Sari direct la conținut

INTERACTIV A fost atins un platou? Coronavirus în România: opt grafice esențiale

HotNews.ro
Situatia pandemiei de coronavirus in Romania - 17 septembrie 2020, Foto: Graphs.ro
Situatia pandemiei de coronavirus in Romania - 17 septembrie 2020, Foto: Graphs.ro

Pandemia de coronavirus în România a înregistrat un nou record miercuri, cu peste 1.700 de cazuri noi raportate în 24 de ore. În momentul de față valorile oficiale depășesc cu mult vârfurile primei „cocoașe” din lunile aprilie-mai când toată țara era pusă pe hold. Totuși, datele din ultima lună par a arăta un plafon pe care România l-a atins, un platou de 1.000+ de cazuri zilnice în medie și o situație la terapie intensivă care pare să s-a stabilizat în jurul valorii de 500 de pacienți grav afectați de CVODI-19. Noul platou pe care ne aflăm, mai ales comparativ cu punctul maxim din a două parte a lunii aprilie, este perfect ilustrate într-o serie de grafice cu date la zi.

GRAFIC 1 – Numărul zilnic de cazuri noi

În graficul de mai jos realizat pe platforma Graphs.ro putem vedea cum numărul zilnic de cazuri noi de la finalul lunii iulie a ajuns să depășească constant 1.000 de cazuri – mult față de „maximele” din aprilie când frecvent au fost raportate peste 400-450 de cazuri.

Acum, noile „maximuri” depășesc 1.500 de cazuri. Per total, însă, situația pare să fi atins un platou, fără a se contura un trend clar de creștere sau scădere.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 2 – Evoluția îmbolnăvirilor, vindecărilor, deceselor și internărilor în ATI – media mobilă pe 7 zile

În graficul următor, se observă cum media mobilă pe 7 zile* a cazurilor este pe un platou, urcând și coborând ușor, dar depășind cu mult „maximele” pe care le aveam la jumătatea lunii aprilie. În același timp, și media vindecărilor zilnice are un trend oarecum constant, eventualele variații majore fiind datorate unor raportări „uitate” și rectificate „la grămadă”.

De remarcat, însă, situația pacienților internați la Terapie Intensivă (ATI) simbolizată cu linia albastră în graficul următor: a revenit pe creștere, de prin iulie a depășit maximele înregistrate în primăvară, dar între timp s-a stabilizat în jurul valorii de 500.

*Media mobilă sau „Moving Average” este un cunoscut indicator tehnic care netezește muchiile din graficele prezentate ca „dinți de fierăstrău” pentru a se putea vedea un trend mai bine. Acesta este calculat din media pe ultimele 7 zile a valorilor aferente unei perioade, iar convenția zice ca nu se în calcul ziua curenta.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 3 – Numărul de teste efectuate zilnic și procentul de testări pozitive:

Sigur, numărul de cazuri noi poate fi legat și de numărul de teste efectuate, astfel încât se impune o completare prin următorul grafic – cel al numărului de teste efectuate. În graficul de mai jos observăm că de pe la finalul lunii aprilie și începutul lunii mai situația testărilor a fost una constantă.

Începând cu luna iunie, numărul de teste a crescut constant, iar din luna iulie – când numărul testelor la cerere a crescut (o condiție devenită esențială pentur mulți care au dorit să iasă din țară în concediu) situația testelor a cunoscut noi maxime. Situație care se păstrează constantă și acum.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 4 – Testări procentuale pozitive pe săptămână

Poate graficul care arată cel mai bine trendul de creștere este cel al cazurilor pozitive descoperite pe săptămână raportat la numărul testelor. Se observă cum numărul testelor pe săptămână a rămas la fel în ultimele săptămâni, între 5 și 6%.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 5 – Numărul testelor – defalcat

Click aici pentru a vedea graficul mare, într-un tab separat.

GRAFIC 6 – Numărul de cazuri active

Numărul cazurilor active a ajuns să depășească circa 48.000, aproape dublu față de valoarea de la mijlocul lunii august și de peste șase ori mai mult față de finalul lunii aprilie – începutul lunii mai.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 7 – Numărul de pacienți cu COVID-19 internați la terapie intensivă

Situația pacienților grav bolnavi de COVID-19 a cunoscut o ascensiune puternică începând cu finalul lunii iulie, dar a ajuns acum să se stabilizeze în jurul valorii de 500 de cazuri în medie.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

GRAFIC 8 – Numărul de decese cu COVID-19 în România

Data de 1 septembrie a fost cea mai „neagră” zi din punct de vedere al deceselor pacienților cu COVID-19. Au fost raportate 60 de decese.

În rest, pe grafic se poate observa cum decesele zilnice în ultimele săptămâni au rămas la cote mult mai mari decât valorile raportate în aprilie.

  • Click pe grafic pentru informații și valori pe fiecare zi selectată.

Click aici pentru a vedea graficul mare, separat într-o fereastră nouă.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
Popcea • 2020-09-17 08:27:29
Peste o luna graficul asta va avea 10,000 cazuri pe zi. Si 1700 o sa ni se para o nimica toata. Partea buna e ca numarul de morti nu creste in masura in care creste numarul de cazuri. Totusi cei care avem parinti sau bunici batrani si cu boli cronice, va trebui sa-i protejam daca vrem sa-i mai avem si peste un an. Da, viata va merge inainte pentru cei ce scapa, insa remuscarile vor fi tardive pentru cei ce si-au imbolnavit familia.
13 17
2020-09-17 11:02:52
6 16
Miky60 • 2020-09-17 11:27:44
Daca am ajuns la un platou, este perfect momentul sa deschidem si mai multe, sa facem un platou nou de 10.000 de cazuri pe zi! Toata lumea se lupta sa scada numarul de cazuri, la noi se deschid restaurantele, cinematografele, cluburile sa creasca numarul de cazuri sa avem un nou platou mai sus, la cota 10.000. S-au deschis scolile, sa vedeti ce platou nou o sa fie cam pe martea viitoare cand se implinesc 10 zile, o sa fie alegerile cu multi care intra fara masca, sa vedeti cate cazuri noi o sa fie la 10 zile dupa (ca la noi PSD si PNL nu vor vot electronic, ci tot la sectia de vot ca in Burundi). Apropo, ce se intampla daca unul isi da masca jos in sectia de votare? Nu il poti scoate pentru ca "il impiedici sa-si exercite dreptul de vot" si este caz penal. Ce o sa faca comisia? O sa ia coronavirus la greu. Si apoi ce o sa se intample? O sa cheme pe toti cei care au votat sa vina la DSP sa-si faca testul? Singura sansa reala este un total lockdown din nou. Noi, cei din corporatii si din IT nu vom avea de suferit, doar shaormarii.
13 8
RDU2 • 2020-09-17 13:24:22
... de la concedii, nu? Parca acum cateva luni se faceau pe aici pariuri printre pesimisti ca atingem in August zeci de mii de cazuri pe zi din cauza concediului... Acum vad ca s-a amanat termenul pentru Octombrie... Este foarte grav ca avem cresteri ale noilor cazuri, ca nu se respecta normele de protectie decat intr-o masura partiala, ca unii oameni cu inteleg gravitatea situatiei sau nu cred in ea. Dar poate la fel de grav este si sa facem afirmatii fara sustinere reala, fara documentare, doar ca sa alarmam populatia. Nu ajuta la nimic. Pe ce calcule matematice, statistice, se bazeaza afirmatia "Peste o luna graficul asta va avea 10,000 cazuri pe zi"?
4 4
..13 • 2020-09-17 20:39:52
In primul rand nu prea mergeti cu mijloacele de transport in comun. va spun eu ca este mare aglomeratie nu pentru ca s-au deschis scolile si liceele ci pentru ca acolo unde este nevoie fizica de oameni la lucru programul de lucru nu este decalat si flexibilizat - problema este de organizare interna a angajatorilor. Unii dintre acesti angajatori sunt reprezentati de statul roman care sa imi fie iertata interventia este de o prostie monumentala. batranii au inteles si sunt foarte atenti cu ei si cu sanatatea lor. Nu mai suport reclama aia prin caresuntem anuntati ca batranii au prioritate la casa de marcat la supermarket - NU SE APLICA - iar noi cei aflati la coada nu am vazut sa cedam locul nostru unei persoane mai in varste ca sa isi finalizeze mai repede cumparaturile ca sa poata sa plece spre acasa - chestiune care tine de educatia noastra. Nu se va ajunge la acel numar maxim de cazuri pentru ca greu dar cred ca s-a inteles de ce sunt utile masurile de protectie. Si daca tartacutza proprie nu proceseaza atunci este cineva acolo care iti aduce aminte de regula - si asta este, ce sa ii faci, statul se da dupa mintea romanului... relaxati-va oarecum, dar fiti in continuare un vigilent mai relaxat. Spor!
1 0
g01an • 2020-09-17 08:42:54
un procent surprinzator de mare din pacienti ajung la ATI. dar altfel, nu s-a atins niciun platou "natural". cum ne cum, autoritatile tin situatia sub control. le-a luat mult pana cand au pus lucrurile la punct si nici acum nu functioneaza unele proceduri, dar macar identifica noile cazuri si izoleaza suficient cat sa tina cresterea de cazuri sub control.
6 8
2020-09-17 08:51:25
16 15
marie-cu-palarie • 2020-09-17 11:11:36
E foarte bine că străzile României sunt pline de oameni fără mască. Purtatul măștii în sine e o prostie (dovadă că în Suedia nu le poartă nimeni și s-a terminat nebunia). Purtatul măștii pe stradă e deja cretinism pur.
23 7
Vaka • 2020-09-17 13:27:41
Se poarta masca in magazine, mijloace de transport in comun si spatii inchise. Sa porti masca pe strada este de-a dreptul o idiotenie. Si da Suedia, care era acum cateva luni aratata cu degetul de toti, incepe sa fie modelul de success la care a inceput lumea sa se uite cu ceva mai mare atentie. Am impresia ca institutul Koch i-a scos de pe lista. Si institutul ala nu este "Marius Nasta" sau "Bals"......
4 4
festina • 2020-09-17 11:30:57
locuiesc intr-o zona in care aud non stop (zi/noapte) sirenele salvarilor . Deja am ajuns sa "intuiesc" trendul de infectati dupa acest criteriu . Pe wordlometers arata pentru Romania un grafic de acceptabilitate/purtare a mastilor .Suntem pe la 60% . Targetul este la 95% pentru ca virusul sa nu se mai transmita .Deci suntem foarte departe ... Pana cand oamenii nu vor intelege ca purtatul mastii si pastrarea distantei ne ajuta atat individual cat si colectiv ,nu vom scadea numarul infectarilor/deceselor . Si ne ducem in zid si cu economia si nivelul de trai personal .Nici mie nu-mi place sa port masca . Si eu as vrea sa ma intalnesc nestingherit cu prietenii . Si eu as vrea sa-mi strang in brate mama . Dar respect regulile pentru ca stiu ca depinde si de mine sa nu moara atatia oameni .Ce e mai greu : sa respiri printr-o masca sau printr-un tub la ATI ? Sa porti masca sau sa te trezesti din nou cu restrictii mult mai dure (pentru ca orice guvern va fi obligat la asta ,daca situatia scapa de sub control) ? Sa porti masca sau sa te trezesti ca-ti pierzi jobul din cauza restrictiilor mai dure ? Asta ar trebui sa gandim toti , dar se pare ca suntem o turma ,nu un popor ...
4 13
BogdanNicolaescu • 2020-09-17 12:44:47
ai foarte mare dreptate.... din pacate in Romania inconstienta e maxima si nu se poate evita un dezastru... eu m-am resemnat deja. Stau in casa, port masca afara, pastrez distanta, ma spal pe maini si nu intru in contact direct cu nimeni... din pacate mai mult decat atat nu pot sa fac.... taranii si prostii nu mai pot fi educati... nu doresc nimanui sa se infecteze, Doamne fereste, dar vor fi mii de morti nevinovati din cauza prostiei, lipsei igienei si inconstientei....
3 6
Vaka • 2020-09-17 13:24:08
Din cunoasterea si descriere perfecta a unor lucruri deduc ca le practici in mod constant. Citez: "tu nu respecti nici o masura din cele recomandate" "...te uiti la stiri speriat zi de zi..." "...mergi tot fara masca dar te rogi sa fie bine..." "Urmariti cazurile de oameni in putere care au murit in perioada asta si vor muri de "infarct", "AVC", "stop cardiiovascular" adica posibil covid." - Poate ar fi util sa citesti articolul despre pacientii cronici care au ajuns la starea de disperare de se plang guvernului ca nu mai au access la tratament isteriei de "COVID"... P.S. poate ne arati comparatia cu numarul de morti.
5 3
Concediati_Bugetarii • 2020-09-18 19:03:57
Si nici n-au prea fost vreodata; eu n-am purtat masca niciodata si nici nu m-am deranjat de semnele puse pe podea ca sa sugereze nu stiu ce distantare. Si totusi, n-ai crestere de cazuri ca-n Romania, ci comparabil cu primavara. In Suedia s-au aplatizat aproape complet. (Sursa: worldometer, comparati datele zilnice: Romania - Olanda - Suedia; in ordine, cu cat au luat mai putine masuri, cu atat au numar mai mic de cazuri) Ce s-a intamplat defapt: Instaurarea fascismului sanitar a fost o greseala, pentru ca doar a amanat gripa de pe vara pe iarna. Tarile cu atitudinea corecta au lasat noul sezon gripal sa se defasoare in perioada calda, cand e mai usor de dus. Un virus gripal nu e un bombardament aerian; nu te ascunzi de el pana trece (ca nu exista asa ceva), ci de pregatesti sa-l iei, da il iei. Prezic, pun si pariu daca vreti, la sfarsit de iarna o sa avem un procent mai mare de decese de gripa chinezeasca decat Suedia. Tot nimic sa te speri, inca nici nu e sigur daca o sa depaseasca gripa ucraineana ce-am avut-o in 2016; si daca ati fost calmi atunci, fiti si acum. Apropo, o sa cred in "posibil covid" cand n-o sa aiba toti hartie "covid negativ" pe sicriu. Pentru ca da, se confirma inainte sau chiar doar se stabileste suspiciunea, sa nu faci inmormantarea covid-ului decat cu sicriul sigilat. Iar cu internarea obligatorie pe hartie, salvarile de pe strazi nu reprezinda un numar crescut de urgente. Lasa lumea sa sune ea la savare doar cand chiar simte ca are nevoie si o sa vedeti cum "apocalipsa" va disparea. Noi am avut un virus digestiv in familie toamna trecuta. Toti din casa l-am luat, am fost bolnavi cateva zile, dar n-am sunat la doctor doar pentru asa ceva.
1 0
Jegul Cristian Ioan • 2020-09-17 09:02:53
S-a atins un platou, dar sunt DOUA interpretari posibile: a) situatia, desi grava, cel putin s-a stabilizat. Dupa ceva timp in platou, numarul de cazuri va incepe, lent, sa SCADA! b) "Mai rau de atat nu se poate!"
2 5
2020-09-17 09:37:16
8 12
2020-09-17 11:04:06
4 6
clencix • 2020-09-17 09:39:40
copyright: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24282225-coronavirus-romania-cazuri-noi-duminica-13-septembrie-bilant-grupul-comunicare-strategica.htm
4 1
Ademordna • 2020-09-17 10:34:05
Decese "noi" pe zi?
4 3
TheBorg • 2020-09-17 10:56:31
?
0 4
Ochii_pe_voi • 2020-09-17 11:01:18
Acesta e cel mai grav aspect, si spune totul despre competentele si mizeria din sistemul medical din Romania. Si despre cei care se perinda tata ziua pe la toate televiziunile, niste „specialisti” dubiosi care sunt complici cu un sistem dovedit criminal.
4 7
festina • 2020-09-17 11:33:47
ramane solutia sa nu ne imbolnavim . Hai sa respectam regulile ca sa nu ajungem la mana sistemului
3 13
ras-putin • 2020-09-17 12:15:02
covidiotilor...
1 9
Vaka • 2020-09-17 13:30:02
De sistemul medical falimentar. Ca oamenii sunt la fel peste tot: in Iulie in Paris nu purta nici draq masca desi erau semne peste tot. acum au 10K/zi dar acolo primesti ceva in schimb pentru contributiile la sistemul de sanatate. La noi, nu spaga nu se uita nici portarul la tine...
2 7
Eugen B • 2020-09-17 13:35:40
Din pacate cu toate tehnologia din lume, capetele luminate, politice...acest virus se pare ca "rade" de noi,,,sau suntem ghidati mediatic pana o sa ne fie frica sa respiram si in casa... Vara aceasta am incercat sa am o vara normala...am calatorit si chiar in Croatia, cu asa zisul transit in Ungaria ( nu te intreaba nimeni nimic, ca primesti brosura cu traseu cu benzinarii unde sa te opresti...doar vrajeala din presa noastra din pacate). Am si poposit In Ungaria, chiar la un restaurant in interior, vreo 40 de personae...fara masca, doar angajatii….ici colo...si ungurii stau mai bine ca noi cu "pandemia"...chiar daca pe drum nu am vazut vreo reclama cu indicatii guvernamentale...Sa trecem la Croatia (ce stau mai bine ca noi), totul deschis, plajele, statiunile pline ochi de turisti ( germane, iatalieni, francezi , putin romani fata de obicei), restaurante deschise, fara reclama la televizor cu regulilie pandemiei, fara talkshwuri interminabile despre acest subiect, doar la stiri se relata pe scurt situatia. Masca nu este obligatorie decat in magazine comerciale/supermarket si mijoace de transport in comun, in rest nu am vazut decat cativa batrani prin Zagreb cu masca pe fata ….nu am vazut pe nimeni singur in masina cu masca pe fata sau alte stand la terasa in aer liber cu paiul sub masca...si totusi stau mai bine ca noi in privinta epidemiei … M-a pus pe ganduri..si ma pune in continuare, locuiesc in Bucuresti, in market se poarte masca/la Mall lumea are masca/fiimea la scoala are masca/la munca purtam masca/dezinfectati peste tot...si totusi numarul raportat creste… Si inca ma pune pe ganduri….chiar daca multi dintre noi aveam aceeasi masca in masina de ssptamani bune, unii chiar ca sunt greu de ucis?!!!!
5 2
RDU2 • 2020-09-17 14:16:05
Tot in Croatia si eu vara asta, tot prin Ungaria. Doar ca nu ne-am oprit deloc pe drum. Nicaieri nu am vazut turisti din Europa de Vest care sa se protejeze mai mult decat masca in magazine. Chiar si pe plaja se apropiau mult de altii. In Croatia erau deschise de atunci restaurantele inauntru, pline, fara masca. Am avut ceva greutati in a gasi terase afara, cu mese distantate si cu chelneri care purtau masca, ca sa stam linistiti. Cu toate astea, am urmarit mult nr de cazuri zilnice din Croatia, este mult sub Romania raportat la nr total al populatiei. OK, sunt de acord ca turistii riscau cel mai mult, au plecat si poate s-au imbolnavit acasa. Chiar si asa, o parte din ei ar fi trebuit sa fie contagiosi inca in Croatia, deci ar fi trebuit sa dea si catre localnici. Inca nu se vede o crestere semnificativa a cazurilor la nivel de tara. Sunt in mare parte focare in Zagreb si Coasta Dalmata (s-au creat focare in cluburi si discoteci). Dar restul tarii, care a avut un numar mare de turisti, este inca in situatie buna. Ma indoiesc ca ei nu raporteaza, ca de atatea luni bubuia terapia intensiva sau morga de cazuri de Covid netratate, nu? Asa ca eu nu mai inteleg cum sta treaba... De ce unele zone sunt mai ferite de infectie, cu toate ca nu se protejeaza la fel de mult ca altele?
3 4
..13 • 2020-09-17 20:20:13
Poate si pentru ca virusul nu s-a instalat la ei, in Croatia Poate ca masurile lor de igiena zilnica sunt in Croatia o normalitate si nu ceva ce este cerut acum... Poate ca putem intelege mai bine ce inseamna o normalitate sanatoasa si nu una de fatada - ce inseamna o tara civilizata vs. una in care trebe sa iasa des Presedintele sa iti spuna ce sa faci... Educatia aduce civilizatia si vice-versa.
1 0
EugenBi • 2020-09-18 13:20:27
Domnul Presedinte a iesit...a bifat...s-a rezolvat ...am scapat de pandemie…in realitate effect zero Consider ca marea majoritate a oamenilor sunt onesti, spalati, civilizati si respecta regulile! Altfel ar fi fost "dezastru" nu doar din punct de vedere al pandemiei, ar fi guvernat haosul! Cu sute de mii de turisti din Italia, Germania, Franta ( sa nu uitam sarbii, bosniacii nu sunt interzisi la ei), cu un sezon deschis de pe 15.06 ma indoiesc ca nu s-a instalat….si in Croatia:). Multa sanitate!
0 1
festina • 2020-09-17 16:31:15
daca nu s-ar purta cat de cat masca unde am fi ajuns ... Indicele de reproductie R0 oscileaza in Bucuresti undeva intre 1 si 1,07 de saptamani bune .Deci infectarile cresc usor si nu exponential tocmai pentru ca sunt totusi oameni care poarta masca . Cresterea nr de infectari vine de la cei care nu poarta masca ,ei probabil raspandesc virusul fara sa fie constienti de asta . Pe ei trebuie sa-i convingem ,altfel o "lalaim" la infinit pe un "platou" inalt .Pericolul este sa "oboseasca" si cei care poarta masca acum ,si atunci sa vezi cum explodeaza nr de cazuri . Oricum , am mai spus-o , lupta cu covidul e un maraton ,nu un sprint (pana se descopera un tratament sau un vaccin)
1 5
..13 • 2020-09-17 20:24:58
Credeti Dvs. ca nu sunt multi care in Bucuresti nu incalca regulile??? Uitati-va numai la Primaritza Capitalei si la Premarul din Voluntari - asta spune tot despre noi. trebuie sa fii dus rau de tot cu pluta sa nu intelegi ca masca iti ofera protectie. normele de igiena sunt pentru multi, in alte tari, o normalitate, nu ca la noi regula prezidentiala...
1 0
UnOarecare • 2020-09-17 14:04:54
anii 2019 si 2020 pe fiecare luna sau si mai bine pe saptamana
1 3
..13 • 2020-09-17 20:14:44
Procentul de cazuri detectate dupa testare se mentine oarecum stabil. Numarul de cazuri active este oarecum in crestere. Numarul de pacienti internati la ATI este in scadere. Adica, din punctul meu de vedere, virusul ataca in continuare oameni, dar in forme mai usoare. mai exista o observatie, care din infirmatiile prezentate nu se vede, se pare ca media de varsta a celor infectati este in scadere. In concluzie: virus inca avem, masca pe gura si pe nas! Deocamdata este singura optiune la indemana noastra pentru a ne proteja.
0 2
EugenBi • 2020-09-18 11:17:25
Toate aceste informatii le aveti din presa si o statistica greu de verificat…la fel ca si decesele ...decedat cu covid sau de covid...o alta discutie, nu vreau sa fac polemici cu nimeni... "In concluzie: virus inca avem, masca pe gura si pe nas! Deocamdata este singura optiune la indemana naostra pentru a ne proteja" Nu este singura optiune...si nici demonstrata, e ceva in plus decat nimic, majoritatea o purtam pentru a respecta o regula, nu cred ca lumea e convinsa de utilitatea ei ….sincer nici eu, dar o port pentru ca e o regula. Cititi mai jos recomenadarile OMS privind categoriile ce ar tb sa poarte masca ….de pe sitelor ( traducere) Care este opinia OMS asupra măștilor? Măștile trebuie utilizate ca parte a unei strategii cuprinzătoare de măsuri pentru suprimarea transmisiei și salvarea de vieți; utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a oferi un nivel adecvat de protecție împotriva COVID-19. De asemenea, trebuie să mențineți o distanță fizică minimă de cel puțin 1 metru față de ceilalți, curățați-vă frecvent mâinile și evitați să vă atingeți fața și masca. Măștile medicale pot proteja persoanele care poartă masca să se infecteze, precum și pot preveni răspândirea celor care au simptome. OMS recomandă următoarele grupuri să folosească măști medicale. Personalul sanitar Oricine are simptome sugestive de COVID-19, inclusiv persoane cu simptome ușoare Persoanele care au grijă de cazuri suspecte sau confirmate de COVID-19 în afara unităților de sănătate Măștile medicale sunt, de asemenea, recomandate acestor persoane cu risc, atunci când se află în zone cu transmitere largă și nu pot garanta o distanță de cel puțin 1 metru față de alte persoane: Persoanele cu vârsta peste 60 de ani Persoanele de orice vârstă cu condiții de sănătate subiacente Măștile din material textil, care nu sunt medicale, sunt folosite de multe persoane din zonele publice, dar au existat dovezi limitate asupra eficacității acestora și OMS nu recomandă utilizarea lor pe scară lar
1 0
bobo2 • 2020-09-18 22:57:36
Cu masuri sau fara masuri, in Romania vor fi in jur de 15000 de decese cu covid in certificat. Cat va dura pana vom atinge acest numar depinde numai de noi...
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro