Sari direct la conținut

Joe Biden vs. Donald Trump: Ce arată cel mai nou sondaj realizat la nivel național, cu 6 luni înaintea alegerilor

HotNews.ro
Susținătorii lui Donald Trump urmăresc prima dintre cele patru dezbateri cu contracandidatul Joe Biden, 29 septembrie 2020, Lakeway, Texas, SUA, Foto: Bob Daemmrich / Zuma Press / Profimedia
Susținătorii lui Donald Trump urmăresc prima dintre cele patru dezbateri cu contracandidatul Joe Biden, 29 septembrie 2020, Lakeway, Texas, SUA, Foto: Bob Daemmrich / Zuma Press / Profimedia

Președintele american Joe Biden și contracandidatul său republican, Donald Trump, sunt la egalitate în cursa pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din noiembrie, în contextul în care Trump se confruntă cu acuzațiile penale ce i se aduc, iar Biden este supus criticilor privind sprijinul său acordat Israelului în războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, arată un nou sondaj Reuters/Ipsos publicat miercuri.

Aproximativ 40% dintre alegătorii înregistrați în sondajul desfășurat timp de opt zile și încheiat marți au declarat că ar vota pentru democratul Biden, dacă alegerile ar avea loc astăzi, alți 40% indicând că îl vor alege pe fostul președinte Trump. Această imagine de ansamblu rămâne extrem de apropiată față de datele unui alt sondaj Reuters/Ipsos, realizat pe 29-30 aprilie, în care Biden avea un punct procentual în fața contracandidatului său.

Sondajul de miercuri are o marjă de eroare de aproximativ două puncte procentuale, iar mulți alegători rămân pe poziții incerte cu aproximativ șase luni înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Sondajul Reuters/Ipsos a inclus răspunsuri de la 3.208 alegători înregistrați care au fost chestionați online la nivel național.

Aproximativ 20% dintre alegătorii înregistrați în sondaj au declarat că nu au ales un candidat, că înclină spre opțiuni terțe sau că s-ar putea să nu voteze deloc.

Sondajul mai relevă că 13% dintre respondenți l-ar alege pe Robert Kennedy Jr., un activist antivaccinare care candidează ca independent, dacă acesta ar fi pe buletinul de vot alături de Trump și Biden. Sondajul anterior, realizat în aprilie, arăta că Robert Kennedy avea o susținere de 8%.

În timp ce sondajele la nivel național oferă semnale importante privind sprijinul americanilor pentru candidații politici, de obicei doar câteva state americane înclină balanța în colegiul electoral, care decide în cele din urmă cine câștigă alegerile prezidențiale.

„Slăbiciunile” lui Trump și Biden

Ambii candidați au importante slăbiciuni, în prima „reeditare” a unui scrutin prezidențial american din ultimii aproape 70 de ani.

Trump și-a petrecut o mare parte din ultimele luni în sala de judecată din Manhattan, în primul din cele patru procese penale în derulare și ar putea fi singurul care va ajunge în fața unui juriu înainte de luna noiembrie.

Procesul din Manhattan implică acuzații potrivit cărora Trump a acoperit o plată către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels înainte de alegerile prezidențiale din 2016, în schimbul cumpărării tăcerii acesteia cu privire la o presupusă relație sexuală pe care aceasta ar fi avut-o cu magnatul republican.

Un sondaj anterior Reuters/Ipsos a indicat că o majoritate fermă a americanilor consideră că acuzațiile sunt grave. Trump a pledat nevinovat în fața acestor acuzații și neagă orice astfel de întâlnire amoroasă.

Celelalte procese implică acuzații potrivit cărora Trump a încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 sau că a gestionat în mod greșit documente secretizate după ce a părăsit Casa Albă în 2021. Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile.

Printre „problemele” lui Biden se numără îngrijorările legate de vârsta lui – 81 de ani -, precum și criticile puternice din partea unei părți a Partidului Democrat cu privire la sprijinul său pentru războiul Israelului împotriva militanților Hamas. Protestele au cuprins universitățile americane în ultimele săptămâni, alimentând îngrijorarea democraților că unii alegători tineri s-ar putea întoarce împotriva lui Biden.

Noul sondaj, desfășurat la nivel național, a inclus mai multe modalități de măsurarea a sprijinului pentru Biden și Trump, 77 de ani, iar majoritatea acestora relevă o cursă strânsă.

Ei au fost la egalitate, obținând fiecare 46% în rândul alegătorilor înregistrați, atunci când respondenților nu li s-a oferit opțiunea de a vota pentru un candidat terț sau de a spune că nu sunt siguri pe cine să aleagă, iar 8% au refuzat să răspundă la întrebare.

În rândul alegătorilor înregistrați care au declarat că sunt complet siguri că vor vota în noiembrie, Biden avea un ușor avans de 3 puncte procentuale.

Doar două treimi dintre alegătorii cu drept de vot s-au prezentat la vot la alegerile prezidențiale din 2020, în care Biden l-a învins pe Trump.

Ce arată alte sondaje

La începutul acestei săptămâni, un nou set de sondaje realizate de New York Times, Siena College și The Philadelphia Inquirer arăta că Donald Trump îl conduce pe Joe Biden în cinci state-cheie, adică acelea care vor decide rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Sondajele realizate în perioada aprilie-mai în rândul alegătorilor înregistrați au constatat că Trump îl devansează în mod clar pe Biden în Michigan, Arizona, Nevada, Georgia și Pennsylvania.

Biden conduce într-un singur stat-cheie, Wisconsin. Pentru democrați, îngrijorătoare este diferența din unele state. În Arizona și Michigan, spre exemplu, Trump este creditat cu 49%, în vreme ce Biden cu doar 42%. În Georgia, Trump are 49%, iar Biden – 39%, în vreme ce în Nevada, Trump ar aduna 50%, iar Biden 38%, potrivit sondajului.

În Wisconsin, Biden îl devansează pe Trump cu doar două puncte procentuale – 47% la 45%.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro