UPDATE Prima zi de programări pentru vaccinarea împotriva COVID cu serul AstraZeneca: Peste 80.000 de oameni s-au înscris deja
Miercuri, la 12:30, în platforma de programare pentru vaccinarea anti-COVID au fost activate noile cabinete de vaccinare pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, iar în primele patru ore s-au programat aproape 63.964 de persoane, ceea ce înseamnă, în medie, 16.000 de oameni pe oră, conform Comitetului de coordonare a vaccinării.
UPDATE: Peste 80.000 de oameni s-au programat până la ora 20.00
„80.328 de persoane s-au programat pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru a se vaccina în cele 180 de cabinete deschise pentru administrarea serului produs de AstraZeneca” – potrivit unei postări pe pagina de Facebook a platformei, care precizează că asta înseamnă, mai exact, „179 de persoane/minut programate până la ora 20.00”.
Astfel, mai sunt disponibile 135.672 de locuri în toată țara.
De la ora 12.30 și până la 16.30, se programaseră 63.964 de persoane pentru a se vaccina cu vaccinul AstraZeneca, recomandat persoanelor cu vârsta între 18 și 55 de ani. Astfel, în acestă etapă se pot programa pentru a se vaccina cu serul AstraZeneca persoanele cu boli cronice și angajații din domenii considerate esențiale.
„Maraton la înscrierile pe platforma de vaccinare! Aproximativ 16.000 de persoane s-au programat în fiecare oră pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru a se vaccina în noile cabinete deschise pentru administrarea serului produs de AstraZeneca”, au anunțat reprezentanții Comitetului de coordonare a vaccinării.
Programarea pentru vaccinarea cu AstraZeneca a început astăzi și se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie, susțin autoritățile.
Programarea se va realiza în același cabinet atât pentru prima doză, cât și pentru rapel, la 56 de zile.
Modalități de programare:
- 1. În platforma informatică de către beneficiar, angajator sau aparținător
- 2. Prin intermediul medicului de familie/curant
- 3. Prin Call Center, la numărul unic 021.414.44.25
- 4. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială de la nivelul primăriilor
Cele 180 de cabinete destinate vaccinării cu AstraZeneca sunt distribuite după cum urmează:
- București (22), Alba (3), Arad (4), Argeș (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistrița Năsăud (2), Botoșani (3),
- Brăila (2), Brașov (5), Buzău (3), Călărași (2), Caraș-Severin (2), Cluj (10), Constanța (6), Covasna
- (2), Dâmbovița (4), Dolj (6), Galați (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomița
- (2), Iași (8), Ilfov (2), Maramureș (4), Mehedinți (2), Mureș (5), Neamț (4), Olt (3), Prahova (6),
- Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiș (10), Tulcea (2), Vâlcea (3),
- Vaslui (3), Vrancea (3).
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, declara marți că, din 15 februarie şi până la sfârşitul lunii martie pentru aceste 180 de cabinete de vaccinare vor fi disponibile aproape 500.000 de locuri.
Prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca – 81.600 de doze – a ajuns duminică la Institutul „Cantacuzino“, de unde au fost distribuite către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iași și Timișoara, în București rămânând doar 600 de doze.
România ar urma să primească, pentru lunile februarie și martie, 1,3 milioane doze de vaccin împotriva COVID de la AstraZeneca, conform autorităților. Pentru luna februarie România va primi în jur de 800.000 de doze, a precizat premierul Florin Cîțu.
Descriere și mecanism de acțiune
Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2. Vaccinul se administrează doar intramuscular.
Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare. Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.
Vaccinul AstraZeneca este al treilea împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România. Primele două vaccinuri – Pfizer/BioNTech și Moderna – funcționează pe bază de ARN mesager.
- Consultă aici caracteristicile vaccinului AstraZeneca