Sari direct la conținut

Entuziaști pro, dar și vehemenți contra, medicii din Iași se pregătesc de vaccinarea anti-COVID. Listele preliminare arată însă că doar jumătate ar vrea să se imunizeze

HotNews.ro
Vaccin Covid-19, Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccin Covid-19, Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hotnews a luat legătura cu mai mulți medici din Iași, pentru a vedea cum arată în rândul acestora ideea de vaccinare anti-COVID cu un eventual vacacin autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului. Medicul Florin Roșu, șeful Secției ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, spune că el se va vaccina, dar că vaccinarea trebuie să rămână opțională, iar un cadru medical trebuie să se vaccineze dacă va considera că este o decizie oportună. La polul opus, se află dr. Monica Holicov de la Maternitatea „Cuza Vodă”, ea spunând că nu se va vaccina din capul locului pentru că „suntem mai deștepți decât restul populației”.

La Iași, intenția de vaccinare în rândul personalului medical este de circa 50%

Hotnews a intrat în posesia cifrelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică Iași, care arată intenția de vaccinare anti-COVID în rândul cadrelor medicale din Iași. În perspectiva începerii unei campanii de promovare a vaccinării la nivel național, acestea nu sunt încurajatoare.

Din 3.027 de medici sau alt personal cu studii superioare cu funcție similară, 1.820 și-au exprimat intenția de a se vaccina, ceea ce înseamnă un procent de 60,1%, care este, de altfel, și unul dintre cele mai ridicate în rândul cadrelor medicale. În continuare, din 4998 de asistenți medicale din unitățile sanitare publice sau private, doar 2.347 vor să se vaccineze, un procent de aproape 47%, iar în ceea ce privește infirmierii, din 1.673, doar 699 au răspuns pozitiv chestionarului DSP, 41.7%. Procentul scade la 40,6% atunci când discutăm despre îngrijitori, în timp ce la brancardieri este de circa 50,17%.

Șeful DSP Iași: Nu cred că este o variantă nici vaccinarea obligatorie, cum nu e nici imunizarea de turmă

Directorul DSP Iași, dr. Vasile Cepoi, spune că această consultare a cadrelor medicale a fost începută ca o măsură orientativă, pentru a ști ce necesar de vaccinuri ar fi nevoie în contextul negocierilor la nivel european, odată venite primele doze de la Pfizer.

„În funcție de complianță știi și la ce să te aștepți. Dacă lumea nu vrea, nu poți să îi obligi. Nu, pe mine nu m-au surprins cifrele, pentru că vedem că în funcție de gradul de instruire și de studii avem o aderență mai mare la medici, spre exemplu, dar mai scăzută la îngrijitori. S-a discutat problema aceasta la nivelul ministerului, să vedem cum promovăm noțiunea de vaccinare în condițiile în care există un curent puternic antivaccinal și un curent puternic al oamenilor care nu cred în boală. Nu cred că este o variantă nici vaccinarea obligatorie, cum nu e nici imunizarea de turmă; riști să ai o reacție foarte puternică din partea societății și ai putea să îi pierzi și pe indeciși”, a declarat dr. Vasile Cepoi pentru Hotnews.

El amintește de campania de vaccinare anti-HPV în rândul adolescentelor demarată de minister în urmă cu mai bine de zece ani, care a început brusc, nu a fost bine comunicată, iar reacția societății a fost una viscerală, soldându-se cu un eșec complet.

Hotnews a luat legătura cu mai mulți medici din Iași, pentru a vedea cum arată în rândul acestora ideea de vaccinare anti-COVID.

Din cele câteva zeci de persoane consultate, medici, asistenți și infirmiere, putem trage concluzia că există o reticență rațională în rândul personalului medical: foarte mulți dintre indeciși sau dintre cei care au răspuns negativ în sondajul DSP spun că așteaptă autorizarea vaccinului și, cel mai important, publicarea rezultatelor studiilor clinice în reviste științifice după ce au fost recenzate de cercetători de top care nu au fost implicați în cercetarea propriu-zisă. Au existat și voci precaute, și medici pro-vaccinare convinși, dar și unii care au refuzat, din start, ideea de vaccinare.

În continuare, prezentăm mărturiile unor medici care și-au asumat opinia în fața publicului, fără a se ascunde în spatele anonimatului, și care sunt reprezentativi pentru mai multe tipologii identificate în timpul documentării.

Medic ATI Florin Roșu: „Eu mă voi vaccina, dar vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie”

Răspunsul medicului Florin Roșu, șeful Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, poate fi intuit: sub ochii lui au murit pe paturile de la ATI mai bine de 100 de persoane cu COVID-19, cu plămânii măcinați de boală și plini de medicamente care nu au reușit să îi țină în viață.

În garda de joi, de exemplu, la Spitalul mobil de la Lețcani, Secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase, s-a stins din viață un nou pacient transferat din Neamț, după ce flăcările au cuprins salonul de ATI de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, lăsând în urmă 10 morți în acea seară și alți trei în urma complicațiilor cauzate de infecția cu SARS-COV-2.

„Eu mă voi vaccina, dar nu pot să îmi spun părerea vizavi de modul în care gândesc colegii mei. Lucrând pe lângă ATI am făcut și un rezidențiat pe boli infecțioase, iar din punctul meu de vedere vaccinurile au fost și rămân un progres pentru omenire. Acesta este unul dintre motivele pentru care populația lumii a crescut în ultima sută de ani. Văd vaccinurile ca pe un lucru benefic în momentul de față, iar industria farmaceutică a ajuns la un nivel destul de avansat încât nu văd argumentele că există pericole în vaccinare ca fiind o opțiune”, a declarat dr. Florin Roșu.

El rămâne însă de părere că vaccinarea trebuie să rămână opțională, iar un cadru medical trebuie să se vaccineze dacă va considera, din punctul lui de vedere, că este o decizie oportună. Dr. Florin Roșu crede că este oportună o astfel de decizie, dar recunoaște că ar trebui mai multă informare legată de beneficiile vaccinării, ca populația să poată să fie pregătită pentru campania care va începe anul viitor.

Medic ginecolog Monica Holicov: „Nu mă vaccinez, dacă 5% vor muri, asta e situația”

La polul opus se află dr. Monica Holicov, specialist în obstetrică-ginecologie, care lucrează la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Ea spune că nu se va vaccina din capul locului pentru că „suntem mai deștepți decât restul populației”.

Dr. Monica Holicov a intrat în atenția publicului la începutul pandemiei când solicita repartizarea către județul Suceava, carantinat și cu un puternic deficit al personalului medical. Repartizare pe care a și primit-o, mergând să ajute gravidele din județ să nască la spitalele care nu fuseseră desemnate COVID-19 sau suport COVID.

Medicul crede că virusul este o viroză obișnuită „de care se moare mai mult că organismul nu a fost imunizat în trecut” și spune că nu se consideră ca făcând parte „din rândurile conspiraționiștilor”.

„Corpurile noastre deștepte nu au avut când să formeze ceea ce se numesc limfocite cu memorie, care să arunce cu anticorpi în virus de îndată de intră în organism. Și un vaccin nu are cum să fie vreodată bun din punct de vedere teoretic, îmi pare rău, nu are cum să ne dea imunitate, pentru că din ce s-a văzut până acum titrurile de anticorpi dispar după 4 luni. Și atunci de ce să ne supunem riscului să ne vaccinăm?”, a susținut dr. Monica Holicov, pentru Hotnews.

Întrebată dacă este conștientă de faptul că există mai multe studii care arată că aceste titruri de anticorpi pot dura și mai mult, aceasta a spus că „da” și a admis că o vaccinare sezonieră ar putea fi o soluție, ca în cazul gripei, dar insistă că „o soluție mult mai bună ar fi imunizarea de turmă, nu e cazul să ne vaccinăm”.

Ea afirmă că procentul de 5% în rândul celor confirmați pozitiv care fac forme grave este unul mic, că majoritatea celor bolnavi trec prin boală fără nicio problemă. „5% din 20 de milioane vor face o formă gravă, mulți vor muri, asta e situația. La spital la mine mai mult de jumătate nu vor, ceilalți nu știu încă ce să facă”, a spus dr. Monica Holicov.

Asistent medical Iulian Cozianu: „După 8 luni de luptă cu pandemia, personalul medical nu trebuie să fie și cobai”

Iulian Cozianu, asistent medical la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, spune că de pe tot etajul pe care lucrează, din 50 de colegi, doar el, trei medici și o infirmieră au precizat pentru DSP Iași că vor să se vaccineze. Acesta însă atrage atenția că problema a fost pusă din start greșit, iar mulți dintre colegii săi au înțeles că răspunsul la această întrebare orientativă va echivala cu vaccinarea obligatorie în primăvară, când vor veni dozele.

„Oamenii nu au suficient de multe informații. Această catagrafiere a fost făcută în grabă, de azi pe mâine să îmi spui dacă te vaccinezi. Și cum nu știm nicio informație despre produs decât ce au declarat producătorii în mass-media, iar produsul respectiv nu e omologat de nicio autoritate competentă în materie… Poate dacă ar fi fost prezentat în maniera că vrem să stabilim un necesar de vaccinuri, iar un accept va fi dat atunci, pe loc, când ajung dozele, așa cum este și firesc, ar fi arătat altfel sondajele”, a declarat Iulian Cozianu, care conduce unul dintre cele mai mari sindicate din Iași, în domeniul sănătății – Sanitas.

El a precizat că, deși sunt foarte multe necunoscute, este de acord, în principiu, să se vaccineze, așteptând o serie de clarificări științifice care speră să fie făcute publice până la clipa vaccinării. Asistentul a precizat că, după 8 luni de zile de luptă cu pandemia, stresat și epuizat până la distrugere, personalul medical nu trebuie să fie și cobai.

„Văd ce înseamnă nenorocirea asta cu ochii mei, văd câte efecte produce virusul, dar e prea mult să ne ceri un răspuns ferm de pe astăzi pe mâine, fără nicio informație. Trebuie să câștigi oamenii de partea ta. Am fost de acord acum, dar dacă la momentul respectiv o să am dubii nu o să mă vaccineze nimeni cu forța”, a completat Iulian Cozianu.

Medic nefrolog Ionuț Nistor: „Dacă nu vaccinăm personalul medical curând, s-ar putea să fie prea târziu”

Ionuț Nistor, medic nefrolog și specialist în medicina bazată pe dovezi, care activează în cadrul Spitalului Parhon din Iași, spune că nu trebuie să ne sfiim să spunem că un vaccin s-ar putea să ajungă chiar prea târziu pentru personalul medical.

„Este un aspect pe care trebuie să ne grăbim să îl spunem: dacă nu vom avea vaccinul cât mai curând, la cât de mult personal medical se îmbolnăvește de COVID-19 s-ar putea să asistăm la o imunizare în masă, după modelul suedez, pentru că, din păcate, vedem că procentul celor infectați în spitale crește din ce în ce mai puternic”, a declarat Ionuț Nistor.

Și el crede că procentul celor din sistemul medical din Iași care ar fi răspuns pozitiv pentru vaccinare ar fi fost mai mare dacă ar fi fost o campanie într-un timp mai îndelungat și mai bine explicată. A explicat că mulți dintre colegii săi au luat răspunsul la acel chestionar al DSP ca fiind un acord individual, un angajament al vaccinării, ceea ce nu ar fi nici legal, nici etic, spune Ionuț Nistor. Mai mult, acesta spune că dacă se va ajunge la punctul în care se va dovedi că vaccinul este sigur, va trebui găsită o măsură de diferențiere între medicii care își asumă vaccinarea și cei care nu fac asta.

„Nu avem nici cadrul legal, nici etic de a face această decizie obligatorie, va trebui să existe acordul pentru vaccinare. La unele profesii, precum cea medicală, dacă vor fi colegi care nu doresc să se vaccineze sigur că nu vor fi dați afară. Însă poate nu vor fi în prima linie și nici nu vor lucra cu bolnavul. Vor trebui să fie restricții legate de practică într-un fel corect, astfel încât să nu existe niciun risc pentru pacient, dar momentan aceasta este o discuție teoretică”, a completat medicul.

El a explicat pașii pe care trebuie să îi urmeze vaccinul pentru a fi îmbrățișat mai rapid de comunitatea medicală: trebuie să există autorizarea autorităților europene și a celor românești, trebuie să se poată vedea clar care sunt riscurile, dar și avantajele acestei vaccinări, și trebuie să existe validarea științifică. Rezultatele studiilor clinice trebuie postate în reviste științifice de top, după ce au fost validate prin sistemul „peer review”, de cercetători de top, anonimi, independenți, care nu au făcut partea din echipa inițială de cercetare. Ionuț Nistor crede că atunci procentul din analizele DSP-urilor din întreaga țara va urca la 70-80%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro