Sari direct la conținut

Cele mai iubite locuri din București și topul cartierelor făcut de locuitorii orașului

HotNews.ro
Calea Victoriei, București, Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu
Calea Victoriei, București, Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Cele mai mari probleme semnalate de bucureșteni sunt costul încălzirii, mizeria din oraș și calitatea precară a aerului, sunt concluziile consultării publice realizate pentru elaborarea noului Plan Urbanistic General al municipiului București, la care au răspuns circa 21.000 de oameni. Potrivit sursei citate, cele mai reprezentative bulevarde sunt Magheru, Calea Victoriei și Aviatorilor, cea mai importantă piață publică este Piața Universității, iar cel mai reprezentativ parc este Herăstrăul. În cea ce privește clădirile, cele mai reprezentative sunt Ateneul și Arcul de Triumf. Cele mai apreciate cartiere sunt Primăverii, Dorobanți, Aviatorilor, Cotroceni.

Cele mai mari nemulțumiri ale bucureștenilor

Potrivit studiului, cele mai mari nemulţumiri privind costul în raport cu calitatea se referă la încălzirea locuinţelor, la telefonia fixă şi la alimentarea cu apă:

  • Pentru 79% din populaţia Bucureştiului costul încălzirii este o mare problemă;
  • Pentru 84% din populaţia oraşului este un mare pericol starea salubrităţii;
  • 77% din locuitori acuză calitatea precară a aerului;

„71% dintre cei cei chestionați cred că Bucureștiul este foarte murdar, 3% consideră că de vină sunt locuitorii, 14% că vinovați sunt lucrătorii de la serviciile publice și 76% ambele variante. Rezultatele atestă că responsabilitatea principală nu poate fi atribuită numai lucrătorilor de la serviciile publice, ci se datoreză, în mare parte şi carenţelor educaţionale ale populaţiei (semnalare culeasă şi din investigaţia în rândul specialiştilor, unde, adesea, este menţionată şi necesitatea mijloacelor coercitive)”, arată concluziile studiului.

Cele mai reprezentative clădiri, bulevarde și parcuri

Cele mai reprezentative bulevarde sunt Magheru, Calea Victoriei și Aviatorilor, cele mai importante piețe publice – Piața Universității, Piața Unirii, Piața Palatului și Piața Amzei și cele mai reprezentative parcuri sunt Herăstrăul și Cișmigiul. În privința clădirilor, cele mai reprezentative au fost considerare Ateneul Român și Arcul de Triumf.

Locurile preferate pentru întâlniri în zona centrală sunt: Parcul Cișmigiu, Ateneul Român, Casa Armatei, Arcul de Triumf, Piața Victoriei, Piața Palatului, Universitate, Biserica Creţulescu, Paltul Regal, CEC-ul, Hanul lui Manuc.

„Mai poate fi menţionată şi observaţia că preferinţa majoră pentru întâlnirile oamenilor în parcul Cişmigiu atestă că aceasta este şi o opţiune derivată nu numai din încărcătura aprecierii estetice, ci şi a intimităţii conferite de cadrul natural – într-o zonă foarte aglomerată cum este centrul Bucureştiului. Prezenţa zonei verzi din faţa Ateneului Român întăreşte acest argument, care plasează acest punct de potenţială întâlnire pe locul doi. O mulţime de locuri preferate pentru întâlnire este presărată dealungul arterei Calea Victoriei: Piaţa Victoriei, Biserica Kreţulescu, Palatul Regal, Casa Centrală a Armatei, CEC. Nu poate fi neglijată opinia celor care susţin că centrul oraşului este impropriu pentru asemenea întâlniri din cauza aglomeraţiei din zona stradală”, se arată în studiu.

Pentru a face o plimbare în Bucureşti cu familia şi/sau cunoştinţe, prieteni, aproape 75% dintre opţiuni se referă la locurile de plimbare situate în partea de nord a oraşului, în parcul Herăstrău sau în proximitatea sa (Muzeul Satului, Şoseaua Kiseleff).

„Această concentrare a opţiunilor pentru spaţiul verde amenajat din parcul Herăstrău şi proximitatea sa zonală trebuie să constituie o permanentă preocupare pentru proiectanţii de spaţii verzi, în sensul găsirii unor noi soluţii de amenajare a acestui spaţiu existent, dar şi pentru amenajarea unor spaţii asemănătoare pe celelalte coordonate ale ansamblului urban bucureştean”, se arată în studiu.

Pentru plimbările în afara Bucureștiului, preferatele sunt: 28% Parcul Palatului Mogoşoaia, 21% Băneasa, 14% Snagov, 14% Cernica, 7% Pustnicu, 7% Zona de Nord – Un luciu de apă din zona de Nord, 7% Herăstrău, 2% Mănăstirea Căldăruşani.

Cele mai bune cartiere din București

În opinia bucureștenilor chestionați, cele mai bune cartiere, cu locuințe de calitate sunt considerate Primăverii, urmat de Dorobanți (Televiziune), Domenii, Floreasca, Băneasa și Cotroceni.

„Motivaţia acestei opţiuni include nu numai calitatea locuinţelor (aşa cum era expres menţionat în întrebare), ci un ansamblu de raţiuni. Astfel, argumentele plasării pe primul loc în ierarhie a cartierului Primăverii ţin nu numai de calitatea construcţiilor şi de faptul că sunt bine întreţinute, ci şi de regimul optim de înălţime, raportul dintre spaţiul construit şi spaţiul libel,pe de o parte, şi între acestea şi spaţiul verde aferent, pe de altă parte. De altfel, amplasarea acestui cartier într-o zonă cu o suficientă reprezentare a spaţiului verde, determină argumente suplimentare care ţin de curăţenia zonei, calitatea aerului, lipsa poluării, intimitate”, se arată în studiu.

La întrebarea „Ce cartier nu vă place?” fruntașe au fost cartierele Crângași, Berceni, Mihalache, Colentina Militarei, Ferentari, Rahova, Titan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro