Câți români au imunitate la COVID-19? Ministerul Sănătății va face peste 29.000 de teste pentru anticorpi în perioada iunie-septembrie
29.029 de teste pentru anticorpi vor fi făcute la nivel național în perioada iunie-septembrie 2020 în cadrul unei campanii a Ministerului Sănătății, în încercarea de a se determina gradul de imunizare a populației României la coronavirus. Proiectul va fi coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică, iar primele rezultate ale campaniei ar urma să fie disponibile în luna septembrie.
Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 pe teritoriul României a fost finalizat astăzi de Ministerul Sănătății și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, anunță instituția condusă de Nelu Tătaru.
Conform documentului, studiul de seroprevalență va avea loc în perioada iunie – septembrie 2020.
„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un numar de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate si investigate. În acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Studiul de seroprevalență va include recoltarea de seruri reziduale de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu.
Direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecarui județ și a municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii si/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1.000 probe/săptămână sau peste 40.000 probe/an).
Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.
„Studiul de seroprevalență va fi realizat cu respectarea deplină a principiilor și regulilor de etică și a confidențialității datelor cu caracter personal. Acest studiu este avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării”, arată Ministerul Sănătății.