Germania donează 1,5 miliarde de euro suplimentari pentru lupta mondială împotriva Covid-19
Germania va furniza 1,5 miliarde de euro suplimentari pentru lupta mondială împotriva pandemiei de Covid-19, inclusiv prin programul de vaccinare COVAX, a anunţat guvernul de la Berlin, la finalul unui summit G7 consacrat în principal împărţirii echitabile a vaccinurilor.
Germania, care a contribuit deja cu 600 milioane de euro, „pune 1,5 miliarde de euro suplimentari la dispoziţia COVAX, a OMS şi a altora” pentru a finanţa „vaccinuri, medicamente şi teste”, a informat vicecancelarul şi ministrul de finanţe Olaf Scholz într-un comunicat, potrivit AFP și Agerpres.
Aproape un miliard de euro va fi acordat Alianţei vaccinului (GAVI), care administrează COVAX, programul global de ajutorare a celor mai sărace ţări.
„Este vorba despre o chestiune elementară de echitate”, iar „pandemia nu va fi învinsă decât atunci când toate persoanele din lume vor fi vaccinate”, a fost de părere cancelarul Angela Merkel.
Ea le-a dat totuşi asigurări concetăţenilor săi că „nicio programare de vaccinare” nu va fi anulată în Germania din cauza efortului internaţional, în contextul în care guvernul său şi Uniunea Europeană sunt criticate pentru ritmul lent al campaniei de imunizare.
„Sprijinul german pentru GAVI/COVAX trimite un semnal că comunitatea internaţională se implică mai mult ca oricând în accesul echitabil la vaccinul împotriva Covid-19”, a subliniat directorul executiv al GAVI, Seth Berkely, într-un comunicat publicat de Ministerul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.
Cinci sute de milioane de euro vor merge cu precădere spre cercetarea pentru vaccinuri.
Anunţul intervine în timp ce UE urmează să-şi dubleze contribuţia la COVAX, la 1 miliard de euro, iar SUA au promis să deblocheze „foarte rapid” 2 miliarde de dolari şi o a doua tranşă de acelaşi nivel, progresiv, în 2021 şi 2022.
COVAX, fondat de mai multe organizaţii internaţionale printre care OMS, îşi propune să furnizeze în acest an vaccinuri anti-Covid-19 pentru 20% din populaţia a aproape 200 de state şi teritorii participante.
În total, eforturile internaţionale au obţinut peste 10 miliarde de euro, dintre care 7,5 miliarde din partea membrilor G7, o „sumă considerabilă”, potrivit cancelarului german, „chiar dacă încă mai este nevoie de bani”.