Sari direct la conținut

Alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război. Procurorul general al Ucrainei: Teritoriile de pe linia frontului au devenit abatoare

HotNews.ro
​Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, Foto: Anatolii Siryk/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
​Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, Foto: Anatolii Siryk/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că până luni sunt în curs de investigare aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de ruși și că alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război, relatează The Guardian.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Venediktova a spus că alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război, după ce un tribunal din Kiev l-a condamnat pe Vadim Șișmarin la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat de 62 de ani, Oleksandr Shelipov.

„Am inițiat deja acheta pentru aproape 13.000 de cazuri care sunt legate doar de crime de război. La această categorie au fost semnalate suspiciuni la [aproximativ] 49 de persoane, pe care am început să-i urmărim penal [pentru] crime de război”, a spus Irina Venediktova.

Oficialii ucraineni au o listă cu aproximativ 600 de suspecţi despre care se crede că au fost implicați în crime de război, a spus ea.

Venediktova a spus că amploarea plângerilor împotriva Rusiei sugerează o toleranță sistemică sau încurajarea crimelor de război împotriva ucrainenilor.

„Toate dovezile indică faptul că elita politică și militară rusă a revenit necondiționat la tacticile brutale de război ale violenței”, a spus ea.

Ea spune că echipa sa a documentat cazuri de „cruzime și violență intenționată împotriva civililor” ale rușilor.

„Acest lucru este evident mai ales în teritoriile care se aflau pe linia frontului războiului, care practic au devenit un abator”, a spus Venediktova.

Momente dramatice la procesul primului militar rus condamnat pentru crime de război

Procesul primului militar rus judecat pentru crime de război și care a început pe 11 mai a fost scena unor momente dramatice, Șișimarin fiind confruntat joia trecută de văduva bărbatului ucis.

Femei a apărut în fața instanței și l-a întrebat pe soldatul rus ce a simțit atunci când i-a ucis soțul și dacă să căiește pentru crima comisă. Soldatul a răspuns că și-a recunoscut deja vinovăția și a cerut iertare.

„Dar înțeleg că nu veți putea să mă iertați”, a adăugat militarul rus.

„Spune-mi, te rog, de ce ați venit aici? Să ne protejați?”, l-a mai întrebat femeia, o trimitere la declarațiile lui Vladimir Putin care argumenta invazia din Ucraina prin nevoia de a proteja populația țării.

În declarația sa de război de pe 24 februarie Putin a vrobit de asemenea despre nevoia de „demilitarizare” și „denazificare” a Ucrainei, referindu-se la guvernul de la Kiev.

„Să ne protejați de cine? M-ai protejat de propriul meu soț, pe care l-ai ucis?”, a continuat văduva civilului ucis. Soldatul a păstrat tăcerea.

Militarii ruși vor fi judecați pentru crimele de război comise în Ucraina

Este așteptat ca Ucraina să trimită în judecată în perioada următoare mai mulți militari ruși capturați după descoperirea unor masacre precum cele de la Bucha, Irpin sau Borodianka.

Curtea Penală Internațională a anunțat la rândul său marți că a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată.

Noi înregistrări video cu unul dintre masacrele comise de soldații ruși la Bucha au fost publicate vinerea trecută de jurnaliștii de la The New York Times, aceștia realizând o amplă anchetă la fața locului despre uciderea cu sânge rece a 8 bărbați ucraineni.

La sfârșitul lunii martie președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă că a comis crime de război și în Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, existând suspiciuni că forțele armate ale Moscovei au luat măsuri pentru a-și acoperi atrocitățile comise aici după ocuparea orașului.

Urmărește ultimele evoluții din a 89-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro