Educația sexuală a copiilor trebuie făcută, în primul rând, în familie. „Așa cum nu le dăm drumul copiilor mici în stradă, așa trebuie să facem și cu educația sexuală”
Educația sexuală nu este despre a-i învăța pe copii să le placă sexul. Ci este o discuție despre sănătate, responsabilitate, consimțământ, consecințe, etică. Educația sexuală a copiilor trebuie făcută, în primul rând, în familie.
Iar un părinte informat este cel mai bun dascăl. Cu sau fără educație sexuală, adolescenții fac sex. Vârsta la care încep este tot mai mică, arată studiile. De mulți ani, România are cele mai multe mame minore dintre toate țările UE.
Mai bine mai devreme decât prea târziu
Cu cât educația sexuală este făcută mai devreme, corect și adaptată vârstei, cu atât viața sexuală începe mai târziu, mai arată studiile.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este important să le vorbim copiilor despre sexualitatea lor și despre sănătatea sexuală. Pentru că o astfel de discuție, purtată pe înțelesul lor, îi echipează cu acele cunoștințe, abilități, atitudini și valori care-i ajută să-și protejeze sănătatea. Totodată, contribuie la dezvoltarea unor relații sociale și sexuale bazate pe respect, la alegerile responsabile și la protejarea drepturilor celorlalți.
Cei mai potriviți ghizi în privința educației sexuale și pentru sănătate ai copiilor lor sunt părinții: „Așa cum nu le dăm drumul copiilor mici în stradă urându-le mult noroc şi lăsându-i de izbelişte și îi ţinem de mână, le explicăm care sunt pericolele, așa trebuie să facem și cu educația sexuală”, explică psihologul Miruna Jovin.
Mulți părinți însă nu se simt confortabil cu acest subiect, astfel că nu-l deschid niciodată față de copiii lor. Sau se mărginesc să-i îndemne „să fie cuminți”. Suntem însă și ființe sexuale, la fel și copiii noștri. Iar ascunderea informațiilor referitoare la dezvoltarea sexuală sau rușinea în fața subiectului nu este de niciun folos. Potrivit Mirunei Jovin, educația sexuală se începe atunci când copilul este foarte mic: „Aș spune că încă de la naștere când este indicat să îi vorbim despre părțile corpului atunci când îl schimbăm. Tot de atunci vom limita numărul de persoane care atinge copilul în aceea zonă la familia apropiată și/sau persoanele de îngrijire primară și medici. Nu îi vom săruta pe copii în zona genitală.”
Informații adecvate vârstei
Pe măsură ce copiii cresc și își descoperă corpul, limbajul folosit trebuie să fie cel medical, respectiv penis, vulvă, vagin, labii, testicule. „Masturbarea este un fenomen care apare și la vârste foarte mici, fără să aibă o componentă sexuală, ci mai mult una de explorare sau senzorială. Fără să îi certăm, le vom spune blând că acest lucru nu este permis oriunde sau oricând. Dacă acest lucru devine un subiect de îngrijorare se recomandă o discuție cu un psiholog sau un cadru medical”, recomandă psihologul Miruna Jovin. În fiecare etapă de dezvoltare, adaugă experta, trebuie să-i oferim copilului informații adecvate vârstei lui: „Sunt disponibile mai multe cărți care explică pentru fiecare vârstă tot ce ține de zona intimă.
O componentă esențială a educației sexuale este consimțământul. Ca atare, ne vom concentra pe acest aspect modelând-i copilului ce înseamnă să ceri voie să atingi pe cineva și ce înseamnă să îți fie respectate propriile limite.” Ca părinte, mai spune Miruna Jovin, cel mai dificil obstacol în abordarea acestui subiect vine din modul în care fiecare dintre noi ne raportăm la propria sexualitate și, mai departe, la viața sexuală: „De fapt, propria percepție despre subiect.
„Cei care se simt depășiți sau atunci când simt că le este greu, recomandat este să ceară ajutor, să se informeze și să ia cea mai bună decizie pentru copilul lor, conchide Miruna Jovin.
Ce arată studiile despre programele de educație sexuală în România
Potrivit Asociației Americane de Pediatrie, programele de educație sexuală comprehensivă la adolescenți au demonstrat certe beneficii, ducând la diminuarea comportamentelor sexuale riscante, la reducerea frecvenței sexului neprotejat și a bolilor cu transmitere sexuală, precum și a numărului de sarcini.
Totodată, vârsta de debut a vieții sexuale a crescut, la fel și utilizarea prezervativelor și a contraceptivelor. Școala poate fi, la rândul ei, o sursă de informații corecte și utile în privința educației pentru sănătate. Raportul „Percepții privind introducerea educației sexuale în școli”, publicat în 2022 de Cult Market Research, la comanda Societății pentru Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), arată că 3 din 4 români sunt de acord cu predarea acestei materii în școli.
Predarea ar trebui să fie adecvată fiecărei vârste, iar familia este principala valoare pe care o împărtășesc. Majoritatea celor care au participat la studiu consideră că materia trebuie să fie concepută pe baze științifice și să adreseze noțiuni precum inteligența emoțională și relațională, riscurile începerii vieții sexuale, protecția în fața bolilor, reproducerea, avortul. Iar materia să fie predată de persoane specializate, medici sau psihologi.
Sursa foto: Dreamstime.com