Sari direct la conținut

România va testa pentru coronavirus și pacienții cu pneumonie sau "fără altă etiologie care să explice tabloul clinic"

HotNews.ro
Coronavirus in Romania, Foto: Agerpres
Coronavirus in Romania, Foto: Agerpres

România va testa pentru coronavirus și pacienții cu pneumonie sau „fără altă etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic”. Institutul Național de Sănătate Publică a extins, astăzi, criteriile de testare și pentru acești pacienți.

Ce înseamnă caz suspect de coronavirus – cine poate fi testat, potrivit criteriilor Institutului Național de Sănătate Publică:

  • 1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de calatorie sau sedere intr-o tara/regiune cu transmitere comunitara, in perioada de 14 zile anterioare datei debutului.
  • SAU
  • 2) Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 care in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • SAU
  • 3) Pacient cu pneumonie fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic
  • SAU
  • 4) Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febra ȘI tuse ȘI scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte)) ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Contactul apropiat este definit ca:

  • Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
  • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
  • Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
  • Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
  • Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie;
  • Persoana care a avut contact in avion cu un caz de COVID-19 si care a stat pe unul din cele două randuri in orice directie fata de caz, persoane care au calatorit impreuna cu cazul sau care i-au acordat ingrijire in avion, membri ai echipajului care au servit in zona in care s-a aflat cazul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, vor fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.
  • Link-ul (legatura) epidemiologic(a) ar fi putut avea loc in perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului.

Un bărbat de 49 de ani diagnosticat de două ori cu pneumonie, testat târziu pentru coronavirus, a murit aseară

Decizia INSP vine la o zi după de un bărbat de 49 de ani din Timiș, diagnosticat de două ori în ultimele zile cu pneumonie acută, a murit ieri, el nefiind testat inițial pentru coronavirus. Bărbatul era însă infectat cu COVID-19 și apare pe lista celor 24 de decese cauzate de virus în România, transmisă de autorități.

El a fost de două ori diagnosticat cu pneumonie acută, prima oară în 20 martie, fără să fie însă internat la niciunul dintre cele două diagnostice. Bărbatul de 49 de ani a fost testat pentru COVID de-abia în 24 martie, când starea i s-a agravat și a chemat ambulanța, după care a fost „lăsat la domiciliu”.

Grupul de comunicare strategică preciza aseară că bărbatul avea boli cronice preexistente (poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială) și că pacientul a declarat că nu ar fi călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive, motiv pentru care nu a fost testat inițial.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro