Război în Ucraina, ziua 1038: Rusia ia în considerare ideea unor teste nucleare / Racheta „Oreșnik” a lui Putin, construită cu instrumente occidentale / Forțele ruse au cucerit probabil orașul Kurahove
Rusia ia în considerare o serie întreagă de posibile acțiuni în domeniul testelor nucleare, a afirmat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, citat de ziarul Kommersant. „Situația internațională este extrem de dificilă în acest moment, politica americană în diferitele sale aspecte ne este extrem de ostilă astăzi”, a declarat Ryabkov.
Evenimentele de vineri, ziua 1038 a războiului din Ucraina, LIVE:
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că mai mulți soldaţi nord-coreeni răniţi au murit vineri în Ucraina, după ce au fost luaţi prizonieri, el acuzând Rusia că le-a oferit acestor soldaţi doar „o protecţie minimă”, notează AFP.
„Mai mulţi soldaţi nord-coreeni au murit astăzi. Soldaţii noştri au reuşit să-i captureze. Dar erau răniţi foarte grav şi nu au putut fi salvaţi”, a spus el în discursul său video nocturn, denunţând „nebunia de care sunt capabile dictaturile”, trimiţând militari să moară „în lupte în Europa”.
„Au multe pierderi. Multe. Şi vedem că armata rusă şi supervizorii nord-coreeni nu sunt deloc interesaţi de supravieţuirea acestor coreeni”, a declarat el. „Totul este făcut pentru a ne fi imposibil să capturăm coreeni. Ruşii îi trimit să atace cu o protecţie minimă”, a denunţat şeful statului ucrainean.
Today, I held a Staff meeting. There was a report from Commander Syrskyi on the situation at the front. The Donetsk directions remain the toughest, with updates from Zaporizhzhia, Kherson, and Kharkiv regions as well. There are details regarding the situation in the Kursk region:… pic.twitter.com/teZXivUaeZ
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 27, 2024
Soldaţii nord-coreeni sunt folosiţi drept carne de tun, spune Washingtonul
Soldații nord-coreeni din Ucraina, folosiți ca „trupe de sacrificiu”. Casa Albă: „1.000 au fost uciși sau răniți în șapte-opt zile”
Peste o mie de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei au fost ucişi sau răniţi în atacuri „fără speranţă” la Kursk şi folosiţi ca trupe „de sacrificiu”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
Slovacia vrea să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina
Slovacia, al cărei premier naţionalist Robert Fico a vizitat Moscova săptămâna aceasta, a declarat vineri că este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, în pofida ostilităţii Kievului, care a acuzat-o că vrea să-l „ajute” pe Vladimir Putin.
Moscova denunță o discriminare a vorbitorilor de rusă din Republica Moldova: „Coincide aproape complet cu ce am observat în Ucraina”
Ministerul de Externe de la Moscova a publicat vineri raportul său pe 2024 despre încălcările drepturilor cetățenilor ruși și ale compatrioților în țările străine, iar cu privire la situația din Republica Moldova, MAE rus acuză că autoritățile din această țară „alunecă rapid spre sprijinirea ideologiei neonazismului și a discriminării rasiale”.
Moș Crăciun e doborât de pe cer de o rachetă rusească, spre mulțumirea lui Moș Gerilă, într-un clip bizar circulat de propaganda pro-Kremlin – VIDEO
Pe mai multe site-uri rusești circulă un videoclip de propagandă neobișnuit, cu tematică de sezon, care adâncește discursul despre conflictul cultural dintre țările occidentale și Rusia, scriu publicația estoniană Postimees și cea rusească The Moscow Times.
Racheta experimentală „Oreșnik” a lui Putin a fost construită cu instrumente occidentale
Moscova acuză că o navă norvegiană a refuzat să ajute naufragiați ruși. Medvedev: „Așa ceva nu poate fi iertat”
O companie navală norvegiană a respins, vineri, acuzațiile lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, că o navă a sa ar fi refuzat să ia la bord marinari dintr-un cargobot care s-a scufundat în Marea Mediterană.
Dezvăluire FT: Racheta balistică Oreșnik, cu care Rusia a atacat Ucraina în noiembrie, a fost construită cu instrumente occidentale
Informațiile despre construirea rachetei balistice care a lovit în Dnipro ilustrează modul în care mașinăria de război a Kremlinului rămâne extrem de dependentă de tehnologia străină care face obiectul sancțiunilor occidentale, scrie Financial Times.
Aproximativ 45% dintre ucraineni cred că victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA va aduce pacea în războiul ruso-ucrainean mai aproape, în timp ce aproape 14% cred că pacea devine mai îndepărtată, arată un sondaj realizat de Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, citat de Ukrainska Pravda.
Aproape jumătate – 45% – cred că victoria lui D. Trump aduce pacea mai aproape. 15% dintre ei cred că pacea se apropie în mod semnificativ, iar restul de 30% spun că pacea se apropie doar puțin, potrivit sondajului realizat în perioada 2-17 decembrie.
Pe de altă parte, 14% spun că pacea devine mai îndepărtată (5% spun că devine semnificativ mai îndepărtată, 9% spun că este doar ușor mai îndepărtată). Restul de 40% dintre ucraineni fie cred că nimic nu se va schimba, fie sunt indeciși”.
Rusia dă explicații după acuzațiile privind implicarea sa în doborârea avionului Azerbaijan Airlines. Invocă ceața densă din Groznîi și un atac ucrainean cu drone.
Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia a declarat vineri că avionul Azerbaijan Airlines care s-a prăbușit miercuri în Kazahstan a decis să schimbe ruta de la destinația sa inițială, Groznîi, pe fondul ceții dense și a unei alerte locale privind dronele ucrainene. Surse azere citate de Reuters și Euronews au spus joi că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer rusească.
Ucraina trimite primul transport de ajutoare alimentare în Siria
Ucraina, un producător și exportator mondial de cereale și oleaginoase, a trimis primul său transport de ajutoare alimentare în Siria, a anunțat vineri președintele Zelenski.
El a declarat că 500 de tone de făină de grâu sunt deja în drum spre Siria, ca parte a inițiativei umanitare ucrainene „Grâu din Ucraina”, în cooperare cu Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite: „Făina de grâu este planificată să fie distribuită către 33 250 de familii sau 167 000 de persoane, în următoarele săptămâni”.
După înlăturarea lui Bashar al-Assad, un aliat apropiat al Rusiei, Ucraina a declarat că dorește să restabilească relațiile cu Siria. Kievul exporta în mod tradițional grâu și porumb către țările din Orientul Mijlociu, dar nu și către Siria.
În timpul lui Assad, Siria importa alimente din Rusia. Dar livrările de grâu rusesc către Siria au fost suspendate din cauza incertitudinii, au declarat pentru Reuters surse ruse și siriene la începutul acestei luni.
Gazprom și-a crescut producția anul acesta cu 61 mld. metri cubi de gaze cu ajutorul Chinei.
Producţia de gaze naturale a Gazprom ar urma să crească anul acesta cu 61 miliarde metri cubi (bcm), la aproximativ 416 bcm, a anunţat directorul general al grupului rus de stat, Alexei Miller.
Președintele iranian Massoud Pezeshkian se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin pe 17 ianuarie, în Rusia, pentru a semna un acord de cooperare, a relatat presa iraniană.
„Președintele va vizita Rusia pe 17 ianuarie, iar acordul de cooperare între cele două țări va fi semnat în timpul vizitei”, a declarat ambasadorul Iranului la Moscova, Kazem Jalali, citat de agenția de presă Tasnim.
Rusia și Iranul sunt ambele supuse unor sancțiuni internaționale care le restricționează schimburile comerciale, dar au creat legături strânse în diverse sectoare, inclusiv în cel militar. Ucraina și aliații săi au acuzat Teheranul că a aprovizionat Moscova cu arme pentru războiul ruso-ucrainean, dar Iranul a negat că a făcut asta. (AFP)
Mobilizare în Baltică pentru protejarea cablurilor submarine
Kremlinul a transmis vineri că sechestrarea de către Finlanda a unei nave care transporta petrol rusesc sub suspiciunea că nava a provocat o întrerupere a cablului electric submarin Estlink 2 nu este de competența sa.
Întrebat despre acțiunile Finlandei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu pot spune nimic precis aici, aceasta este o problemă cu spectru foarte restrâns care nu ține de prerogativele administrației prezidențiale (ruse)”. (Reuters)
Tensiuni în Marea Baltică: Estonia a lansat o operațiune navală de protecție a cablului Estlink și evocă articolul 4 al NATO / Finlanda a sechestrat o navă din „flota fantomă” a Rusiei, suspectată că a rupt alte cabluri.
Estonia a lansat o operațiune navală pentru a proteja cablul electric submarin Estlink 1 în Marea Baltică, a declarat vineri ministrul de externe Margus Tsahkna. De asemenea, ministru apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a evocat articolul 4 al NATO, spunând însă că s-ar putea să nu se ajungă până acolo dacă țările aliate sau comandamentul forțelor din Europa vor răspunde la apelurile de asistență în protejarea infrastructurii maritime critice.
„Prețul ciocolatei este înfricoșător”. Inflația ridicată, pe fondul războiului din Ucraina, strică sărbătorile rușilor.
În acest sezon de sărbători, mulți ruși sunt nevoiți să strângă cureaua. Inflația a crescut în ultimele luni prețurile la alimente de bază precum untul, cartofii și carnea de pui, afectându-i pe cei mai săraci din Rusia și determinându-i pe unii să facă economii în acest sezon festiv.
Republica Moldova și-a aprobat strategia de apărare
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o strategie de apărare pe un deceniu / Opoziția socialistă a ridiculizat documentul: Cât credeți că rezistăm dacă ne atacă Rusia.
Parlamentul Republicii Moldova, unde forțele politice pro-occidentale sunt majoritare, a aprobat joi o strategie de apărare pe 10 ani, care prevede creșterea cheltuielilor de apărare ca parte a planului de aderare la Uniunea Europeană.
În această noapte Rusia a lansat spre Ucraina 2 rachete balistice Iskander-M și 24 de drone Shahed și imitatoare, au transmis pe Telegram Forțele Aeriene Ucrainene.
Până la ora 09:00, a fost confirmată doborârea a 13 drone Shahed și imitatoare în șapte regiuni ucrainene, iar datorită măsurilor de război electronic „11 drone imitatoare inamice s-au pierdut în zonă (fără consecințe negative)”, potrivit sursei citate, care nu a precizat ce s-a întâmplat cu rachetele Iskander.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1650 soldați, 14 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 22 tunuri, 1 sistem antiaerian, 82 diferite vehicule și 1 echipament special.
Forțele ruse au cucerit probabil orașul Kurahove
Forțele ruse au cucerit probabil Kurahove în urma a două luni de operațiuni ofensive intensificate menite să cucerească așezarea și să elimine linia de apărare ucraineană la nord și la sud de ora, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată azi-noapte.
Forțele ruse au luptat puțin peste două luni pentru a cuceri o localitate de 7,3 kilometri pătrați. Trupele Moscovei au intensificat operațiunile ofensive pentru cucerirea Kurahove la jumătatea lunii octombrie 2024, iar ISW a observat imagini geolocalizate care indică faptul că forțele ruse au intrat în localitate pentru prima dată la sfârșitul lunii octombrie 2024.
Se pare că armata rusă a concentrat aproximativ 35.000-36.000 de soldați în direcția Kurahove în ultimele luni, atât pentru a cuceri așezarea, cât și pentru a elimina pozițiile ucrainene din nordul și sudul așezării, iar forțele ruse au suferit probabil pierderi semnificative în timpul acestei perioade de intensificare a operațiunilor ofensive.
Forțele ruse au efectuat, de asemenea, un număr mare de atacuri blindate în interiorul și în apropierea Kurahove în ultimele două luni și au suferit probabil pierderi semnificative de vehicule blindate în timpul efortului lor de a cuceri orașul, mai scrie ISW.
Xi Jinping merge și în 2025 în Rusia
Ucraina a capturat un soldat nord-coreean rănit, primul după ce Kim Jong-un a trimis un număr mare de soldați pentru a sprijini Rusia.
Soldatul este primul prizonier de război nord-coreean capturat din decembrie, când Phenianul a desfășurat forțe pentru a sprijini războiul Rusiei din Ucraina. Capturarea sa a fost confirmată de serviciul de informații al Coreei de Sud.
Președintele chinez Xi Jinping va vizita Rusia în 2025, a declarat vineri dimineață ambasadorul Moscovei la Beijing, citat de agenția rusă de presă RIA.
„În ceea ce privește evenimentele bilaterale concrete, pot spune că planurile corespunzătoare sunt elaborate în mod activ”, a declarat ambasadorul Igor Morgulov pentru RIA.
„Ceea ce se poate spune fără a fi un secret, în termeni de prioritate, este că președintele Republicii Populare Chineze este așteptat în Rusia anul viitor”, a afirmat el.
Putin are la dispoziție între 20 și 25 milioane de bărbați care pot fi trimiși pe front. Interviu cu un apărător al drepturilor omului din Rusia.
Rusia are la dispoziție între 20 și 25 de milioane de bărbați, cu vârsta până în 55 de ani, care au făcut serviciul militar obligatoriu, și care pot fi trimiși pe front, spune directorul unei organizații pentru drepturile omului din Rusia într-un interviu pentru HotNews. Serghei Krivenko estimează că numărul morților în rândul armatei ruse din Ucraina ar fi 100- 120 mii oameni, la care se adaugă numărul celor răniți, care e de aproximativ 4 ori mai mare.
Sinteza celor mai recente informații:
- Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie „o platformă” pentru posibile negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.
- O rachetă sol-aer rusească a provocat prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines, arată o investigație preliminară.
- Mesaj RO-Alert în Tulcea. MApN: „Semnal de țintă aeriană de mici dimensiuni”. Contactul radar, pierdut la 6 km în interiorul spațiului aerian românesc.
- Moscova a acuzat joi „serviciile secrete ucrainene” că se află în spatele a aproximativ 50 de incendii criminale şi atacuri cu explozibili care au vizat clădiri administrative din Rusia în decembrie.
- Un sondaj de opinie în Ucraina arată o schimbare importantă în privința aderării la NATO. 36% dintre respondenți nu sunt pregătiți să susțină aderarea la NATO dacă o parte din teritoriul Ucrainei este ocupată.
- Guvernul de la Kiev solicită ca limba „moldovenească” să fie înlocuită cu limba română în lista internațională propusă de Ucraina în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare.
- Serghei Lavrov susține că Franța a cerut repetat Rusiei un dialog privind războiul din Ucraina, chiar fără participarea Kievului / Rusia, ”gata să asculte” propunerile Occidentului.
- Planul serviciilor speciale ale Ucrainei de a trimite plicuri-capcană în Ministerul Apărării din Moscova.
- Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au capturat satul Hihant din estul Ucrainei.
–––
Evenimentele de joi, ziua 1037 a războiului, au fost LIVE aici