Sari direct la conținut

Asociația Salvați Bucureștiul nu este singura pentru care un dezvoltator imobiliar a obținut dizolvarea în instanță / O altă asociație, care a cerut anularea autorizației pentru niște turnuri din Floreasca, a pățit la fel

HotNews.ro
Turnurile de la Hala Ford, Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov
Turnurile de la Hala Ford, Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov

Asociația Miliția Spirituală, care a cerut în instanță anularea acordului de mediu și autorizației de construire pentru turnurile One de la Hala Ford, din Floreasca, a fost dizolvată anul acesta după ce instanța a decis acest lucru la cererea aceluiași dezvoltator imobiliar – One Mircea Eliade Properties SRL. Motivul: a pierdut procesele intentate dezvoltatorului imobiliar și nu a avut bani să plătească cheltuielile de judecată imputate.

În acest proces a fost parte și Salvați Bucureștiul, cererea de dizolvare fiind făcută pentru aceleași cheltuieli de judecată.

Povestea începe în iulie 2018, când Asociațiile Salvați Bucureștiul și Miliția Spirituală dau în judecată Agenția de Mediu și dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Propertis cerând anularea acordului de mediu pentru turnurile de la Hala Ford din Floreasca.

Procesul este pierdut la prima instanță pe 25 august 2020. „Respinge cererea modificată formulată de reclamanta Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală și cererea formulată de reclamanta Asociația Salvați Bucureștiul ca neîntemeiate. Obligă reclamantele la plata către pârâta One Mircea Eliade Properties SRL a sumei de 55.121,99 lei cu titlu de cheltuieli de judecată și la plata către pârâta Auchan România SA a sumei de 100.658,63 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, este decizia Tribunalului București.

Asociația Miliția Spirituală face recurs, dar în iunie 2019, Tribunalul București „suspenda judecarea cauzei pana la soluționarea definitiva a dosarelor cu nr. 4858/3/2019 aflat pe rolul sectiei a II-a a Tribunalului Bucuresti avand ca obiect anularea HCGMB nr. 85/28.04.2011 privind aprobare PUZ Calea Floreasca nr. 159-165 si nr. 25248/3/2018 aflat pe rolul sectiei a II-a a Tribunalului Bucuresti avand ca obiect anularea acord de mediu nr. 3//15.12.2017 pentru acelasi amplasament din Calea Floreasca nr. 159-165. Cu recurs odata cu fondul pe cererea respinsa.”, se arată pe portalul instanțelor. În iunie 2022, Miliția Spirituală renunță la judecată.

Tot în 2018, Miliția Spirituală cere anularea autorizației de construire pentru proiectul imobiliar (autorizatie construire nr. 04/1564415 din 18.01.2018), dar procesul se suspendă în 2019 până la finalizarea procesului de anulare a PUZ-ului pentru proiectul imobiliar, iar în 2022 Asociația Miliția Spirituală renunță la litigiu, deoarece Primăria Capitalei a dat între timp o altă autorizație de construire.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti la 01.08.2022, ONE MIRCEA ELIADE PROPERTIES SRL a chemat in judecata ASOCIAȚIA MIŞCAREA CIVICĂ MILIŢIA SPIRITUALĂ solicitând constatarea dizolvării deoarece aceasta a devenit insolvabilă. Mai clar, Miliția Spirituală a pierdut procesul de anulare a acordului de mediu fiind obligată să plătească cheltuieli de judecată de 48081 lei. Cum asociația nu avea acești bani, dezvoltatorul imobiliar a cerut dizolvarea.

Pe 28 septembrie 2022, Judecătoria Sectorului 3 a dispus dizolvarea Asociației Miliția Spirituală. Decizia nu era definitivă.

Pe 12 decembrie 2022, Tribunalul București a respins recursul ca nefondat, astfel că decizia de dizolvare a devenit definitivă.

  • „Acțiunile intimatei nu au avut un scop legitim, fiind în realitate mijloace de promovare a activității sale și de obținere a unor surse de venit externe, iar litigiile pornite de aceasta au prejudiciat în mod grav petenta, numai cheltuielile de judecată suportate cu procesele fiind de peste 10.000 Euro. Petenta nu a putut recupera cheltuielile de judecată de la intimata pe calea executării silite întrucât aceasta nu dispune de active în patrimoniu. Intimata va continua să atace în instanță în mod neîntemeiat proiectele imobiliare dezvoltate sub marca „ONE”, mărind astfel prejudiciul ce ne-a fost deja cauzat. (…)
  • Litigiile pornite de intimata si alte ONG-uri au fost soluționate in defavoarea lor, instanțele de judecată constatând legalitatea actelor ce au stat la baza proiectului disputat. Drept consecință, asociațiile respective au fost obligate la plata cheltuielilor de judecată ocazionate petentei, din care intimata a fost obligată la plata unor cheltuieli de judecată în cuantum de 48081,11 lei, sumă de bani care nu poate fi recuperată întrucât intimata îşi menţine o stare de insolvabilitate tocmai pentru a putea continua demersuri nefondate impotriva dezvoltatorilor imobiliari, fără suportarea cheltuielilor de judecată sau a prejudiciilor cauzate acestora după finalizarea litigiilor.
  • In data de 6 mai 2022 a procedat la demararea procedurii de executare silită a intimatei şi a asociaților – afiliate, fiind înregistrată pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc Marian Stancu cererea de executare silita şi emisă în acest sens încheierea de înregistrare a cererii şi deschidere a dosarului de executare silită nr. 374/2022 împotriva Asociației Salvați Bucureştiul, Asociației S.O.S. Oraşul şi a intimatei din prezenta cvauza, pentru realizarea obligației de plată a sumei de 145.329,24 lei.
  • Executarea silită viza recuperarea cheltuielilor de judecată la plata cărora intimata şi asociațiile afiliate au fost obligate prin hotărârile instanței. La data de 6 iulie 2022 a fost reținută suma în cuantum de 3.584,49 lei, ce a fost utilizată pentru acoperirea cheltuielilor de executare”, este poziția Oane Mirce Eliade Properties, potrivit motivării instanței la hotărârea de dizolvare a asociației Miliția Spirituală.

Instanța a decis dizolvarea pe motiv că: „Conform art.56 lit.d din OG nr.26/2000, astfel cum a fost modificată prin Legea nr.246/2005, asociația se dizolvă prin hotarâre judecătorească, la cererea oricarei persoane interesate, cand asociația a devenit insolvabilă. Față de aceste considerente și constatând că intimata este insolvabilă, aceasta nedovedind ca ar detine in proprietate bunuri din care sa poata fi recuperata creanta petentei, instanţa va admite cererea și va dispune dizolvarea intimatei Asociației Mișcarea Civică Miliția Spirituală”.

Contactat de HotNews.ro, Mihail Bumbeș, reprezentantul Asociației Miliția Spirituală, spune că a atacat acordul de mediu și autorizația de construire pentru turnurile de la Hala Ford ca să-i ajute pe locuitorii din zonă.

„Povestea a început undeva la finalul anului 2017, când se pregătea terenul pentru construcția complexului imobiliar din Floreasca, de la Hala Ford. Grupul Civic Floreasca, care nu are personalitate juridică, a mobilizat lumea din zonă fiindcă proiectul imobiliar avea niște probleme, genera trafic într-o zonă și așa aglomerată, acolo era un monument istoric – Hala Ford. Două asociații de proprietari și un grup civic din Aviației au răspuns, ca să inițieze un proces împotriva dezvoltatorului imobiliar. Ei au făcut un apel public să-i sprijine ONG-urile care pot. Noi ne-am băgat imediat, că asta e menirea noastră, să ajutăm cetățenii. Așa am ajuns noi în această poveste și așa a apărut procesul”, a explicat Mihail Bumbeș.

După inițierea procesului, compania a început să amenințe că se va adresa instanței să ceară daune de la cei care au atacat proiectul imobiliar, spune Bumbeș, iar asociațiile s-au retras, iar în procese a rămas doar Miliția Spirituală, apoi a intervenit Salvați Bucureștiul și SOS Orașul.

  • „Noi nu ne-am retras, am zis că dacă ne-am băgat mergem până la capăt, dacă asta doresc cetățenii din Floreasca prin grupul civic. Toți banii care au fost plătiți avocaților noștri au fost plătiți de către Grupul Civic Floreasca, prin intermediul nostru, ei făceau chetă în cartier, strângeau banii pentru avocați și noi plăteam. Am avut trei procese cu One, pe primul l-am pierdut în 2019, în 2020 am pierdut și recursul, ne-au executat silit pentru cheltuielile de judecată, vreo 5.000 de euro, aveam acei bani în cont datorită unui proiect derulat prin AFCM. O parte din bani i-am recuperat datorită donațiilor de la Grupul Civic Floreasca, restul a fost paguba noastră.
  • Au mai fost și alte procese pe care le-am pierdut, în care s-au stabilit cheltuieli de judecată de aproape 60.000 de euro. Vreo 15.000 de euro trebuia să-i plătim noi, restul celelalte două asociații. Fiindcă noi nu aveam bani în cont, s-au dus la restul, parcă au recuperat vreo 3.500 lei de la Salvați Bucureștiul și cam atât. Au încercat să ne execute silit și s-au dus să ceară dizolvarea, iar în câteva luni au obținut asta”, a explicat Bumbeș.

Acesta spune că decizia de dizolvare a ONG-ului este un atac foarte grav la adresa libertății de exprimare.

  • „În motivare au spus explicit că scopul pentru care cer dizolvarea noastră e ca pe viitor să nu mai contestăm astfel de proiecte imobiliare. Acesta a fost scopul. Dacă voiau să-și recupereze banii, nu ne dizolvau, așteptau ca în timp să găsim banii, să strângem finanțări și să le plătim. Legea prezintă niște lacune, e decizia judecătorului, de asta ne-au putut dizolva.
  • Din punctul meu de vedere e un atac foarte grav la adresa libertății de exprimare. În momentul în care tu reduci la tăcere o organizație fiindcă nu are bani, tu de fapt încalci foarte grav libertatea de exprimare. Și este o formă foarte clară de intimidare, de a reduce la tăcere activiștii, organizațiile care vor dori pe viitor să conteste astfel de proiecte imobiliare”, a explicat Bumbeș.

Dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties a obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Decizia a fost dată de Judecătoria Sectorului 5, pe 20 decembrie, și nu este definitivă. De ce instanța a luat această decizie, urmează să vedem în motivare, când va apărea. Contactat de HotNews.ro, Nicușor Dan, cel care a înființat Asociația Salvați Bucureștiul, a declarat că este din păcate un fenomen general care ține de ce anume este statul de drept în România. Citește aici mai mult.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro