VIDEO Viața în carantină, în vremea coronavirusului: Ce fac europenii ca să nu o ia razna
În Italia, oamenii cântă și fac schimb de rețete culinare pe rețelele sociale. Pentru francezi umorul este cel care îi salvează și îi ajută să treacă peste fiecare zi. În Spania, urcatul și coborâtul treptelor pe scara blocului a devenit noua ”pistă” de alergare, în timp ce în Germania unii își ocupă vremea cu dezvoltarea de aplicații care să ajute la combaterea epidemiei, scrie Guardian.
În condițiile în care sute de milioane de europeni se află în ”arest la domiciliu„, oamenii caută soluții cât mai inventive pentru a-și petrece timpul între patru pereți, încercând astfel să se distreze pe cât posibil, psihologii avertizând deja asupra riscurilor pe care le are experiența prin care trecem asupra mentalului nostru.
Potrivit unui studiu realizat în prima săptămână de carantină din Italia, 93% dintre respondenți au spus că sunt cel puțin anxioși, 42% au admis că au înregistrat o deteriorare a stării psihice, iar 28% au spus că nu mai pot dormi bine.
Psihologii europeni insistă că oamenii trebuie să păstreze legătura cu familia, prietenii și cunoștințele, să încerce să își facă de lucru și, dacă se poate, să își facă chiar o listă zilnică cu diverse sarcini.
Oamenii experimentează în bucătărie tot felul de rețete, fac mișcare în casă sau cântă și dansează.
Terasele de pe acoperișul blocurilor au devenit foarte populare pentru cei care vor să facă exerciții fizice, deși nu toată lumea are acces. Alții au ajuns să alerge pe scările blocurilor, alții joacă chiar volei în casă, folosind hârtia igienică pe post de fileu.
Itaienii par să prefere muzica, mulți ieșind la ferestre sau balcoane pentru a cânta celebre arii de operă sau alte piese și pentru a-și arăta solidaritatea.
Unii apelează la cursurile online de yoga, alții scriu, pictează sau gătesc.
În Germania, 42.000 de programatori s-au reunit într-un fel de maraton online pentru a găsi soluții de combatere a epidemiei, inclusiv în ceea ce privește urmărirea traiectoriei virusului, îmbunătățirea comunicării între spitale, asistența pentru distribuirea de alimente pentru cei fără adăpost. Un juriu va decide care este proiectul cel mai inventiv care ar putea fi finanțat de fonduri guvernamentale.