Sari direct la conținut

Rezultate finale alegeri 2024: Actorul principal al unui film premiat internațional a devenit primar în Mehedinți

HotNews.ro
Ovidiu Pirsan intr-o secventa din filmul lui Radu Jude, Foto: Captura video
Ovidiu Pirsan intr-o secventa din filmul lui Radu Jude, Foto: Captura video

Actorul român Ovidiu Pîrsan, care și-a făcut debutul în filmul premiat internațional „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, a devenit primarul unei localități din județul Mehedinți.

„Într-o veste neașteptată de astăzi: Ovidiu Pîrșan din Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii a lui Radu Jude tocmai a fost ales primarul unei comune românești numite Vlădaia”, a transmis în limba engleză critica de film Flavia Dima într-o postare făcută pe pagina sa de „X”, fosta platformă Twitter.

Ziarul Actual de Mehedinți notează că Pîrșan, care a candidat la Primăria Vlădaia din partea PNL, a obținut 54,63% din voturi, învingându-l pe primarul în funcție, Viorel Spuză de la PSD. Spuză a obținut 40,74% din voturi. Acesta era primar al Vlădaiei, reședința comunei care include alte 3 sate din Mehedinți, din 2012. Vlădaia este comuna natală a lui Ovidiu Pîrșan.

Acesta este imobilizat într-un scaun cu rotile de 15 ani în urma unui grav accident rutier petrecut în Grecia. El vorbește despre această tragedie în filmul lui Radu Jude, care a fost nominalizarea României la Premiile Oscar de anul acesta.

Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii pune în legătură diverse naraţiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) şi diverse strategii estetice.

Titlul filmului este o maximă a poetului polonez Stanisław Jerzy Lec.

Filmul lui Radu Jude care s-a învârtit în jurul poveștii lui Ovidiu Pîrșan a câștigat Leopardul de Argint la Locarno

În afară de Pîrșan în rolurile principale au jucat Ilinca Manolache, Dorina Lazăr şi László Miske, alături de celebra actriţa germană Nina Hoss. Distribuția a fost completată de actorii Katia Pascariu, Şerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu şi Sofia Nicolaescu.

Lungmetrajul a avut premiera mondială în luna august a anului trecut la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Menţiune din partea Juriului Ecumenic şi Premiul I din partea Juriului Tinerilor.

„Cel de-al zecelea lungmetraj al lui, care concurează pentru Leopardul de Aur, este fără îndoială cea mai profund experienţă politică şi corozivă pe care am văzut-o vreodată în anii 2020”, scria criticul de film Clarisse Fabre în Le Monde după premiera de la Locarno.

Filmul lui Radu Jude, premiat și la Premiile Gopo

„Rezultatul este amar, ciudat, fragmentat şi adesea bizar de amuzant. Este un film care se învârte în jurul său şi refuză să se oprească la un anumit ton, să decidă care este punctul central sau să ne spună cu precizie ce fel de satiră este sau dacă este o satiră. Este posibil ca părerile să fie împărţite cu privire la acea secţiune finală – aşa cum am spus, eu nu eram sigur. Dar acesta este un cinema de idei, iar noul val românesc atinge în continuare culmi impresionante”, a fost de părere și Peter Bradshaw de la The Guardian.

Producătorii filmului sunt Ada Solomon şi Adrian Sitaru. Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii a avut premiera în cinematografe în data de 27 octombrie a anului trecut.

La ultima ediție a Premiilor Gopo filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu, acordat lui Radu Jude, în timp ce Ilinca Manolache a câștigat Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol principal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro