Sari direct la conținut

Rezultatele testării în SUA: Vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 79% și este sigur. Nu au fost identificate riscuri privind trombozele

HotNews.ro
Vaccinare cu AstraZeneca, Foto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia
Vaccinare cu AstraZeneca, Foto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Rezultatele testării serului Oxford-AstraZeneca în SUA confirmă că vaccinul antiCovid produs de britanici este sigur și are o eficacitate de 79% în ceea ce privește imunizarea în fața infecției și de 100% în ceea ce privește dezvoltarea unor forme grave ale bolii, scrie BBC News.

Peste 32.000 de voluntari au participat la teste, majoritatea din America, dar și din Chile și Peru. Potrivit sursei citate, nu au fost detectate probleme în privința siguranței vaccinului sau a formării de cheaguri de sânge, rezultatele fiind în măsură să ofere garanții suplimentare statelor UE care au decis recent suspendarea temporară a administrării serului ca urmare a unor cazuri de tromboze la persoanele vaccinate cu AstraZeneca.

Rezultatul testării ar confirma astfel noua recomandare a Agenției Europene pentru Medicamente privind utilizarea serului, recomandare în urma căreia statele europene au anunțat că vor relua administrarea acestuia.

Noile teste ar mai arăta că vaccinul funcționează la fel de bine și atunci când vine vorba despre protejarea persoanelor în vârstă, în condițiile în care o cincime din participanții care au primit două doze la un interval de patru săptămâni aveau peste 65 de ani.

Sute de mii de oameni au fost vaccinați cu AstraZeneca în Marea Britanie și continuă să primească acest ser zilnic, amintește BBC News. Vaccinul ar urma să fie aprobat în SUA într-o lună sau două, în baza noilor rezultate.

Agenția Europeană a Medicamentului și-a exprimat joi convingerea că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, după finalizarea unei anchete privind cazuri de tromboză la unele persoane vaccinate cu acest ser, motiv pentru care peste 10 țări au suspendat folosirea acestuia.

”Este sigur și eficient”, a subliniat EMA, deși nu exclude total o legătură între evenimentele tromboembolice și vaccin.

În urma verdictului dat de EMA, mai multe state, care suspendaseră folosirea vaccinului AstraZeneca, au anunțat că vor relua imunizarea cu acest ser, dar nu și Norvegia care așteaptă rezultatele unei anchete proprii. Opinia EMA a fost așteptată cu nerăbdare deoarece Uniunea Europeană, în plină criză, se bazează pe milioane de doze din acest vaccin dezvoltat de laboratorul suedez-britanic AstraZeneca.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro