Zelenski continuă presingul: „Securitatea flancului estic al NATO depinde de Ucraina”
Volodimir Zelenski a declarat că securitatea flancului estic al NATO depinde de Ucraina. Înaintea reuniunii NATO de la Vilnius, care începe mâine, președintele ucrainean a declarat că țara sa este deja un membru „de facto” al alianței, potrivit Sky News.
Zelensk a făcut presiuni de mult timp pentru ca Kievul să adere la NATO încă de la începutul invaziei la scară largă.
„Lucrăm pentru a face algoritmul de obținere a calității de membru cât mai clar și mai rapid posibil”, a adăugat el.
The security reality here on NATO’s eastern flank depends on Ukraine. When we applied to join @NATO, we were frank: \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 is de facto already in the Alliance. Our weapons are the weapons of the Alliance. Our values are what the Alliance believes in. Our defense is the very element… pic.twitter.com/V9I5wYh2j7
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 10, 2023
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa în persoană marţi şi miercuri la summitul NATO de la Vilnius, potrivit ultimului program publicat luni de Alianţa Nord-Atlantică, transmite agenția spaniolă de presă EFE.
Potrivit programului summitului, Zelenski este invitat marţi la un dineu la Palatul Prezidenţial cu cei 31 de aliaţi, la care vor lua parte şi liderii Suediei, Australiei, Japoniei, Noii Zeelande şi Coreei de Sud, precum şi preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European.
Miercuri, preşedintele ucrainean va avea o întâlnire bilaterală cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după care vor susţine o conferinţă de presă.
El va participa apoi la primul Consiliu NATO-Ucraina, o reuniune „de la egal la egal” prin care cele două părţi îşi vor îmbunătăţi relaţiile politice.
În cadrul summitului, aliaţii vor sprijini Ucraina în faţa războiului de agresiune al Rusiei şi vor lua decizii prin care speră să apropie Kievul de NATO, fără a lua încă în considerare aderarea.
În plan concret, ei îşi vor întări sprijinul printr-un program multianual care va încuraja tranziţia de la echipamentele militare din epoca sovietică la echipamentele moderne utilizate de Alianţa Atlantică, pentru a creşte interoperabilitatea între cele două părţi.
În plus, aliaţii discută posibilitatea de a elimina cerinţa ca Ucraina să urmeze un Plan de acţiune pentru aderare (MAP), simplificând astfel calea Kievului către aderarea la NATO.
___