Sari direct la conținut

Covid-19: Coronavirusul ar putea să fi circulat în Franța încă din noiembrie 2019 (studiu)

HotNews.ro
Celule infestate cu particule de coronavirus, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Celule infestate cu particule de coronavirus, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Coronavirusul responsabil de Covid-19 ar putea să fi circulat în Franța încă din noiembrie 2019, deci înainte de detectarea sa oficială în China, în decembrie, potrivit unui studiu care nu permite însă un răspuns categoric legat de originea pandemiei, scrie AFP.

Rezultatele „sugerează o circulație a SARS-CoV-2 în Europa mai precoce decât ceea ce a fost raportat”, scriu autorii studiului, publicat în 6 februarie în revista European Journal of Epidemiology.

În ultimele luni, cercetători din diferite țări au afirmat că o serie de cazuri nedetectate ar fi putut fi prezente înainte de 2019, fără să aducă însă o dovadă definitivă. Acest gen de studii se bazează în principal pe analiza apelor uzate sau pe teste a posteriori pe eșantioane de sânge.

Această ultimă metodă a fost folosită de cercetătorii francezi.

Aceștia au plecat de la 9.144 eșantioane de sânge din cadrul unui vast studiu lansat în Franța pentru a urmări diverse aspecte epidemiologice.

Oamenii de știință au realizat teste serologice, pentru a detecta prezența de anticorpi la SARS-CoV-2, semn al unei infecții trecute. 353 dintre ele au fost pozitive.

Pentru a evita riscul de cazuri fals pozitive, aceștia au efectuat o a doua analiză, mai exactă, pentru a detecta prezența de anticorpi neutralizanți.

În cele din urmă, 44 de eșantioane au fost pozitive la ambele teste, dintre care 7 datau din noiembrie 2019 și 3 din decembrie 2019.

Pe lângă aceste analize, 11 persoane au fost intervievate pentru a vedea dacă au prezentat semne de Covid-19 la momentul prelevării.

Cinci au afirmat că au „prezentat semne de boli respiratorii virale și opt că au fost în contact apropiat cu persoane care au prezentat astfel de simptome sau au semnalat situații de risc de potențială expunere la SARS-CoV-2”, potrivit studiului.

„În peste jumătate din cazuri, am avut de-a face cu oameni care au călătorit sau au fost în contact cu persoane care erau bolnave”, a explicat miercuri pentru Le Monde unul dintre cercetători, pr Fabrice Carrat, de la Institutul Pierre-Louis de epidemiologie și sănătate publică (Inserm, Sorbonne Université).

Cu toate acestea, nu există certitudinea de 100% că aceste rezultate nu au fost influențate de rezultate fals pozitive, chiar dacă cercetătorii au făcut tot posibilul pentru a limita riscul.

Această întrebare este „principala problemă”, spun cercetătorii, care estimează însă că este „improbabil ca ansamblul (eșantioanelor) să fie fals pozitive”.

Chestiunea originii coronavirusului este una extrem de sensibilă în plan geopolitic.

China a pus accentul pe studiile care sugerează că pandemia a apărut la sfârșitul lui 2019 în alte țări. Dar misiunea trimisă de OMS în încercarea – în zadar – de a descoperi originile Covid-19 a apreciat marți că aceste studii nu oferă dovezi suficiente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro