OMS respinge hidroxiclorochina: „Nu ar trebui utilizată ca metodă de prevenţie”
Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă utilizarea hidroxiclorochinei ca scut anti-Covid, scrie La Stampa, citat de Rador. Medicamentul antiinflamator „nu trebuie utilizat pentru a preveni infecția la persoanele care nu au Covid-19”, scrie un grup de experți al OMS în British Medical Journal.
Nu numai atât: medicamentul, utilizat în tratamentul malariei și al bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul, „nu mai reprezintă o prioritate în cercetarea” împotriva coronavirusului Sars-CoV-2. Resursele ar trebui să se concentreze asupra altor medicamente mai promițătoare.
O concluzie care „se bazează pe dovezi cu un nivel ridicat de certitudine, nivel la care s-a ajuns după 6 studii controlate randomizate care au implicat peste 6.000 de participanți, cu și fără expunere cunoscută la o persoană Covid pozitivă”.
Studiile efectuate au arătat cu o „mare certitudine” că „hidroxiclorochina nu a avut niciun efect semnificativ asupra deceselor și spitalizărilor” legate de infecția cu Sars-CoV-2, specifică OMS. Există, de asemenea, „dovezi moderate” că medicamentul „nu a avut niciun efect semnificativ asupra infecției confirmate de laborator cu Covid-19” şi că dimpotrivă: „foarte probabil, creşte riscul de efecte adverse”.
Astfel, specialiştii în sănătate au decis să întocmească o listă de sfaturi şi îndrumări folositoare „tuturor persoanelor fără Covid, indiferent de expunerea lor la o persoană cu Covid”. Un ghid elaborat de OMS, cu sprijinul Magic Evidence Ecosystem Foundation, care va fi actualizat progresiv cu alte medicamente, în baza informațiilor științifice care vor apărea treptat, al cărui scop va fi cel de a-i sprijini pe medici în gestionarea Covid-19, prin indicații fiabile care îi pot ajuta să ia cele mai bune decizii pentru pacienții lor.