspectoratul de Stat în Construcții, nici Prefectul, nici Parchetul, deși legal sesizate, să nu facă nimic.
- Oare un investitor român care s-ar duce să facă asta în centrul Madridului, ar putea să facă asta, să lucreze șase luni cu autorizații ilegale și suspendate?
- Este o întrebare foarte serioasă, care ține de cum dezvoltăm orașul și cum comunicăm cu instituțiile centrale”, a mai spus Nicușor Dan.
Primarul spune că va solicita în instanță reconstruirea imobilelor demolate în Icoanei 2-8 și aducerea spațiului verde din Modrogan la starea inițială.
Nicușor Dan a mai spus că acestea sunt ultimele zvâcniri ale unui mod speculativ și profund nociv de a face dezvoltare urbană în București, cu încălcarea interesului public.
”Sunt foarte fericit că în acest mandat am avut zeci de cereri prin care am aprobat pentru zona istorică a Bucureștiului dezvoltări urbane corecte, consistente, în acord cu ceea ce înseamnă zona centrală a Bucureștiului, care este în responsabilitatea noastră”, a declarat edilul.
Despre Modrogan 1 A
Cu câteva zile înainte de alegerile de pe 27 septembrie, administrația Firea a dat autorizație pentru construirea a 3 blocuri cu 4 etaje pe Aleea Modrogan 1 A, în grădina vilei Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric. Blocurile sunt construite în curtea vilei în care se află sediul central al PNL, lângă Bulevardul Aviatorilor, după ce o bucată din grădină a fost dezmembrată și vândută unui privat de RA-APPS. În Planul Urbanistic al zonei protejate Filipescu, aprobat tot de Primăria Capitalei, vila apare cu grad maxim de protecție, la fel și parcul pe care urmează să se edifice construcțiile, conservarea fiind obligatorie.
Vila Filipescu-Brâncoveanu; Foto Agerpres
Proiectul imobiliar
Această bucată din grădina vilei unde are sediul PNL a ajuns proprietate privată după ce RA-APPS a vândut-o în noiembrie 2014 contra sumei de 4.433.800 euro fără TVA.
La finalul anului 2019, Consiliul General al Municipiului București a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru proiectul imobiliar. Reamintim că Gabriela Firea și PSD aveau majoritatea.
„Parcelarea Filipescu a rezultat din divizarea proprietății lui Al. Filipescu. Proiectul a fost elaborat în 1912 de arhitectul belgian O. van Rysselberghe. Proiectul a fost corelat cu noul prospect al Șoselei Jianu (stabilit prin 1910) și cu parcelarea Blanc, realizată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Odată cu proiectul parcelării Filipescu, primăria a aprobat și câteva reguli simple de construire: retragerea uniformă de la stradă, obligativitatea de a realiza clădiri izolate (vile), înălțimea maximă la cornișă (14 m). Cea mai mare parte a construcțiilor au fost realizate între cele două războaie mondiale. (…) Este un cartier rezidențial aristocratic, tipic pentru opțiunea culturală occidentală a elitelor din prima jumătate a secolului al XX-lea. Gradul de protecție al zonei este maxim: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente”, se arată în Planul Urbanistic al zonei protejate.
Vila Filipescu-Brâncoveanu a fost construită între 1908-1915 de fiul lui Ion Filipescu-Vulpache, Alexandru (1852-1916) după planurile arhitectului Roger Bolomey. Această reședință, alături de alte bunuri imobiliare, a fost moștenită de Constantin Basarab Brâncoveanu (1875-1967), unul dintre marii proprietari funciari de atunci, văr primar cu Alexandru Filipescu. În anii ’30, Constantin Basarab Brâncoveanu a girat cu această proprietate mai multe împrumuturi bancare pe care însă nu le-a putut plăti la timp, ca urmare Primăria Capitalei a intrat în posesia vilei și a parcului. PNL folosește azi vila cu chirie, ea aparținând RA-APPS. PNL și-a exprimat intenția de a cumpăra vila în 2013.
Despre proiectul imobiliar din strada Icoanei 2-8
Cele trei case de peste 100 de ani de pe strada Icoanei 2-8, vizavi de Școala Centrală, au fost demolate toamna trecută, în luna noiembrie. Nicușor Dan a încercat să oprească demolarea, invocând că autorizația a fost emisă nelegal, dar fără succes.
Imobilele demolate
Pe 1 octombrie 2020, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru toate casele aflate la adresa strada Icoanei 2-8, respectiv casa de pe Icoanei colț cu Caragiale și cele două case alăturate de pe strada Icoanei.
Pe 27 octombrie, în penultima zi de mandat, administrația Firea a dat autorizație de construire pentru două corpuri de construcție cu următorul regim de înălțime: două subsoluri, parter, două etaje, iar etajele 3 și 4 retrase. Proiectul are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis pe 24.09.2020. Elemente decorative din fostele clădiri de la numerele 4-6 și 8 vor fi integrate pe noua fațadă.
Cele 4 parcele au în total o suprafață de 1874 mp și au fost alipite pe 4 octombrie 2019.
Beneficiarul autorizațiilor de construire este Homing Downtown SRL, iar biroul de proiectare Avangarde Art Design – arh. Georgeta Gabrea.
Icoanei 2-8 face parte din două zone protejate – Icoanei și Calderon.
Regulamentul zonei protejate Icoanei prevede grad de protecție maxim: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.
Înălțimea maxim admisă este de 10 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.
Și zona protejată Calderon are grad maxim de protecție: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.
Înălțimea maxim admisă – 16 m, minimum 13 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.