Sari direct la conținut

Analiza rapidă a primei luni a epidemiei de coronavirus în România. Ce element comun au aproape jumătate dintre cazuri. Date oficiale INSP

HotNews.ro
Cazuri import coronavirus, Foto: INSP
Cazuri import coronavirus, Foto: INSP

​​Aproape jumătate dintre cazurile de coronavirus în România (47.5%), confirmate în prima lună a epidemiei, au fost urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite in Romania sau cu contactii acestora, se arată într-o analiză a Institutului Național se Sănătate Publică, realizat urmărind cazurile înregistrate între 26 februarie și 29 martie.

În prioada analizată au fost confirmate 1.950 cazuri de infectie cu coronavirus Covid 19, din care 43 decese.

Dacă în primele două săptămâni numărul de cazuri a fost de unul sau două zilnic, începând cu 10 martie, trendul a devenit ascendent, media urcând până la 30 și dublându-se apoi la fiecare trei zile.

Din totalul de 1.950 de cazuri confirmate în perioada analizată, 420 au fost inregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import fiind de 21.5%. Acestea au fost în scadere în fiecare săptămână. Cea mai frecventa țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța si Germania.

Potrivit documentului citat, media incidenței cumulate la nivel national este de 8,77 la 100.000 de locuitori, cea mai ridicată incidență fiind în Suceava.

Raportul bărbați-femei infectate este de 0.76.

De asemenea, 75% din cazuri au fost confirmate la persoane cu vârste cuprinse între 40-79 ani, iar 127 în grupa de vârstă de peste 80 de ani. Vârsta medie a decedaților a fost de 66 ani, toate cazurile având boli cronice asociate.

În perioada analizată 16,2% dintre cazuri au fost înregistrate în rândul personalului sanitar, infectarea fiind constanta în ultimele două săptamâni.

„Deși încă din săptămâna 9-15 martie s-au înregistrat o serie de cazuri confirmate în rândul personalului medical (în București, Suceava și Hunedoara), modul de organizare a activității și protecția personalului medical în unitățile sanitare nu s-a schimbat semnificativ, înregistrându-se o creștere a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, această creștere ducând la rândul ei la cazuri de infecție în comunitate. În ultima săptămâna focarele apărute în unitățile sanitare au generat un volum mai mare de contacti apropiați ce necesită a fi identificați și monitorizați, acest lucru reflectându-se în ponderea foarte mare a cazurilor aflate încă în anchetă (39%)”, se arată în analiza INSP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro