Sari direct la conținut

Coronavirus: Gsk și CureVac vor dezvolta un vaccin împotriva variantelor de Covid-19

HotNews.ro
Voluntar la teste clinice, Foto: ANP via AFP / AFP / Profimedia
Voluntar la teste clinice, Foto: ANP via AFP / AFP / Profimedia

O nouă alianță a fost creată pentru a face față pericolului Covid-19. Gigantul GlaxoSmithKline (Gsk) a anunțat că va colabora cu compania germană de biotehnologie CureVac pentru a produce vaccinul cu ARN mesager al acesteia (CureVac a încheiat recent un acord şi cu Bayer) și pentru a dezvolta împreună un altul ce vizează noi variante ale SARS CoV-2, relatează ILSOLE24ORE, citat de Rador.

Acordul, în valoare de peste 150 de milioane de euro, este ultimul dintr-o serie de iniţiative care îi determină pe marii producători de vaccinuri să colaboreze cu concurenții pentru a-i ajuta să creeze vaccinuri împotriva Covid-19.

Conform termenilor acordului, GSK va produce până la 100 de milioane de doze de vaccin, momentan în curs de dezvoltare, dezvoltat de CureVac, vaccin care în prezent se află în studii clinice de fază 2b / 3. În acelaşi timp, cele două companii vor dezvolta și o nouă generație de vaccinuri împotriva diferitelor tulpini ale virusului care, în cazul în care rezultatele obţinute vor fi la înălţime, vor putea fi folosite în anul 2022.

„Credem că vaccinurile de nouă generație vor fi cruciale în lupta în curs de desfăşurare împotriva Covid-19 -, a declarat într-un comunicat Emma Walmsley, CEO GSK. Această nouă colaborare care se bazează pe relația deja existentă cu CureVac, ne va permite să ne unim experiența științifică în mRna și în dezvoltarea vaccinului pentru a avansa și a accelera crearea de noi vaccinuri împotriva Covid-19. În același timp, vom sprijini şi producția de vaccinuri CureVac de primă generație prin producția a 100 de milioane de doze în 2021».

GSK a precizat că noile vaccinuri Covid pot fi utilizate pentru a proteja persoanele care nu au fost vaccinate anterior sau pot acționa ca stimulatori în cazul în care imunitatea indusă de vaccinurile din prima generație a devenit ineficientă în faţa evoluției virusului.

CureVac intenționează să înscrie 35.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani în procesul de testare a vaccinului cu două doze, care se desfășoară în Europa și America Latină. Compania anunţă că primele date vor sosi în primele luni ale acestui an.

Avantajul vaccinului realizat de CureVac este că poate fi păstrat timp de trei luni la temperatura frigiderului, în comparație cu vaccinurile Moderna și Pfizer.

În ultimele zile, compania Novartis a anunțat că va folosi capacitatea de „umplere și finisare” din Elveția pentru a ajuta Pfizer să aducă pe piață doze suplimentare de vaccin. Și Sanofi, care a suferit un eșec cu vaccinul pe care îl produce în parteneriat cu GSK, a anunțat că va folosi o parte din capacitatea sa de producție pentru a realiza vaccinul Pfizer.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro