Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 985: Zelenski susține că 11.000 de soldați nord-coreeni se află în Kursk / Rușii au pierdut peste 700.000 de militari până acum, potrivit Kievului / Moscova anunță distrugerea a 4 sisteme HIMARS

Război în Ucraina, ziua 985: Zelenski susține că 11.000 de soldați nord-coreeni se află în Kursk / Rușii au pierdut peste 700.000 de militari până acum, potrivit Kievului / Moscova anunță distrugerea a 4 sisteme HIMARS
În această fotografie preluată dintr-o înregistrare video publicată de Ministerul rus al Apărării, pe 28 octombrie 2024, un soldat rus trage cu un obuzier spre pozițiile ucrainene, în zona de frontieră ruso-ucraineană din regiunea Kursk, Rusia. Sursa foto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Rusia continuă să atace Ucraina cu drone. Armata Kievului a anunțat luni că a doborât zeci de drone în timpul atacului de noaptea trecută. Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a făcut luni o vizită supriză la Kiev, dând asigurări că Germania va susține în continuare Ucraina.

Evenimentele de luni, ziua 985 a războiului din Ucraina, LIVE:

SINTEZA ZILEI:

Guvernul de coaliție al Estoniei a anunțat luni că speră să modifice constituția astfel încât rezidenților ruși și belaruși să le fie interzis să voteze la scrutinul municipal de anul viitor, pentru a preveni eventualele ingerințe ale Moscovei și Minskului, informează AFP.

Forțele ruse lansează în prezent de aproximativ zece ori mai multe drone de tip Shahed (drone kamikaze) asupra Ucrainei decât au făcut-o în toamna anului trecut, a afirmat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

Zelenski: Numărul soldaților nord-coreeni din regiunea Kursk a crescut la 11.000

Coreea de Nord a desfășurat deja 11.000 de trupe în regiunea Kursk din Rusia, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citând un raport al serviciilor de informații din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

„Vedem o creștere a numărului de nord-coreeni și nu vedem o creștere a reacției partenerilor noștri”, a spus Zelenski în discursul său video, adresat luni seară națiunii.

Serviciile militare ucrainene de informații au anunțat în urmă cu două zile că Moscova a desfășurat peste 7.000 de soldați nord-coreeni, staționați în Ținutul Primorie, mai aproape de granița cu Ucraina.

Aceste cifre aproape coincid cu cele ale Washingtonului de la începutul acestei săptămâni. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că aproximativ 8.000 de soldați nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina a început o incursiune transfrontalieră în luna august și controlează încă porțiuni semnificative de teritoriu.

Zelenski a declarat luni că, dacă Ucraina ar avea permisiunea de a utiliza arme occidentale cu rază lungă de acțiune asupra țintelor de pe teritoriul Rusiei, ar putea viza preventiv „fiecare tabără” din Rusia în care se adună trupe nord-coreene.

Recent, Kievul a emis avertismente potrivit cărora desfășurarea trupelor nord-coreene în luptă este doar o chestiune de zile. Ucraina crede că Rusia se pregătește să trimită 12.000 de soldați nord-coreeni, inclusiv forțe speciale, pentru a se alătura războiului său.

Alianţa Nord-Atlantică va lucra cu învingătorul alegerilor americane, oricare ar fi acesta, şi va face tot ce îi stă în putere pentru a rămâne unită, a promis luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, potrivit AFP.

Compania germană Rheinmetall urmează să finalizeze în curând construcția celei de-a doua instalații militare în Ucraina, a anunțat secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul unei conferințe comune cu cancelarul german Olaf Scholz, scrie Ukrainska Pravda.

Premierul canadian Justin Trudeau l-a informat pe președintele Volodimir Zelenski că primul sistem de apărare aeriană NASAMS comandat de Canada a fost expediat în Ucraina, scrie Ukrainska Pravda, citându-l pe liderul ucrainean. Ar trebui să ajungă până la sfârșitul acestui an.

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a publicat pe 2 noiembrie un manual actualizat privind modul de săpare a gropilor comune pe timp de război, scrie presa britanică, potrivit The Kyiv Independent.

Rusia a pierdut peste 700.000 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, anunță armata ucraineană

Rusia a pierdut 700.390 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, a a anunțat luni Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în actualizarea zilnică a evoluției de pe front, potrivit The Kyiv Independent.

Conform conducerii armatei ucrainene, pe parcursul ultimelor 24 de ore rușii au pierdut 1.300 de soldați, cifră inclusă în bilanțul raportat.

Statul Major ucrainean susține că Rusia a mai pierdut până acum și:

  • 9.193 de tancuri
  • 18.538 de vehicule blindate de luptă
  • 28.237 de vehicule și rezervoare de combustibil
  • 20.121 de sisteme de artilerie
  • 1.245 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS)
  • 994 de sisteme de apărare antiaeriană
  • 369 de avioane
  • 329 de elicoptere
  • 18.280 de drone
  • 28 de nave și ambarcațiuni
  • și un submarin.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni la Moscova cu ministrul nord-coreean de externe, Choe Son Hui, în vreme ce Occidentul denunță desfășurarea a mii de soldați nord-coreeni lângă frontul din Ucraina, relatează AFP.

Refugații ucraineni dintr-un cămin studențesc din București, evacuați cu Poliția și Jandarmeria. Ce se va întâmpla cu ei

„Kremlinul cerea, în esență, capitularea completă a Kievului”. Care au fost primele propuneri de pace ale Rusiei pentru Ucraina la scurt timp după debutul invaziei, în 2022

Reducerea armatei ucrainene, limitarea numărului de tancuri deținute și independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk au fost printre condițiile impuse de Rusia în documentul cu propunerile de pace care fost predat delegației ucrainene în timpul celei de-a treia runde de negocieri din Belarus, pe 7 martie 2022, spun jurnaliștii de investigații de la Sistema (parte a Radio Europa Liberă).

UE şi Seulul cer retragerea trupelor nord-coreene trimise în Rusia

Uniunea Europeană şi Coreea de Sud au condamnat luni împreună furnizarea de arme Moscovei de către Coreea de Nord şi au cerut Phenianului să îşi retragă trupele pe care le-a trimis în Rusia pentru războiul cu Ucraina, informează Reuters.

UE şi Coreea de Sud au organizat, la Seul, prima lor întâlnire a „Dialogului Strategic” , la scurt timp după ce SUA şi Republica Coreea au tras un semnal de alarmă cu privire la trimiterea de soldaţi de către Coreea de Nord pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina.

Într-o declaraţie comună, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, şi ministrul de externe sud-coreean Cho Tae-yul au condamnat „transferurile ilegale de arme către Federaţia Rusa de către Coreea de Nord pentru utilizarea acestora în atacarea Ucrainei”.

Ei au cerut încetarea „„ooperării militare ilegale” şi retragerea forţelor nord-coreene, potrivit Agerpres.

Josep Borrell s-a întâlnit la Seul şi cu ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun. „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o ameninţare existenţială”, a scris Borrell, într-o postare pe rețeaua de socializare X, care include şi o fotografie cu el dând mâna cu Kim Yong-hyun.

„Republica Coreea este cel mai bine poziţionată pentru a înţelege acest lucru. Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina”, a mai spus oficialul european.

Cele două ţări au semnat, de asemenea, un parteneriat de securitate şi apărare care acoperă 15 domenii, inclusiv securitatea cibernetică şi dezarmarea.

Întrebat dacă Seulul ar putea trimite arme Ucrainei ca răspuns la sprijinul acordat Rusiei de regimul nord-coreean, ministrul sud-coreean al apărării a declarat săptămâna trecută că toate scenariile posibile au fost luate în considerare. Seulul a oferit până acum Ucrainei ajutor neletal, inclusiv echipamente de deminare, dar a respins cererile privind furnizarea de arme.

Aproape două treimi dintre ucraineni au declarat că sunt gata să îndure războiul atâta timp cât este nevoie, a arătat un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), potrivit Kyiv Independent.

Primii soldați nord-coreeni desfășurați în regiunea Kursk din Rusia pentru a ajuta Moscova în război au fost atacați deja de forțele ucrainene, a afirmat luni Andrii Kovalenko, șeful departamentului de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

Ce ar urma să se întâmplă cu războiul din Ucraina dacă Trump iese președinte

Într-un interviu pentru publicul HotNews, Marius Ghincea, expert în politică externă și de securitate, cercetător la universitatea elvețiană ETH Zurich, spune că Trump ar putea încerca să preseze Ucraina spre o încheiere a războiului, dar că, cel mai probabil, nu va reuși să îl convingă și pe Vladimir Putin.

Un atac rusesc asupra regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, duminică seara, a ucis trei civili și a rănit încă unul, a anunțat luni poliția regională, informează Reuters.

Forțele ruse au folosit o bombă aeriană pentru a efectua atacul, care a deteriorat case și o unitate medicală, a declarat poliția pe Telegram.

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, și regiunea înconjurătoare au fost supuse unor atacuri rusești constante de când Moscova a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022.

Ucraina nu s-ar opune dacă Qatarul sau orice altă țară ar negocia un acord privind securitatea energetică prin două discuții separate cu Ucraina și Rusia, a declarat un înalt oficial de la Kiev într-un interviu publicat luni, informează Reuters.

AndriiYermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat, totuși, că nu există un astfel de acord.

Cu ce a plătit Moscova participarea soldaților nord-coreeni

În schimbul armelor și și trimiterii de trupe pentru a participa la războiul ruso-ucrainean, Coreea de Nord va primi de la Kremlin aproximativ 600-700 de tone de orez pe an și acces la tehnologii spațiale, a declarat fostul ambasador sud-coreean în Rusia, Wi Song-lak, pentru cotidianul Korea Herald, potrivit BBC.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forțele Moscovei au distrus patru sisteme HIMARS de fabricație americană și au doborât 42 de drone ucrainene în ultimele 24 de ore, informează Reuters.

Ministerul a declarat că patru grupări diferite de trupe își îmbunătățesc pozițiile, inclusiv gruparea din sud, despre care a spus că avansează adânc în apărarea ucraineană.

Reuters precizează că nu a putut verifica imediat infomațiile.

Google Maps a actualizat imaginile din satelit ale teritoriului Ucrainei și a dezvăluit locațiile instalațiilor militare, a declarat șeful Centrului pentru contracararea dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Andrii Kovalenko, potrivit The Moscow Times și The Kyiv Independent.

Anglo-saxonii pregătesc statele din Europa continentală „să intre într-o aventură sinucigașă” în cazul în care regimul lui Volodimir Zelenski va eșua în a învinge armata rusă, a acuzat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția de stat rusă Tass.

Zeci de drone rusești au atacat Ucraina

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a ajuns luni la Kiev, într-o vizită de susţinere care nu fusese anunţată din motive de securitate.

Ea a venit în capitala ucraineană cu un tren special, în această dimineaţă, fiind opta sa vizită în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022.

Annalena Baerbock a asigurat Ucraina de sprijinul Germaniei în faţa celei de-a treia ierni de război şi a atacurilor ruse neîncetate asupra infrastructurilor ucrainene.

„Germania, împreună cu numeroşi parteneri din întreaga lume, este în mod ferm de partea Ucrainei. Îi vom sprijini pe ucraineni cât timp vor avea nevoie de noi pentru a-şi putea urma drumul spre o pace justă”, a spus Baerbock.

Rusia schimbă numele agenției care se ocupă de relația cu UE din „coopererare pan-europeană” în „probleme europene”

Armata ucraineană a declarat luni că a doborât 50 din cele 80 de drone rusești în timpul atacului din noaptea de duminică spre luni, informează Reuters.

Forțele aeriene au declarat că alte 27 de drone au fost „pierdute” de pe radar în diferite regiuni, referindu-se probabil la impactul războiului electronic.

Forțele navale ale Indoneziei și Rusiei au început luni primele lor exerciții militare comune de antrenament în Marea Java, a declarat marina indoneziană, ceea ce, potrivit analiștilor, arată dorința țării din Asia de Sud-Est de a se împrieteni cu orice țară, informează Reuters.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro