Sari direct la conținut

Cum au murit primii 7 români uciși de coronavirus: Au fost testați cu întârziere pentru COVID 19, din cauză că nu îndeplineau criteriile de testare stabilite de autorități

HotNews.ro
Cum au murit primii 7 români uciși de coronavirus: Au fost testați  cu întârziere pentru COVID 19, din cauză că nu îndeplineau criteriile de testare stabilite de autorități

​​Toți cei 7 români care au fost uciși de coronavirus au fost testați cu întârziere de autorități, după zile întregi de așteptare. Ei nu îndeplineau vechile criterii de testare pentru COVID 19 stabilite de autorități, care au fost valabile până astăzi, când autoritățile au decis să le extindă. Practic, doar a 7-a victimă, care a murit în această seară, a fost testată în calitate de contact apropiat al celui de-al doilea pacient ucis de coronavirus în România. A doua victimă a fost însă un bărbat care s-a internat lunea trecută la Spitalul Universitar din București și a fost testat abia după 4 zile, vineri, când era deja în stare foarte gravă, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca și bărbatul care a murit azi și căruia i-a transmis virusul să fi fost testat tot cu întârziere. Potrivit datelor prezentate de autorități, cele 7 victime sufereau și de alte afecțiuni.

În ultimele zile, mulți medici români au cerut insistent creșterea numărului de testări, avertizând că în caz contrar răspândirea coronavirusului în țara noastră riscă să scape de sub control.

HotNews.ro a stat de vorbă luni cu Adrian Wiener, medic primar în Secția Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență din Arad și senator USR, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, care a explicat de ce primele 5 decese provocate de coronavirus în România nu se încadrau în „definiția de caz” stabilită de autorități și care a fost valabilă până astăzi, când a fost extinsă.

HotNews.ro a pus cap la cap și datele disponibile în cazul celui de al 6-lea și al 7-lea deces și a rezultat că nici acești pacienți nu se încadrau în definția de caz – criteriile impuse de autorități pentru a fi testați pentru coronavirus.

  • Primul deces

Pacient din Filiași, întors din Franța pe data de 6 martie (nu din zonă roșie). Pe 15 martie, medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe din Filiași au solicitat testarea pentru COVID-19, fiind refuzați de DSP Dolj: pacientul nu corespundea definiției de caz. A fost testat în urma insistențelor medicilor, pe 17 martie, și declarat pozitiv pe 18 martie. Decesul s-a produs duminică, 22 martie. 23 de cadre medicale din Filiași sunt în izolare.

  • Al 2-lea deces

Al doilea român ucis de coronavirus – bărbat de 74 de ani care făcea dializă la Spitalul Universitar. Lunea trecută, el s-a prezentat la Spitalul Universitar cu febră și tuse. Medicii au cerut testarea lui pentru coronavirus, dar au fost refuzați – „nu prezintă context epidemiologic” și „nu corespunde definiției de caz”. Stă 4 zile internat în Spitalul Universitar București până când este testat și confirmat cu coronavirus, vineri. Este transferat apoi în stare gravă la Spitalul Victor Babeș, unde moare două zile mai târziu, duminică.

  • Al 3-lea deces

Bărbat de 70 de ani din Piatra Neamț, fără istoric recent de călătorii, fără contact identificat cu persoană COVID-19 pozitivă. Nu corespundea definiției de caz dată de autorități pentru a fi testat.

  • Al 4-lea deces

Femeie în vârstă de 72 de ani, din Suceava, fără context epidemiologic (nu a călătorit în zonă roșie, nu a avut contact identificat cu pacient COVID-19 pozitiv). Nu corespundea definiției de caz pentru a fi testată.

52 de cadre medicale de la Spitalul Județean din Suceava testate pozitiv.

  • Al 5-lea deces

Bărbat de 71 de ani din Suceava, fără context epidemiologic (nu se încadra pentru a fi testat). Posibil contact al unei alte paciente COVID19 pozitivă, transferată anterior la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

  • Al 6-lea deces

Bărbat de 64 de ani, din Arad. El a fost internat pe 20 martie, în stare gravă, la Spitalul Județean Arad, fiind intubat în secția de terapie-intensivă. Bărbatul a fost confirmat positiv cu coronavirus luni, în ziua decesului, dar autoritățile spun că a fost testat anterior. Potrivit surselor HotNews.ro, nici acest bărbat nu se încadra în definiția de caz pentru a fi testat de autorități. El a fost testat într-un târziu, la insistențele medicilor arădeni.

  • Al 7-lea deces

Bărbat în vârstă de 65 de ani internat la Spitalul Universitar București. El a fost internat în același salon cu bărbatul de 74 de ani care a murit duminică, după ce a fost transferat de la Spitalul Universitar de Urgență București la Spitalul Victor Babeș și care a așteptat 4 zile internat în Spitalul Universitar până să fie testat (al doilea deces provocat de coronavirus în România). Bărbatul a fost testat și confirmat pozitiv sâmbătă, la o zi după ce fusese testat și confirmat pozitiv colegul său de salon de la care se presupune că s-a infectat cu coronavirus. Cum al doilea român ucis de coronavirus, de la care se presupune că s-a infectat și al șaptelea, a fost testat abia după 4 zile de spitalizare, cel mai probabil și colegul său de la salon, care a luat virusul de la el, a fost testat cu întârziere.

România va testa mai mulți suspecți de coronavirus: Criteriile de testare s-au schimbat începând de luni

România ar urma să testeze mai mulți suspecți de coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a decis luni să lărgească categoriile de persoane testate, după numeroase apeluri ale medicilor în acest sens. Practic, toți pacienții internați în spitale care au simptome de infecții respiratorii acute vor fi testați, la fel și personalul medical care intră în contact cu cazuri confirmate cu coronavirus. În țara noastră au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul efectiv al celor testați ar putea fi mai mic. În alte țări, numărul persoanelor testate este de ordinul zecilor de mii.

Testarea pentru diagnosticarea coronavirus se poate face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în sistemul privat de sanatate, subliniază Institutul Național de Sănătate Publică.

Cine va fi testat – ce înseamnă caz suspect, potrivit noii definiții date de autorități:

  • 1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei – creșterea frecvenței respiratorii – ȘI fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de călătorie sau ședere într-o țară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • SAU
  • 2) Pacient cu infecție respiratorie acută ȘI care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 care în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • SAU
  • 3) Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră) ȘI tuse ȘI scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Cine va fi testat (prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanței este urmatoarea), potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:

  • 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
  • 2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • 3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
  • 4. Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de varstă și din toate spitalele;
  • 5. Persoane instituționalizate simptomatice (în carantină/izolare).

Institutul Național de Sănătate Publică informează, de asemenea, că în acest moment nu există în România dovezi de transmitere intra-comunitară susținută a virusului: „În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import și cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), neexistand inca dovezi de transmitere intra-comunitară susținută. În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata”, arată Institutul Național de Sănătate Publică.

Cine era testat până acum, potrivit criteriilor autorităților:

  • Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare
  • ȘI
  • În perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:
  • A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
  • SAU
  • A avut istoric de călătorie internațională.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
Alexos • 2020-03-23 21:47:04
ca cei de la DSP sunt angajati acolo pe criterii politice, marea majoritate fiind niste imbecili care primisera o sinecura. Ei uite ca brusc au capatat o responsabilitate uriasa. Evident insa ca nu te poti astepta de la un retardat sa mai si gandeasca....
5 60
simplex1 • 2020-03-24 02:16:37
Romania încă sta foarte bine. Are doar 0.36 decedați de coronavirus la milionul de locuitori, în timp ce Italia are 100, Spania 49, Elveția 14, Franța 13, Anglia 5, Austria 2. Poți zice ca Romania are putini testați și de aceea numărul cazurilor de coronavirus este aparent scăzut însă devine mai greu sa aduci acuzații ca ar fi și multi decedați de Covid19 și doar 7 detectați pana acum. Deci indiferent cât au verificat cei din Vest, ei poseda mai multe persoane ce au murit de coronavirus, ceea ce arata ca testarea masiva a locuitorilor nu este calea sigura pentru a reduce numărul de îmbolnăviri. Tara - Cazuri - Decedati - Cazuri/mil. - Decedati/mil. ======================================= Italy --- 63,927 --- 6,077 --- 1,057 --- 100.48 Spain --- 35,136 --- 2,311 --- 751 --- 49.40 Iran --- 23,049 --- 1,812 --- 274 --- 21.54 Switzerland --- 8,795 --- 120 --- 1,016 --- 13.86 France --- 19,856 --- 860 --- 304 --- 13.17 Luxembourg --- 875 --- 8 --- 1,398 --- 12.78 Netherlands --- 4,749 --- 213 --- 277 --- 12.42 Belgium --- 3,743 --- 88 --- 323 --- 7.59 UK --- 6,650 --- 335 --- 98 --- 4.94 Denmark --- 1,450 --- 24 --- 250 --- 4.14 Sweden --- 2,046 --- 25 --- 203 --- 2.48 Austria --- 4,474 --- 21 --- 497 --- 2.33 China --- 81,093 --- 3,270 --- 56 --- 2.26 Portugal --- 2,060 --- 23 --- 202 --- 2.26 S. Korea --- 8,961 --- 111 --- 175 --- 2.17 Norway --- 2,621 --- 10 --- 483 --- 1.84 USA --- 43,449 --- 545 --- 131 --- 1.64 Greece --- 695 --- 17 --- 67 --- 1.64 Germany --- 29,056 --- 123 --- 347 --- 1.47 Hungary --- 167 --- 7 --- 17 --- 0.71 Iraq --- 266 --- 23 --- 7 --- 0.61 Canada --- 2,091 --- 23 --- 55 --- 0.60 Malaysia --- 1,518 --- 14 --- 47 --- 0.43 *Romania --- 576 --- 7 --- 30 --- 0.36 Japan --- 1,128 --- 42 --- 9 --- 0.34 Australia --- 1,887 --- 7 --- 74 --- 0.27 Poland --- 749 --- 8 --- 20 --- 0.21 Sursa: https://www.worldometers.info/coronavirus/ (Coloana decedați/mil. nu este în tabelul de pe internet dar se poate calcula cu Excel din datele existente acolo.)
12 6
Cheie primara • 2020-03-24 09:02:01
Cum arătau cifrele pe vremea ”Ciumei lui Caragea”?
1 2
2020-03-24 14:28:24
1 0
2020-03-24 09:09:02
3 1
pehash • 2020-03-24 12:42:32
Nemuritor esti doar tu. Restul murim sigur. Intrebarea este daca murim azi, sau peste 1 an, 2, 10.. Mult mai important insa, daca ii testau din timp ar fi fost izolati si poate ca nu ar fi contaminat spitale intregi!
0 3
tirolez • 2020-03-23 21:49:37
ar trebui sa se treaca singuri la "zadarnicirea combaterii bolilor"
4 38
Kivek • 2020-03-23 21:57:10
sunt multi care spun 'stati in casa' dar ei sunt platiti si cand stau in casa eu as fi curios daca astia ar mai striga sa stam in case daca ei nu ar primi niciun ban si ar avea si rate de platit si chirie?
12 8
imi_pasa_de_romania • 2020-03-23 23:30:34
Si ce ar face? Ar munci? Unde? In birourile inchise? Ar ara ogorul? De unde ar lua sculele necesare? Cine le produce cand totul e inchis? E un motiv pentru care se cer subventii, amanari, somaj tehnic, ajutoare si tot asa. Dar in loc sa gandesti rational imprastii soparle ca sa instigi lumea sa iasa din casa. ia zi, tu esti platit ca sa scrii aberatiile astea? Ca un om normal cu 12 clase si care nu are rate de platit si chirie nu le-ar scrie. De unde tot apareti fratilor, pe bune?!?!?!?! Chiar ca e gravida...
8 15
Kivek • 2020-03-24 00:02:34
Se cer suventii si amanari dar pana astazi nici o banca nu a dat mai mult de 2 luni amanari pt rate iar pt CHIRIE unde ai auzit tu sa iti amane proprietarul? si sunt multi care nu au speranta sa primeasca si daca ar fi sa primeasca se va intampla peste vreo 2 luni ca asa lucreaza statul roman tu sigur esti platit. chiar ca e gravida pt tine
6 7
xox • 2020-03-24 08:05:55
Chiar si in aceste momente de cumpana se mananca kkat ca de obicei. Lucrurile sunt simple, cei care pot lucra de acasa lucreaza de acasa, cei a caror prezenta este necesara la puncrul de lucru lucreaza de acolo. Vezi fabricile mari care s-au inchis Dacia si Ford, aceste fabrici s-au inchis ca sa protejeze forta de munca si ca nu mai aveau subansamble.
0 2
Kivek • 2020-03-24 10:06:51
fabricile mari au grija de angajati, cele mici si mijlocii au probleme mai mari. in acest moment nu exista nici o masura in vigoare care spune cine si cand primeste bani si oricum nu se vor da toti banii ci doar 75% sau 80% cat e somajul tehnic dar CHIRIA sau creditele bancare nu se amana. banii de la guvern nu vin decat peste 2 luni, p[ana atunci tu ai de platit chirie
1 1
pehash • 2020-03-24 12:50:15
Gandeste-te ca sunt milioane de romani care oricum erau angajati cu minimul pe economie, deci somajul tehnic le va reduce si mai mult veniturile. Gandeste-te ca unii au 2-3 copii de intretinut, o rata la banca, poate si la masina.. firma a intrat in incapacitate de plata si nu mai incaseaza nici un ban in ziua de salariu. Ce fac? Gandeste-te ca sunt oficial peste un milion care lucreaza legal, dar nu sunt salariati, deci nu se incadreaza la nici o categorie protejata de masurile recent anuntate. Ce fac? Realitatea este ca economia romaneasca nu va rezista prea mult daca stam in casa toti. Degeaba tipareste statul romani bani, ca sa plateasca pensii si somaj, cand nimeni nu mai contribuie... Banii aia nu vor valora nimic daca nu mai munceste nimeni.
0 2
2020-03-24 00:09:36
6 14
simplex1 • 2020-03-24 06:16:37
"(CNN) Un bărbat din zona Phoenix, Arizona a murit, iar soția sa este în stare critica, după ce cei doi au luat fosfat de clorochinina în încercarea aparentă de a se auto-medica împotriva noului coronavirus. Clorochinina a fost apreciata de președintele Donald Trump ca un posibil tratament pentru Covid-19, dar este, de asemenea, un aditiv utilizat frecvent la acvarii. Clorochinina este aprobată în SUA pentru tratarea malariei, lupusului și artritei reumatoide nu și pentru lupta împotriva coronavirusului." Sursa: https://www.cnn.com/2020/03/23/health/arizona-coronavirus-chloroquine-death/index.html
11 3
Kivek • 2020-03-24 10:16:53
pe mine ma deranjeaza ipocrizia unora care primesc salariu si o duc bine stand acasa dar le spun altora sa stea in case si ii fac in toate felurile desi nu cunosc situatia lor evident ca nu ma refer la cei care ies la gratar ci la cei care au nevoie sa iasa din casa. 'stati in case' nu merge pt toata lumea, e un indemn ABERANT - ignorant si autist si egoist.
0 3
2020-03-24 11:23:06
0 0
Al • 2020-03-23 21:50:37
Mai testati-l odata pe Orban si mai datii si lui ala de la iasi , chirica, niste teste sa faca doua pe saptamana nu doar saptamanale.
13 34
[deleted] • 2020-03-23 21:58:02
Acest comentariu a fost șters.
3 20
gigiduru_ • 2020-03-23 21:59:31
de prostie
2 13
adrian88000 • 2020-03-23 22:12:08
Sub acest substantiv, " autoritati" , se poate ascunde oricine. Spuneti pe nume: stabilite de Arafat !
4 16
vodatepes • 2020-03-24 09:43:32
De ce nu de ministrul sanatati
2 1
adrian88000 • 2020-03-24 20:38:17
Arafat se ocupa de urgente.
0 0
Furnicuta • 2020-03-23 22:14:41
Zuzi, românii ăia NU AU FOST UCIȘI, ci au decedat/au murit din cauza acestui coronavirus. Cine naiba te-a învățat jurnalism? SAu și Hotnews plasează pe orbită specimene d-astea gen Panica TV și Hasna TV.
6 12
2020-03-23 22:25:17
1 14
2020-03-23 22:28:01
4 9
mfilip91 • 2020-03-23 22:35:54
Criteriile pe care nu le indeplineau acesti nefericiti pentru a fi testati au fost DISCRIMINATORII si CRIMINALE iar prin aceasta le-a fost incalcat un drept fundamental si garantat prin Constitutie! Cred, ca in final, cineva va trebui sa ne explice de ce au fost stabilite criteriile in acest fel. Cel putin!
3 9
liviu_ • 2020-03-23 22:40:07
bai oameni buni... e o situatie speciala... nu aveau suficiente teste etc... nu au suficient personal etc... cand ai de-a face cu multe imbolnaviri NICI O TARA din lumea asta nu face fata! Franta - prima tara dpdv al sistemului medical din lume! (OMS 2019) Italia 0- a 2-a tara dpdv al sistemului medical Da guvernul putea actiona mai bine, dar credeti ca psd sau altii se descurcau mai bine?! va garantez ca NU! Ziarele fac ce stiu ele sa faca -> "vai avem o problema" bine bine... stim ca avem o problema, dato o solutie sau STFU !
11 6
Nevermind • 2020-03-24 02:57:10
Au avut suficiente teste si personal pentru politicieni, politicieni care NU se incadrau in criteriile stabilite.
2 8
2020-03-23 22:40:15
12 10
A_Radu • 2020-03-24 08:11:53
Nefiind testati la timp au dat virusul si altor persoane, chiar cadre medicale.
0 6
Gabi • 2020-03-24 08:32:32
La Timisoara au fost tratati cu succes.
0 3
2020-03-23 22:43:32
12 7
sim18 • 2020-03-24 09:41:59
Nu mai panica lumea! Regulile sunt generale in Europa... nu traim in dictatura, deci cine e la conducere a fost ales intr-un fel de ceilalti, in mod democratic....trebuie sa respectam regulile. Nu decidem noi daca sunt bune sau rele. Sa ne multumim ca nu am prins psd acum la butoane.... caci era vai de mama noastra... La vot ne putem exprima cum dorim!
2 0
2020-03-24 14:47:31
0 0
liviu_ • 2020-03-23 22:43:50
imi place ca tot injurati politicu etc etc, dar nici unu nu injurati oamenii care ignora carantina, se plimba prin parc etc.... 50% din imbolnaviri au fost facute de ignoranta si prostia semenilor nostrii, NU a guvernului sau parlamentului! categoric autoritatile puteau actiona mai bine, dar sa arunci vina numai pe ei este dovada de o ignoranta crasa (in cel mai bun caz).
10 14
liviu_ • 2020-03-24 15:59:06
mare de tot de minusuri pe care le primesc DOVEDESTE IGNORANTA oamenilor dovedeste ca intotdeauna ALTUL E DE VINA, nu ei! grow up people !!! nici un guvern (altul decat unul militar care te impusca daca nu-i asculti) nu poate obliga oamenii sa stea in casa si sa respecte carantina! da si guvernul are o parte de vina (mica din punctul meu de vedere, si nu pt ca as iubi pnl), dar intr-o majoritatea covarsitoare oamenii sunt de vina!
0 0
liviu_ • 2020-03-24 15:59:06
mare de tot de minusuri pe care le primesc DOVEDESTE IGNORANTA oamenilor dovedeste ca intotdeauna ALTUL E DE VINA, nu ei! grow up people !!! nici un guvern (altul decat unul militar care te impusca daca nu-i asculti) nu poate obliga oamenii sa stea in casa si sa respecte carantina! da si guvernul are o parte de vina (mica din punctul meu de vedere, si nu pt ca as iubi pnl), dar intr-o majoritatea covarsitoare oamenii sunt de vina!
0 0
Andy500 • 2020-03-23 22:57:22
..ca si la Colectiv, la ce va asteptati? Cred ca se putea face ceva si pentru morti si anume sa testeze intai tot ce se poate rapid (virusi gripali streptococi, etc) si daca ieseau negative, sa le faca si COVID19. Poate salvau pe careva!
2 17
tirolez • 2020-03-23 23:37:36
unde, in tara in care daca ai peste 80 de ani si mergi la spital se trezesc unele asistente sa te intrebe "da cat vrei sa mai traiesti,mamaie?" La noi n-o sa se zbata nimeni pentru oamenii astia cum se zbat medicii italieni. N-o sa-si puna nimeni sanatatea la risc.
0 17
sim18 • 2020-03-24 09:43:49
Cum ii putea trata? Unii au si ascuns ca au fost plecati in strainatate... suntem milioane... hai sa fim realisti, nu avem suficiente probe, personal medica si mai ales echipament de protectie...
1 0
Calin_file_de_dosar • 2020-03-23 23:01:21
DSP: directia de salvare a proștilor cu pile! E vraiște in DSPuri, toti posesorii de diploma cu intelect la limita și (evident) afinități roșii au ajuns in DSP! V-ati mirat de imberba de la Timiș? Well, asta e prototipul național de desepist: deștept făcut grămada, dar cu binecuvântarea partidului și a UMFu lui
0 15
Dodel540 • 2020-03-23 23:45:13
Oare parlamentul si cei din cex-ul Pnl indeplineau criteriile la data testarii?
2 11
sim18 • 2020-03-24 09:45:48
sunt de acord... cred ca s-au testat nu numai parlamentarii... iar personalul de la Gerota a stat inchis in aceeasi incapere, fara a fi testat.
0 1
..13 • 2020-03-24 01:50:10
Discutate si aprobate in comisiile alea de urgenta. deci nu DSP le stabileste ci altii si mai si decat cei de la DSP. Este trist dar adevarat
1 7
radu • 2020-03-24 06:12:17
Incredibil. ce inseamna sa creezi niste reguli si sa pui niste imbecili, DSP, unde probabil nu sunt medici. Nu cred ca e numai vina lor, ci si a celor care conduc ... Cine s-a ganbdit la regulile aste trenuie dat afara, instant ....
2 4
Le18 • 2020-03-24 07:49:44
Ehheee... Lipsa kit testare... lipsa măști... lipsa TOT #stamincasa
0 5
INTERVIURILE HotNews.ro