Originea Covid: Biden cere servicilor secrete un raport lămuritor în termen de 90 de zile
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut miercuri serviciilor de informații americane să „își dubleze eforturile” pentru a explica originea Covid-19 și a cerut un raport lămuritor în termen de 90 de zile, potrivit AFP.
„Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii săi din întreaga lume pentru a presa China să participe la o anchetă internațională completă, transparentă și bazată pe dovezi”, a adăugat președintele, criticând atitudinea Beijingului cu privire la această problemă.
Cu câteva ore înainte de lansarea comunicatului de presă al lui Joe Biden, Beijing-ul a acuzat miercuri Washingtonul că a difuzat teorii ale „conspirației” cu privire la originile pandemiei.
China a luptat întotdeauna cu înverșunare împotriva teoria conform căreia Covid-19 ar fi putut scăpa de unul dintre laboratoarele sale, în special de la Institutul de Virologie Wuhan.
În această săptămână, un articol de pe Wall Street Journal (WSJ) a reaprins speculațiile în Statele Unite, deoarece solicită o investigație mai aprofundată, inclusiv în cadrul comunității științifice.
După o ședere de patru săptămâni la Wuhan la începutul acestui an, un studiu comun realizat de OMS și experți chinezi în martie a considerat că un accident de laborator este „extrem de puțin probabil”.
Primele cazuri de Covid-19 au fost identificate la sfârșitul anului 2019 în Wuhan, înainte ca virusul să se răspândească pe tot globul și să ucidă aproape 3,5 milioane de oameni.
Contestată îndelung de către majoritatea experților, considerată extrem de improbabilă, dacă nu exagerată, teoria accidentului de laborator pentru a explica originea Covid-19 a revenit în forță în ultimele săptămâni în dezbaterea americană, potrivit AFP.
„Lista persoanelor care susțin teza despre o origine animală a virusului nu s-a schimbat. Dar cea a persoanelor care sugerează că (virusul) ar fi putut ieși dintr-un laborator a continuat să crească”, a rezumat Scott, luni, la CNBC Gottlieb, un respectat fost șef al Agenției pentru Medicamente din Statele Unite (FDA).
„În urmă cu un an, susținerea tezei cu originea animală a virusului avea mult sens, deoarece era scenariul cel mai probabil”, a explicat el. Dar „gazda intermediară”, adică animalul de la care virusul a fost transmis oamenilor, nu a fost încă descoperită. Întrebarea, pentru mulți oameni, apare când coincidențele devin prea multe?”, a subliniat el, arătând spre corpul tot mai mare de „dovezi circumstanțiale”.
Duminică, Wall Street Journal a susținut că a avut acces la informații nepublicate provenite de la la servicii secrete americane, raportând că trei cercetători de la Institutul de Virologie Wuhan din China au suferit încă din noiembrie 2019 de „simptome compatibile atât cu cele ale Covid-19, cât și cu cele sezoniere infecție”.
China a dezvăluit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) existența unui focar de cazuri de pneumonie în Wuhan la sfârșitul lunii decembrie.
Beijingul a respins informațiile din Wall Street Journal, numindu-le „total false”.
La sfârșitul lunii martie echipa Organizației Mondiale a Sănătății care a investigat originile coronavirusului și-a publicat raportul final asupra descoperirilor, concluzionând că ipoteza unui accident de laborator este „extrem de improbabilă” și că explicația cea mai plauzibilă este o transmitere naturală de la lilieci la om.
Experții OMS au criticat însă autoritățile de la Beijing pentru că nu le-au pus la dispoziție toate datele privind pandemia, în special cele primare.
Această lipsă de informații au determinat mai multe state să critice raportul final al OMS și proeminenți oameni de știință au lansat apeluri pentru demararea unor noi investigații privind originea SARS-CoV-2 pentru a preveni pandemii viitoare.