Ludovic Orban: Decizia Curții Constituționale este aproape un îndemn la anarhie, la nerespectarea regulilor
Premierul Ludovic Orban a criticat în termeni foarte duri decizia Curții Constituționale referitoare la amenzile date pe perioada situației de urgență. „Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu pot să înțeleg cum poate o Curte Constituțională să dea o asemenea decizie”, a declarat joi Orban. Acesta susține că se va reveni la vechile amenzi. Însă nu explică modul în care se poate reveni la vechile amenzi, deoarece art.28 din OUG 1/1999 care le reglementa a fost declarat neconstituțional.
„Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli și faptul că s-a luat această decizie a Curții Constituționale nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanței de Urgență”, a spus Orban.
Acesta spune că „a fost declarat neconstituțional un articol al unei Ordonanțe de urgență care a modificat o ordonanță de urgență anterioară, declararea ca neconstituțional articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi”.
Orban a mai afirmat că i se pare o „decizie anticonstituțională, împotriva ordinii de drept dată în favoarea minorității care nu a respectat regulile și dată în disprețul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil și au contribuit la menținea în niște limite rezonabile a răspândirii coronavirusului”.
De ce nu se poate reveni la vechile amenzi. Curtea Constituțională a stabilit în primul rând că art. 28 din OUG nr.1/1999, adică cel care stabilea că se dau amenzi pentru nerespectarea regulilor din situație de urgență, este neconstituțional. În forma inițială, cea din 1999, se prevedea că „nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (1) constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei”. Prin modificări ulterioare, amenzile au fost stabilite de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice (Legea 164/2019).
A venit apoi Guvernul Orban cu OUG 34/2020 care prevedea printre altele modificarea art. 28 din OUG 1/1999 astfel: Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.
În situația în care CCR a declarat neconstituțional art 28 din OUG 1/1999 nu mai pot fi puse în aplicare nici vechile amenzi. Aceasta înseamnă că sunt neconstituționale amenzile indiferent de cuantumul lor. CCR susține că este neconstituțional art 28 din OUG 1/1999 din cauza sintagmei ”nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie”. Stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, spune CCR.
În al doilea rând, CCR spune că OUG 34/2020 care completează OUG 1/1999 este neconstituțională în integralitatea sa, fiindcă ar fi trebuit să fie lege adopată în Parlament, nu OUG, pentru a putea restrânge unele drepturi și libertăți. Vezi aici comunicatul CCR.