Varianta Delta se transmite într-un timp ”înfricoșător de scurt”. Ce au arătat camerele de supraveghere dintr-un mall din Australia
Varianta Delta (indiană) a coronavirusului se poate transmite după un contact ”înfricoșător de scurt”, de doar câteva secunde, cu o persoană bolnavă de Covid-19, potrivit experților citați de Guardian.
Potrivit unei investigații făcute în Australia, după analizarea imaginilor înregistrate de camere de supraveghere, varianta Delta a Sars-Cov-2 s-a transmis de la o persoană infectată la una sănătoasă în doar 5-10 secunde într-un mall din Sydney, fiind consemnate cel puțin două astfel de cazuri.
Premierul statului australian New South Wales, Gladys Berijiklian a spus că transmiterea coronavirusului între două persoane care mergeau una lângă alta s-a făcut într-un timp ”înfricoșător de scurt”.
Ministrul sănătății din același stat, Brad Hazzard a descris varianta indiană drept un ”medaliat cu aur când vine vorba de sărit de la o persoană la alta”.
Jeannette Young, medicul șef din alt stat australian, Queensland, a atenționat și ea că varianta Delta se transmite prin contacte mult mai efemere decât în trecut: ”La începutul pandemiei, spuneam că un contact apropiat timp de 15 minute reprezintă o îngrijorare. Acum se pare că este o problemă și cu 5-10 secunde. Riscul este mult mai mare decât acum un an”.
Transmiterea mai facilă a variantei Delta: Trei posibile explicații
Este clar că Delta are un avantaj substanțial în ce privește transmiterea, dar oamenii de știință încă nu și-au dat seama de ce.
Catherine Noakes, membră a grupului de consultanță șțiințifică din Marea Britanie (Sage), și expert în infecții pe cale aeriană la Universitatea Leeds, sugerează că există trei posibile cauze: fie că persoanele infectate au o încărcătură virală mai mare (ceea ce înseamnă că emit mai multe particule), fie că este nevoie de mai puținii viruși pentru ca un om să se infecteze, fie că un timp de expunere relativ redus este de ajuns pentru răspândirea Covid-19.
Astfel, este posibil ca o persoană să fie infectată după ce a fost lângă un purtător timp de doar câteva secunde, dacă expiră o încărcătură virală iar acea persoană a inspirat aer exact în același moment.
”Acest lucru nu înseamnă neapărat că se transmite în acest fel tot timpul și pentru toată lumea. Ar putea să fie doar unul dintre acele cazuri cu ghinion”, a precizat Noakes.
Deja responsabilă pentru o nouă creștere a cazurilor de Covid în Regatul Unit de câteva săptămâni, varianta Delta, mai contagioasă, ar putea provoca o revenire a pandemiei la scară largă încă din această vară, dacă nu se face nimic pentru a contracara devreme, avertizează specialiștii și autoritățile sanitare.
Referințe:
- Sunt vaccinurile anti-COVID eficiente și împotriva tulpinii indiene Delta?
- Germania și Franța avertizează asupra variantei Delta, după ce unele state în UE au deschis granițele pentru britanici
- Valeriu Gheorghiță: Tulpina indiană Delta va deveni dominantă, provocând peste 90% dintre cazurile de COVID, până la finalul lunii august