Sari direct la conținut

Comisia recomandă intens testele antigenice rapide / Când sunt adecvate și cine trebuie să le facă

HotNews.ro
Testare coronavirus aeroport Germania, Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia
Testare coronavirus aeroport Germania, Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Comisia Europeană a adoptat miercuri o recomandare privind utilizarea testelor antigenice rapide pentru diagnosticarea COVID-19 și pune la dispoziție orientări privind modul de alegere a testelor antigenice rapide, situațiile în care sunt adecvate și cine ar trebui să le efectueze.

Printre acestea se numără situațiile în care identificarea rapidă a persoanelor infectate sprijină gestionarea focarelor epidemice și monitorizarea periodică a grupurilor cu risc mare, cum ar fi personalul medical sau cel din centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă. Statele membre sunt încurajate să efectueze teste antigenice rapide în plus față de testele RT-PCR pentru a limita răspândirea virusului, a detecta infecțiile și a limita măsurile de izolare și carantină.

Recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor este extrem de importantă pentru facilitarea deplasărilor transfrontaliere, a depistării transfrontaliere a contacților și pentru tratamentul transfrontalier. Statele membre sunt puternic încurajate să își recunoască reciproc rezultatele testelor antigenice rapide care îndeplinesc criteriile din recomandare și care sunt obținute în unități de testare autorizate din orice stat membru al UE. Respectarea recomandării poate contribui astfel la libera circulație a persoanelor și la buna funcționare a pieței interne într-o perioadă în care capacitățile de testare sunt limitate.

Pentru a spori și mai mult capacitățile de testare din UE, Comisia finanțează cu 35,5 milioane EUR IFRC pentru a sprijini formarea personalului și pentru a permite echipelor de testare mobile ale Crucii Roșii să aibă acces la echipamentele, articolele de laborator și reactivii necesari pentru prelevarea de eșantioane și efectuarea de teste, precum și pentru a sprijini autoritățile naționale în activitatea lor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro