Sari direct la conținut

Danemarca a oprit temporar vaccinarea cu AstraZeneca după cazuri de cheaguri de sânge la persoane imunizate

HotNews.ro
Vaccinare cu AstraZeneca, Foto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia
Vaccinare cu AstraZeneca, Foto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Danemarca a oprit temporar folosirea vaccinului contra Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca după mai multe cazuri de cheaguri de sânge apărute la persoane vaccinate, a anunțat joi autoritatea daneză pentru sănătate, citată de Reuters.

Această suspendare vine după ”raportare de cazuri grave de fomare de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul contra Covid-19 al AstraZeneca”, a spus Agenția Națională de Sănătate, subliniind, totuși, că ”la momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinuri și cheagurile de sânge”, transmite AFP.

Danezii nu precizează câte cazuri de cheaguri de sânge au fost consemnate, dar Austria a oprit folosirea unui lot de doze AstraZeneca pe perioada în care cercetează un deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui și un caz de embolism pulmonar.

Lotul a fost împărțit în 17 țări europene, șase dintre ele oprind administrarea produsului. Nicio doză AstraZeneca din acest lot nu a ajuns în România.

”Atât noi, cât și Agenția Daneză a Medicamentului trebuie să răspundem la informațiile, din Danemarca și alte țări europene, privind posibile efecte secundare serioase”, a declarat directorul autorității pentru sănătate din Danemarca, Soren Brostrom.

Administrarea vaccinului va fi suspendată pentru 14 zile în Danemarca.

–––––

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a spus miercuri că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 şi decesul unei asistente austriece care fusese injectată cu acesta.

Austria a anunţat duminică că a încetat administrarea unui lot de vaccinuri produse de compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce o asistentă în vârstă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui, la câteva zile după ce a primit vaccinul.

Una dintre colegele ei, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu acelaşi lot, a făcut embolie pulmonară şi este în convalescenţă.

Alte două cazuri de „evenimente tromboembolice au fost raportate” după injecţii din acelaşi lot, a indicat EMA.

Cu toate acestea, „la ora actuală, nu există indicii că vaccinarea a avut aceste consecinţe, care nu se numără printre efectele secundare repertoriate ale acestui vaccin”, a spus agenţia.

Alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, au suspendat imediat vaccinările cu doze din acest lot, livrat în 17 ţări şi care includea un milion de vaccinuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro