Incendiu la Școala 54 din București, unde Sectorul 3 face lucrări de reabilitare: Mergeau sau nu mergeau senzorii de detecție a incendiilor?
Un incendiu a izbuznit marți seară la Şcoala 54 din Bucureşti, peste 200 de elevi fiind evacuați. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, la solicitarea HotNews.ro, focul a pornit din una dintre toaletele școlii, unde niște hârtii au fost aprinse, focul fiind stins cu un extinctor. Școala este în administrarea Sectorului 3, acolo primăria desfășoară lucrări de reabilitare. Viceprimarul Lucian Judele a scris pe Facebook că elevii au fost evacuaţi fără probleme, dar senzorii de fum erau dezactivaţi din cauza șantierului, ceea ce putea cauza probleme serioase. Viceprimarul cere primarului Robert Negoiță ca elevii să nu mai învețe în șantier.
„Incendiu a izbucnit în jurul orei 17:30. Anunțul pe care l-am primit noi a fost fum în toaleta Școlii 54. Au fost alertate 8 autospeciale cu apă și spumă, o mașină de descarcerare, o autoscară, detașamentul special de salvatori, o ambulanță și un echipaj SMURD cu doctor. Au ars hârții într-o toaletă, s-a procedat la evacuarea elevilor și profesorilor din incinta școlii. Până la sosirea pompierilor au fost evacuate circa 215 persoane dintre care 13 adulți și restul elevi. Focul a fost stins cu un stingător, fiind afectată o suprafață de circa 2 mp”, a transmis biroul de presă al ISU București-Ilfov pentru HotNews.ro.
Viceprimarul USR la Sectorul 3, Lucian Judele, a atras atenția că elevii învață în șantier, Primăria Sectorului 3 făcând acolo lucrări de renovare, iar senzorii de fum ar fi fost dezactivați, ceea ce este un pericol pentru copii.
- „De câte apeluri și atenționări mai are nevoie domnul Negoiță pentru a înțelege odată pentru totdeauna că varianta în care copiii merg la școală într-un șantier (și școală în șantier) nu este o variantă de tolerat pentru nici măcar o zi în plus?
- Am arătat care sunt pericolele la care sunt expuși copiii atunci când în școală este un șantier. Cei mai mulți dintre dumneavoastră ați fost de acord cu mine.
- Au existat, însă, și părinți care au spus că producerea unui incendiu este un scenariu aproape imposibil.
- În această seară, realitatea a bătut orice statistică, probabilitate și scenariu optimist. Am avut un incendiu la Școala 54 din Sectorul 3.
- Din fericire, personalul școlii a fost prompt și au evacuat școala într-un timp record.
- Pe perioada lucrărilor din șantier, senzorii de fum sunt dezactivați, iar incendiul este descoperit cu întârziere. Aceasta înseamnă că timpul de evacuare pe care îl au la dispoziție elevii și profesorii este cu mult redus”, a scris Judele pe pagina de Facebook.
Acesta a mai scris că nicio firmă „declarată câștigătoare” a lucrărilor din Sectorul 3 nu respectă normele minime de siguranță. „Va exista oare vreo sancțiune pentru firma responsabilă cu dezactivarea senzorilor de incendiu de la Școala 54?”.
Contactați de HotNews.ro, reprezentanții ISU București spun că vor face o anchetă dacă senzorii au funcționat sau nu.
Contactat de HotNews.ro, primarul Robert Negoiță a spus că nu știe. „Nu știu dacă mergeau sau nu meregeau senzorii. Știu că a fost un incident minor, în mod normal mergeau. E șantier acolo. Nu comentez declarațiile făcute de domnul Judele”, a declarat Negoiță pentru HotNews.ro.
Am solicitat și Primăriei Sectorului 3 un răspuns, dacă senzorii mergeau sau nu. Reprezentanții instituției au confirmat faptul că în anumite zone ale școlii, inclusiv unde a avut loc incendiul, senzorii au fost dezactivați.
„Sistemul de detecție anti-incendiu este un sistem integrat care este împărțit în zone. În cazul de față, din cauza lucrărilor care se efectuează și care presupun activități ce pot activa sistemul, acesta a fost dezactivat parțial, respectiv în zonele afectate de lucrările de modernizare, inclusiv în zona unde a avut incendiul. Din nefericire zona care a fost închisă cuprinde și o parte din clădirea unde se desfășoară cursuri pentru că sistemul nu permite închiderea fiecărui senzor în parte, ci doar a unui grup de senzori” se arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 3 – Direcția Investiții-Achiziții, la solicitarea HotNews.ro.