Sari direct la conținut

VIDEO Don Lothrop, investitor american: As paria pe victoria lui Obama/ Am auzit ca procesul de ridicare a vizelor a murit, visa waiver is dead

HotNews.ro
Don Lothrop in studioul HotNews, Foto: Hotnews
Don Lothrop in studioul HotNews, Foto: Hotnews

Barak Obama va castiga alegerile din 6 noiembrie deoarece este „vazut mai mult ca un american normal, mediu. Mai integrat in clasa de mijloc. E un pic mai placut la televizor”, sustine Don Lothrop, investitor american in Romania. Lothrop, care sustine ca a lucrat impreuna cu contracandidatul lui Obama, Mitt Romney, in zona afacerilor, afirma despre candidatul republican ca, desi „a condus multe mari organizatii, cu angajati foarte educati si are o minte economica foarte ascutita”, are o slabiciune: nu are prea multa experienta in afaceri externe si nu este la fel de placut.

  • Lothrop: „Ce s-a intamplat in vara nu e un lucru bun. Nu reprezinta poporul roman, nu reprezinta modul cum se inteleg romanii si americanii. In vara, cand m-am intors la Capitol Hill, am auzit ca procesul de ridicare a vizelor a murit, visa waiver is dead.”
  • O misiune ce reuneste reprezentanti ai opt mari companii va veni pe 8 noiembrie in Romania. Intrebarea este cand reusesc oamenii acestia sa functioneze ca un guvern si sa faca ceva pentru poporul roman? Se lupta intre ei doar pe probleme politice. Iar daca acest lucru va continua, va pune frana investitiilor straine.

Ceea ce vedem acum este Mitt Romney cel real, care nu era un tip ideologic, este un tip moderat, predispus la compromis. Dar l-as caracteriza prin faptul ca este un tip orientat spre fapte, care se bazeaza pe cifre.

Don Lothrop

Dan Tapalaga: Discutam cu investitorul american Don Lothrop despre alegerile prezidentiale din SUA. Au ramas mai putin de doua saptamani pana cand au loc alegerile. Sondajele arata ca Barack Obama si Mitt Romney sunt la egalitate. Surprinzator, Romney a recuperat teren in ultimele cateva saptamani, dupa ce a intrat in cursa considerabil in urma lui Obama. Cum explicati aceasta situatie?

Don Lothrop: Am lucrat cu Mitt Romney in cadrul Bain Capital din 1988 pana in 1992…

D.T.: Ati lucrat cu el ca politician sau in domeniul afacerilor?

D.L.: In afaceri. Bain este o afacere. Bain e o companie de consultanta pentru care a lucrat, dupa care a condus Bain Capital, o companie de investitii, apoi s-a intors la Bain Consulting, apoi din nou la Bain Capital pana cand s-a retras in 1999. S-a implicat in Jocurile Olimpice, a fost guvernatorul statului Massachussetts, iar ultimii sase ani i-a dedicat in principal candidaturii la presedintie.

D.T.: Si nu v-ati implicat in zona politica deloc?

D.L.: Nu. Nici in America, nici in Romania. Dar ce pot spune este ca pentru prima data in cinci ani de zile Mitt a fost veritabil. Acum patru ani, a pierdut alegerile din interiorul Partidului Republican, in favoarea lui McCain, pentru ca nu era suficient de conservator.

D.T.: Acum Obama spune ca Romney este prea conservator, ca are un discurs de tipul anilor ’80.

D.L.: Pentru a obtine nominalizarea republicanilor in alegerile din interiorul partidului, in aceasta primavara, el trebuia sa fie din nou conservator. Si ceea ce vedem acum este Mitt Romney cel real, care nu era un tip ideologic, este un tip moderat, predispus la compromis. Dar l-as caracteriza prin faptul ca este un tip orientat spre fapte, care se bazeaza pe cifre. Care a condus organizatii ale unor oameni foarte educati, oameni de la Harvard, Stanford, Wharton, oameni cu MBA – sute, mii de astfel de oameni, care sapa probleme complicate, extrag fapte si trag concluzii. Iar domeniul lui de expertiza este economia.

De cand sunt eu, nu stiu daca am avut vreodata un candidat la presedintie care a dovedit intr-o asa masura ca este un lider in domeniul economic. Acesta este Mitt Romney si asa a aparut in dezbatere.

Don Lothrop

D.T.: S-a dovedit foarte bun in acest domeniu, a castigat prima dezbatere.

D.L.: De cand sunt eu, nu stiu daca am avut vreodata un candidat la presedintie care a dovedit intr-o asa masura ca este un lider in domeniul economic. Acesta este Mitt Romney si asa a aparut in dezbatere. Oamenii isi dau seama cand esti fals. Si cred ca o lunga perioada de timp Mitt isi schimba parerea pe o tema sau alta. Oamenii l-au vazut pe adevaratul Mitt Romney in prima dezbatere.

D.T.: Probabil pentru ca are acest avantaj ca vine din zona afacerilor reale.

D.L.: In aceasta situatie, nu trebuie neaparat sa fie pe placul segmentului de dreapta, cu adevarat conservator din Partidul Republican. Ei nu vor vota pentru Obama. Deci poate fi el insusi, adica un moderat.

D.T.: Si cum se explica felul cum Mitt Romney a recuperat, a acoperit aceasta diferenta mare intre pozitia lui de inceput si egalitatea de acum cu Obama?

D.L.: Persoana pe care oamenii au vazut-o in prima dezbatere a fost adevarata persoana. Era relaxat, era el insusi si stia despre ce vorbeste, pe teme economice.

D.T.: Dar apoi a fost invins de Obama.

D.L.: Probabil a facut un salt mare dupa prima dezbatere, iar acum sunt umar la umar. In statul meu, Ohio, este in mare masura statul care va decide rezultatul alegerilor si acolo cred ca scorul este de 49% la 48% in sondaje.

D.T.: In opinia dumneavoastra, care a fost cel mai important subiect discutat in campania electorala americana?

D.L.: E foarte simplu – deficitul nostru bugetar. Avem aceeasi problema pe care o are si Europa. Pentru ca avem foarte multi oameni care imbatranesc, nu avem prea multi tineri si cheltuim foarte multi bani pentru a avea grija de batrani. In America, punem bani in fonduri de sanatate pentru a-i avea la batranete. Americanul mediu plaseaza 100.000 de dolari intr-un fond de sanatate, iar dupa ce ajung la 65 de ani cheltuie 300.000 de dolari. Nu functioneaza. Aceasta e problema: cum facem ca nu atat de multi oameni tineri sa nu mai plateasca taxe excesive, pentru foarte multi batrani.

Romney si guvernul prefera un guvern mult mai restrans, cu mult mai putine reglementari si reticent cand vine vorba de a taxa suplimentar oamenii avuti. In general, democratii sunt in favoarea mai multor reglementari, unei egalitati mai mari si mai dornici sa mareasca taxele pentru bogati pentru a reduce deficitul bugetar.

Don Lothrop

D.T.: Si care sunt solutiile propuse de ambii candidati?

D.L.: In aceasta problema anume, Obama nu a propus schimbari la fel de dramatice ca Romney. Romney a spus ca, daca acum ai 60 sau 65 de ani, nu vom schimba nimic, pentru ca nu ar fi corect fata de tine. Dar daca ai pana in 54 de ani, situatia nu va mai fi la fel cand vei ajunge la 65 de ani. Iti vom da un voucher, 10.000 de dolari pe an, pentru sanatate. Asta vei primi de la guvern si va trebui sa iti dai singur seama cum sa-i cheltui mai bine, asa incat guvernul sa nu mai suporte povara cheltuielilor de sanatate nelimitate. Aceasta e diferenta in privinta sanatatii.

Cred ca cealalta diferenta este ca Romney si guvernul prefera un guvern mult mai restrans, cu mult mai putine reglementari si reticent cand vine vorba de a taxa suplimentar oamenii avuti. In general, democratii sunt in favoarea mai multor reglementari, unei egalitati mai mari si mai dornici sa mareasca taxele pentru bogati pentru a reduce deficitul bugetar.

D.T.: Vorbind despre bani, in aceasta criza economica dura, cetatenii americani au putut vedea miliarde de dolari stransi de candidati, multi bani stransi prin asa numitele Super PAC-uri. In opinia dumneavoastra, aceste Super PAC-uri sunt un lucru bun sau rau, pentru politica americana si pentru democratie?

D.L.: Sunt oribile. In cazul meu, pot sa dau 5.000 de dolari unui candidat. Aceasta e limita. Si aceasta este cultura noastra de finantare a campaniilor – indivizii dau bani candidatilor intr-o anumita limita, asa incat un bogat sa nu dea mai mult decat un sarac. Cred ca nu multi oameni au fost atenti si inteleg decizia in cazul Citizens United. Si, interesant de observat, cred ca nici azi multi americani nu au auzit macar de acest caz. E ca in cazul Romaniei din vara aceasta, cand toate forumurile se plangeau de lipsa unui sistem judiciar independent si majoritatea romanilor spuneau „ce, ce, ce?” Situatia nu este americana deloc, este non-americana – sa lasi un bogat sa dea 20 milioane de dolari pentru reclame TV pentru Romney. Dar Curtea Suprema a luat decizia in ideea ca nu poti impiedica o persoana sa cumpere publicitate…

D.T.: Nu poti limita dreptul unei persoane la exprimare, acesta era argumentul.

D.L.: Si daca vroiam sa cumpar publicitate TV de 10 milioane de dolari, pentru a arata ca Romania este un loc exceptional pentru a investi, as putea face acest lucru. Si asta a spus Curtea Suprema, ca nu poti limita dreptul de a exprima o opinie politica. Dar ceea ce a schimbat situatia este ca acum vedem cum este folosit acest lucru. Este folosit pentru candidati anume. Nu este folosit, in mare parte, pentru a discuta despre o anumita chestiune, ci pentru a ataca rivalul. Este gresit, dar natura democratiei face ca aceste lucruri sa se intample, dar in mod lent. Vor fi schimbari in decizia privind Citizens United, pentru ca nimanui nu ii place.

D.T.: Cine va castiga aceasta cursa, puteti paria? Obama sau Romney?

D.L.: E foarte stransa. Daca ar fi sa pariez, as paria pe victoria lui Obama. Pentru ca, la urma urmei, e vazut mai mult ca un american normal, mediu. Mai integrat in clasa de mijloc. E un pic mai placut la televizor, mijlocul prin care oamenii cunosc alti oameni.

Obama e placut, se identifica cu clasa de mijloc. In statul de unde vin, el a fost cel care a spus ca nu va permite companiilor auto sa dea faliment, a salvat multe locuri de munca, E mare lucru. Ca parti slabe, nu a condus niciodata niciun fel de organizatie pana a ajuns presedinte. Si nu cred ca are abilitati de conducere organizationala pe care, in mod normal, le-ai dori la un sef de stat.

Don Lothrop

D.T.: Din experienta dumneavoastra, se poate intampla ceva in timpul ramas pana la alegeri? Dezvaluiri, scandaluri neprevazute? Donald Trump, de exemplu, spunea ca are unele documente despre Obama…

D.L.: Bineinteles ca asa ceva se poate intampla. Nu ne indreptam atat de mult atentia spre scandaluri, nu ne gandim atat de mult la conspiratii asa cum fac oameni de aici. Dar cineva poate sa spuna o mare prostie. Se poate intampla.

D.T.: Puteti descrie in cateva cuvinte partile tari si cele slabe ale fiecarui candidat?

D.L.: Obama e placut, se identifica cu clasa de mijloc. In statul de unde vin, el a fost cel care a spus ca nu va permite companiilor auto sa dea faliment, a salvat multe locuri de munca, E mare lucru. Ca parti slabe, nu a condus niciodata niciun fel de organizatie pana a ajuns presedinte. Si nu cred ca are abilitati de conducere organizationala pe care, in mod normal, le-ai dori la un sef de stat.

Pe de alta parte, Romney a condus multe mari organizatii, cu angajati foarte educati. Si are o minte economica foarte ascutita. Slabiciunea lui – nu are prea multa experienta in afaceri externe si nu este la fel de placut. Mi-a placut mult Mitt cand am lucrat cu el. Dar am intalnit doi asistenti de zbor care au spus ca este un om de nimic. E o incapacitate a lui de a fi „pe fir” cu omul mediu. Pentru ca nu este un om de nimic, e un om bun. Dar, la urma urmei, cei mai multi nu se identifica cu el, a fost bogat din ziua in care s-a nascut.

D.T.: Spuneti ca Romney nu are carisma lui Obama.

D.L.: Fara indoiala.

D.T.: Sa vorbim putin despre chestiuni legate de Romania.

D.L.: Tara mea favorita, dupa America.

D.T.: Romania va avea alegeri generale dupa o vara politica fierbinte. Presedintele Basescu a fost cat pe ce sa fie inlaturat din functie la referendum. O actiune politica ce a fost condamnata puternic de oficiali ai Departamentului de Stat. Si pare ca ati avut dreptate cand ati spus, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca Romania nu va mai fi vazuta ca un stat de drept, daca presedintele va fi suspendat. Chiar acesta a fost samburele discutiei dupa suspendare – statul de drept. Care sunt impresiile in legatura cu Romania la Washington in acest moment?

D.L.: Naucire.

D.T.: Inca?

D.L.: Nu la fel de mult ca inainte, SUA au semnat recent cu Romania o declaratie privind parteneriatul strategic. Numarul de membri ai Congresului in Caucusul Romano-American a crescut de la 1 la 33. Nu foarte multi oameni din Congres stiau destule despre Romania. Dintr-o data, in ultimele 18 luni, multi au devenit interesati. Reactia a fost „Wow, imi place tara aceasta! Imi place poporul acesta”. Asa am intalnit multi congresmani care doreau sa afle mai mult despre Romania.

Dar acestia au fost nauciti de ceea ce s-a intamplat. Si ceea ce cred ca au invatat ei este ca noi, in SUA, avem o definitie diferita a democratiei. Pentru noi, democratie e atunci cand libertatile fiecarui individ sunt protejate de statul de drept. Pentru Romania, democratie inseamna ca pot vota cu oricine pune partidul pe liste. Dreptul la vot nu e acelasi lucru cu libertatile protejate de statul de drept.

Ca sa fac o analogie, majoritatea republicanilor care detin controlul in Camera Reprezentantilor au crezut ca [pachetul de legi] Obamacare este ilegal. Daca aceasta Camera tocmai l-ar fi suspendat pe Obama si ar fi ignorat Curtea Suprema, acum ar fi fost un dezastru. In cele din urma, a durat doi ani pentru a rezolva cazul Obamacare, a fost o decizie foarte stransa [la Curtea Suprema], de cinci voturi contra patru. Acesta este procesul. Winston Churchill spunea ca modelul de guvernare din SUA este absolut oribila, doar ca e mai buna decat al doilea cel mai bun model.

Cum ar fi fost ca in loc de acest proces care a durat doi ani, sa fie dat afara ombudsman-ul, sa fie amenintati judecatorii Curtii Supreme.

D.T.: Si, daca nu ma insel, judecatorul decisiv in luare acestei hotarari a Curtii Supreme a fost numit de republicani.

D.L.: Da. Judecatorul Roberts. In sistemul nostru, judecatorii de la Curtea Suprema au mandat nelimitat si cred ca cei noua membri actuali au fost numiti de cinci presedinti diferiti. Si asta e frumusetea. Niciun om nu poate fi doar democrat sau doar republican. Avem opinii diferite pe teme diferite, opiniile nostre se schimba in timp, pe masura ce imbatranim, devenim mai informati. Convingerile noastre nu se schimba, dar opiniile da.

Deci oamenii au fost nauciti. Si, pentru mine, ce ramane pentru Romania cred ca este faptul ca, in acesten alegeri, americanii vor o reducere a deficitului. Ne uitam la vietile pierdute si banii cheltuiti in Irak si Afganistan. Si ne intrebam de ce? Cred ca vom alege mai putine locuri din lume pentru a cladi relatii strategice. Si ceea ce s-a intamplat in vara nu e un lucru bun. Nu reprezinta poporul roman, nu reprezinta modul cum se inteleg romanii si americanii. In vara, cand m-am intors la Capitol Hill, am auzit ca procesul de ridicare a vizelor a murit, visa waiver is dead.

D.T.: Serios?

D.L.: A fost o reactie rapida. Dar cred ca pana in momentul in care americanii se conving ca aceasta este o tara unde statul de drept protejeaza libertatile individului, ei vor spune: „stiu de ce vor sa plece romanii”. Daca felul in care politicienii incearca sa hartuiasca instanta suprema este acelasi cu felul in care politicienii incearca sa hartuiasca instantele din Beius sau Craiova, atunci stiu de ce vor sa plece oamenii.

D.T.: Deci exista o teama ca, daca se deschid granitele pentru romani, acestia ar putea parasi tara.

D.L.: O fac deja. Cati dintre prietenii dumneavoastra au parasit tara?

Orice viziune economica pentru Romania trebuie sa inceapa cu drumurile. Daca faci drumurile cum trebuie, ai o revolutie economica asa cum am avut noi in perioada interbelica. Daca nu construim drumuri, putem face bine toate celelalte lucruri, dar nu vor functiona.

Don Lothrop

D.T.: Foarte multi. Astazi (joi – n.r.) am publicat pe HotNews.ro un sondaj foarte interesant care arata ca numarul celor care se gandesc sa paraseasca tara este in crestere.

D.L.: Au fost reflexe in vara… Stiu o educatoare din Oradea careia i s-a spus ca, daca nu dovedeste ca a votat pentru demiterea lui Basescu, isi va pierde slujba. Sunt foarte multe reflexe vechi, comuniste care ii sperie pe oameni.

Nu am preferinte politice. Acolo unde traiesc eu, sunt multi primari PDL care au desfasurat actiuni ilegale in domeniul forestier. Era un primar PDL in Cluj, ajuns la inchisoare. Coruptia exista in ambele tabere politice. Dar ce ne-a preocupat pe noi a fost sa fie un sistem judiciar real, care sa-i protejeze pe romani, pe investitorii americani. Nu are de-a face cu Basescu sau cu Ponta. Pentru ca, daca investesti in Romania, cei doi vor fi plecat in patru ani. La noi, George Bush a fost presedinte timp de opt ani. Acest lucru nu mai conteaza. Si cred ca a fost si mai frustrant pentru oameni sa auda ca cineva e pro-Basescu. Basescu era irelevant, Ponta era irelevant. Chestiunea tine de felul cum politicienii modeleaza un sistem ilegal.

D.T.: Sunteti un om de afaceri cu multe legaturi in randul comunitatii americane de afaceri. Cred ei ca noul guvern Ponta a facut lucrurile corect si a luat masurile corecte pentru economie?

D.L.: Pot vorbi doar in nume personal. Sa revin la raspunsul privind situatia din vara. Rezultatul a fost bun pentru ceea ce s-a intamplat in vara. Si nu-l cunosc pe Victor Ponta. Dar in cele din urma s-a intamplat ceea ce era corect sa se intample. Si asta e important, ca sistemul a functionat.

Revenind la chestiuni politice, de cand am inceput sa ma implic in Romania, in 2004, nu am vazut niciun guvern care sa intareasca increderea in randul investitorilor. Nu am auzit de vreo viziune pentru Romania, de vreo viziune economica reala pentru aceasta tara. Orice viziune economica pentru Romania trebuie sa inceapa cu drumurile.

Daca faci drumurile cum trebuie, ai o revolutie economica asa cum am avut noi in perioada interbelica. Daca nu construim drumuri, putem face bine toate celelalte lucruri, dar nu vor functiona. Pana cand va candida cineva care va spune – acum improvizez cifrele – „vom avea 2.000 de kilometri de autostrada in aceasta tara, pana acum am construit 150 si eu ma angajez sa construiesc 150 in fiecare an – 2013, 2014, 2015″…

D.T.: Romania a avut o experienta nu foarte buna cu un constructor de autostrazi in Transilvania, Bechtel.

D.L.: N-am spus sa angajati americani sa le construiasca, nu am spus ca Bechtel e o companie buna. Nu stiu. De fapt, a fost o greseala. Ma uit la preturile pentru noua autostrada care se construieste intre Timisoara si Sibiu – sunt logice, sunt rezonabile, nu sunt foarte mari. Nu am idee de ce acel contract a fost semnat cu Bechtel. Nu are logica. Un alt lucru care arata de ce legile pe care se bazeaza sistemul sunt asa de importante. In America exista companii rele, oameni rai. Deci avem nevoie de legi pentru a tine piept companiilor rele si oamenilor rai.

Un al treilea lucru pe care mi-ar placea sa-l vad este un grad de unitate in cadrul guvernului de aici (…) O misiune de afaceri americana e pe cale sa vina in Romania si chestiunea care ii preocupa pe toti este: cand vor termina oamenii acestia sa se lupte intre ei, la guvernare?

Don Lothrop

D.T.: Revenind la economie, pentru ca aceasta ar trebui sa fie principala tema economica in campania electorala din Romania, va rog sa identificati cel putin trei masuri economice pe care dumneavoastra si comunitatea de afaceri asteptati sa fie puse in aplicare in Romania anul viitor.

D.L.: Cea mai importanta – spuneti-mi cate drumuri veti construi si incepeti sa le construiti. Pentru mine personal, cred ca politicile economice ale unei tari trebuie sa reflecte cultura poporului. In China, e logic sa cladesti mari companii, chinezilor le place sa urmeze mari organizatii. Cred ca romanii sunt poporul cel mai intreprinzator din Europa. Cati membri ai Partidului Comunist existau in 1948?

Extrem de putini. Sa aplici sistemul comunist peste un popor care timp de 15 veacuri au avut aceasta forma de independenta fata de oricine – fata de mongoli, austro-ungari, turci – nu are nicio logica. In aceasta tara, e nevoie de politici care sa incurajeze antreprenoriatul. Banca Mondiala a publicat saptamana aceasta, pentru anul in curs, un clasament in privinta afacerilor. Romania este cred ca ultima in Europa de Est in ceea ce priveste numarul de zile in care obtii acces la electricitate, numarul de zile in care obtii permis de constructie, numarul de documente fiscale pe care trebuie sa le depui la sfarsitul anului. Acest lucru sufoca activitatea antreprenoriala. Si in cele din urma la asta se reduce succesul in Romania – sa faci ca acesta sa fie un loc unde e usor sa incepi o afacere.

D.T.: In privinta taxelor – pentru ca un subiect care se preteaza la dezbatere in Romania sunt taxele – credeti ca taxele pe venit/profit trebuie sa creasca sau sa scada?

D.L.: Sunt un investitor in Romania si pentru mine, personal, taxele nu constitutie un obstacol. Sunt de acord cu taxele pe care le platesc aici. M-am saturat, in schimb, de timpul in care trebuie sa astepti sa se intample ceva fara sa dai mita cuiva.

D.T.: Credeti ca mita la nivel inalt, coruptia, este inca o problema in Romania? Pentru ca DNA a desfasurat o activitate foarte buna, procurorii au dat in judecata si au obtinut condamnarea unui fost premier, a unor membri ai Parlamentului sau a unor fosti ministri. In ultimii ani, a existat o actiune impotriva coruptiei. Credeti ca marea coruptie – nu ma refer la coruptia de zi cu zi – este inca o mare problema?

D.L.: Asta nu stiu. Stiu ca in intreaga Europa criza economica impune o disciplina solida asupra bugetelor de stat, pentru a realiza unde se duc banii. Si cred ca acest lucru a diminuat coruptia. Cred ca munca DNA si probabil a FMI a avut succes. Ma refer si la contractele baietilor destepti din energie. Am citit la un moment dat ca valoarea acelor contracte era de 1,1 miliarde de euro – pentru nimic altceva decat plimbat hartii – intre 2006 si 2012. E un lucru bun ca s-a terminat.

Dar revenind la intrebarea precedenta, un al treilea lucru pe care mi-ar placea sa-l vad este un grad de unitate in cadrul guvernului de aici. Imi place mult istoria si am citit, anul acesta, o carte despre Oliver Cromwell, care a condus multi oameni intr-un razboi civil pentru a inlatura monarhia. Iar apoi, timp de cativa ani, generalii razboiului civil s-au luptat unul cu altul. La un moment dat, el a spus ca avem nevoie de o guvernare in care sa lucram impreuna. Acum nu facem nimic pentru tara, doar ne luptam unul cu altul. O misiune de afaceri americana e pe cale sa vina in Romania si chestiunea care ii preocupa pe toti este: cand vor termina oamenii acestia sa se lupte intre ei, la guvernare?

D.T.: Ce misiune de afaceri?

D.L.: O misiune ce reuneste reprezentanti ai opt mari companii, pe 8 noiembrie. Intrebarea este cand reusesc oamenii acestia sa functioneze ca un guvern si sa faca ceva pentru poporul roman? Se lupta intre ei doar pe probleme politice. Iar daca acest lucru va continua, va pune frana investitiilor straine. Investitorii se vor intalni cu membri ai guvernului si nu vor avea idee daca vor mai fi pe post in 60 de zile.

Azi am fost muscat de un caine, pentru prima data de cand sunt in Romania, pe Bratianu, cand alergam de dimineata. M-am intors la hotel, panalonii erau sfasiati, se vedea sange. „O, nu! Ti-a ajuns sa mai vii in Romania?” Am spus nu, e nevoie de mult mai multe sa ma sperie asa incat sa nu mai intorc.

Don Lothrop

D.T.: Puteti sa ne spuneti numele companiilor din aceasta misiune?

D.L.: Am auzit despre ea de la cel care conduce Consiliul de Afaceri Romano-American din Washington DC. Nu am intrebat care sunt aceste companii. Dar companiile care sunt membre in acest consiliu sunt buni cetateni corporatisti in America si ar fi bine sa le aveti in Romania.

D.T.: Realist vorbind, unitatea despre care vorbeati poate fi castigata dupa alegerile din 9 decembrie?

D.L.: Sper sa se intample. Am fost, impreuna cu 400 de romani, sa plantam copaci in Bistrita la sfarsitul saptamanii trecute. Si a fost incurajator. De fapt, azi am fost muscat de un caine, pentru prima data de cand sunt in Romania, pe Bratianu, cand alergam de dimineata. M-am intors la hotel, panalonii erau sfasiati, se vedea sange. „O, nu! Ti-a ajuns sa mai vii in Romania?” Am spus nu, e nevoie de mult mai multe sa ma sperie asa incat sa nu mai intorc.

Revenind, am fost impreuna cu 400 de oameni sa plantam copaci si a fost frumos ca in loc sa gaseasca ceva sa se certe, ei au fost de acord cu un lucru. Si nu au asteptat guvernul pentru a face ceva. Si le-am spus, la sfarsit, ca guvernul este doar e o reflectare a noastra – daca noua nu ne pasa, de ce i-ar pasa guvernului? Daca noi nu gasim puncte comune, de ce ne-am astepta sa faca asta guvernul?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro