Sari direct la conținut

Economiile emergente devin pacienți Corona, ducând FMI-ul la limitele sale financiare. O nouă ordine globală în frunte cu China?

HotNews.ro
Economia Chinei, Foto: Flickr / AK Rockefeller
Economia Chinei, Foto: Flickr / AK Rockefeller

În multe țări emergente, în special din America Latină, nu a fost încă atins vârful pandemiei de coronavirus. Consecințele economice sunt însă dramatice: cursul valutelor e în cădere liberă, unele țări nu-și mai pot returna împrumuturile. Cu cereri de finanțări din peste 90 de țări, Fondul Monetar Internațional ar putea ajunge la limitele sale financiare. Dar mai aproape de noi, și Turcia este puternic lovită. Teama unui faliment de stat crește pe Bosfor.

De la începutul crizei Corona, lira turcă s-a devalorizat cu peste 20 la sută și a scăzut la un nivel record față de dolar. Însă nu e singura monedă care se duce în jos. Realul brazilian și randul sud-african au pierdut, de la mijlocul lunii martie, o treime din valoare. Și peso-ul mexican s-a depreciat semnificativ. Rubla rusească a ajuns, și ea, sub mari presiuni.

Obligațiunile emise de țările emergente – fie în monedă locală, fie în dolari – au scăzut. Investitorii străini au intrat în panică. Numai în martie, luna crash-ului Corona, aceștia au retras 83,3 miliarde de dolari, după cum a evaluat International Bankers Association (IIF).

Acest volum a fost chiar mai mare decât în ​​criza financiară din 2008/2009. „Investitorii au fugit de pe piețele emergente, în ce privește obligațiunile guvernamentale și corporatiste”, a spus managerul de fonduri, Claudia Calich, de la M&G Investments, citată în presă germană.

Turcia la zid

Au fost zile când dolarul a valorat peste șapte lire turcești. Presa guvernamentală vorbește despre „atacul asupra Turciei” și de faptul că instituțiile financiare străine ar manipula rata de schimb a monedei. Guvernul Erdogan a interzis unor trei mari bănci străine să tranzacționeze lira.

Piețele au reacționat vehement. Expertul turc Timothy Ash, analist la Bluebay Asset Management, a vorbit despre o „declarație de război dată băncilor străine”. Interdicția ar arăta că Banca Centrală turcă a rămas fără instrumente pentru a apăra lira, consideră acesta. La scurt timp, Ankara a suspendat din nou interdicția aplicată tranzacțiilor de schimb bancare.

Cu toate acestea, este evident că Banca Centrală a Turciei a intervenit masiv pentru a sprijini moneda națională, cheltuind sute de milioane de dolari pentru a reduce presiunea asupra lirei. Banca a scăzut rezervele valutare de la 40 de miliarde, la 28 de miliarde dolari.

Dacă acest process continuă, Turcia ar putea rămâne fără rezerve valutare, încă din luna iulie. „Suntem deja într-o cu un picior în criza valutară”, a declarat strategul în piețe emergente, Cristian Maggio, de la TD Securities din Londra, încă la finele lunii aprilie, citat de Reuters.

Țara se îndreaptă spre a doua recesiune, în termen de doi ani. Dacă veniturile din turism nu curg din nou, în curând, și nu cresc exporturile, Turcia este amenințată cu falimentul de stat.

Și alți „pacienți Corona”

Turcia ar putea fi un antemergător al unei crize a pieței emergente globale, deoarece și alte valute de pe această piață sunt în cădere liberă. Criză Corona îi determină pe investitori să se refugieze în opțiuni de siguranță, cum ar fi dolarul american.

Multe piețe emergente suferă din cauza crash-ului din comerțul global. Este vorba, în primul rând, de țările dependente de turism (cum ar fi Thailanda), dar și de țările exportatoare de petrol. Rusia, Venezuela, Mexic au fost lovite de două ori: de criza Corona și de scăderea prețurilor la petrol.

Și țările cu deficite cronice de comerț exterior, care se bazează pe capitalul străin, sunt în criză. Acestea includ Turcia și Argentina. Mai multe țări, printre care Argentina, Ecuador și Liban, nu își mai pot îndeplini obligațiile de plată, riscând falimentul de stat. Obligațiunile emise în mai multe țări, cum ar fi Brazilia și Africa de Sud, au fost clasificate la nivelul „junk”(deșeuri).

În Liban a izbucnit chiar o criză politică, în urma faptului că protestatarii au dat foc băncilor, în semn de protest. Și s-ar putea să nu fie singurul „pacient nervos” de pe piețele emergente.

Și în Africa, situația este deosebit de alarmantă. Acolo, criză de sănătate s-ar putea transforma într-o criză a foamei și a datoriilor. Ruanda și Zambia au avertizat recent, că în curând ar putea rămâne fără bani pentru onorarea titlurilor de stat.

FMI-ul la limite

Experții în finanțe de la Nikko Asset Management consideră că actuala criză Corona a lovit în punctele slabe ale unor piețe emergente. Aceștia dau Rusia, Africa de Sud și Turcia ca exemple. Iar specialiștii în piețele emergente, de la Raiffeisen Capital Management, consideră că Brazilia ar putea fi curând amenințată de faliment.

Este adevărat că mulți dintre „pacienții Corona” au fost anterior afectați. Argentina, de exemplu, a fost cu spatele la zid ani de zile. Țara de pe Rio de la Plata a fost în faliment de nouă ori, de la fondarea statului.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că piețele emergente se vor confrunta cu „o furtună perfectă”, ca urmare a crizei Corona. Șocul economic din cauza pandemiei a fost agravat de ieșirea masivă, din aceste țări, a fondurilor străine.

Aproape 90 de state au solicitat deja sprijin de la FMI. „În cazul în care criza va continua, ar putea urma și mai multe țări, ducând FMI către limitele sale financiare”, au avertizat recent experții valutari ai Commerzbank-ului german, citați de Tagesschau.de.

O nouă ordine globală?

Asia ar putea ieși cel mai ușor din criza Corona. China, țara din care a provenit virusul mortal, și-a revenit economic în aprilie și ar putea chiar deveni noua superputere. Vietnamul va trece și el, relativ neafectat, prin criză.

Nu este sigur dacă India va ieși mai puternică din criza Corona, cu tot sprijinul acordat de SUA. În prezent, țara încearcă să atragă companii străine din China, pentru a produce pe teritoriul său.

Cu toate acestea, India suferă masiv de blocajul din prezent. O sută de milioane de locuri de muncă s-au pierdut temporar sau permanent. Pentru a atenua consecințele economice, guvernul Modi intenționează să lanseze un pachet de ajutorare în valoare de zece la sută din produsul intern brut.

Potrivit revistei americane „Foreign Affairs”, este probabil ca virusul Corona să modifice ordinea globală. „China manevrează către leadership-ul internațional, în timp ce Statele Unite ezită”, se avertiza încă din luna martie.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro