Vaccin anti-Covid: Eșec la OMC cu privire la drepturile de proprietate intelectuală
Organizația Mondială a Comerțului nu a reușit joi să ajungă la un acord cu privire la o exceptare de la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor anti-Covid pentru a le face mai accesibile, spre dezamăgirea companiilor farmaceutice, potrivit AFP.
Această propunere din India și Africa de Sud, susținută de o sută de țări conform ONG-ului MSF, își propune să faciliteze schimbul de cunoștințe mai mare și creșterea rapidă a locurilor de producție pentru bunuri medicale urgente utilizate în timpul pandemiei, cum ar fi vaccinurile.
Însă membrii OMC, care iau decizii prin consens, nu au ajuns la un acord, a declarat o sursă comercială cu sediul la Geneva după reuniunea Consiliului Acordului pe tema drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS).
„Cu toate acestea, membrii au fost de acord să mențină acest punct pe agenda viitoarelor reuniuni ale Consiliului TRIPS pentru a permite o examinare mai aprofundată a cererii de derogare”, a explicat aceeași sursă.
Ideea a primit sprijinul extrem de simbolic al directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care, într-un tweet, a indicat că un semnal verde de la membrii Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) ar pune vaccinurile, tratamentele și testele utilizate pentru combaterea Covid-19 „la dispoziția tuturor celor care au nevoie de ele la un cost accesibil”.
O astfel de derogare ar „crește producția într-un număr mare de țări în curs de dezvoltare care au capacitatea”, a spus Leena Menghaney, din campania MSF Acces la medicamente, menționând Thailanda, Brazilia și Bangladesh și America Latină.
Textul prevedea ca renunțarea să fie „menținută până când vaccinarea pe scară largă este în vigoare la nivel global și majoritatea populației lumii este imunizată”.
Dacă propunerea este susținută de multe țări în curs de dezvoltare, ea este însă respinsă de țările în care investesc masiv în cercetarea farmaceutică.
„Proprietatea intelectuală încurajează un model de afaceri inovator puternic. Nu am fi avut ocazia să avansăm atât de repede în dezvoltarea tratamentelor sau vaccinurilor fără sistemul de proprietate intelectuală”, a spus directorul general al IFMPA, lobby-ul grupurilor farmaceutice, Thomas Cueni, la un eveniment săptămâna aceasta.
De asemenea, prezent la discuția în discuție, directorul științific al gigantului farmaceutic american Johnson & Johnson, Paul Stoffels, a explicat că, deocamdată „ne concentrăm pe stabilizarea tehnologiei și ne asigurăm că o putem livra anul viitor, înainte de a începe să transferăm tehnologie și capabilități altora.