Rezultat final: Vaccinul anti-Covid dezvoltat de CureVac are o eficacitate de sub 50%
Compania germană CureVac a anunțat rezultatele finale pentru vaccinul anti-Covid pe care l-a dezvoltat, acesta având o eficacitate de doar 48%, cu un punct procentual mai ridicată decât datele intermediare anunțate în urmă cu două săptămâni, relatează Reuters.
Firma biotech germană a afirmat că eficacitatea, măsurată prin prevenirea cazurilor simptomatice, a fost ușor mai ridicată (53%) dacă sunt excluse din studiu persoanele cu vârsta de 60 de ani, o grupă de vârstă mult mai vulnerabilă în fața coronavirusului.
CureVac anunțase inițial pe 16 iunie că vaccinul său bazat pe tehnologia ARN mesager, numit CVnCoV, a arătat o eficacitate de doar 47% într-un studiu intermediar, punând rezultatul slab pe seama apariției noilor variante ale SARS-CoV-2.
Studiile avansate realizate de BioNTech/Pfizer și Moderna privind vaccinurile lor anti-Covid, de asemenea bazate pe tehnologia ARNm, au avut rate ale eficacității de peste 90% pentru toate categoriile de vârstă însă au fost efectuate când versiunea originală a coronavirusului era dominantă.
Însă noile date privind vaccinurile dezvoltate de aceste companii arată că ele au o eficacitate ridicată și împotriva noilor variante, în ușoară scădere în cazul unora dintre ele.
Studiul CureVac, la care au participat aproximativ 40.000 de adulți voluntari din Europa și America Latină, a arătat că eficacitatea CVnCoV este de 77% la persoanele cu vârsta de sub 60 de ani când sunt luate în considerare doar simptomele moderate și severe și excluse cele ușoare.
Compania germană a anunțat că a trimis datele Agenției Europene pentru Medicamente ca parte a dialogului continuu cu autoritatea europeană.
EMA anunțase anterior că nu va impune un prag de 50% pentru eficacitatea vaccinurilor anti-Covd și că o evaluare adecvată poate fi făcută doar după obținerea datelor rezultate din studiile finale.
„În această analiză finală CVnCoV a demonstrat o valoare puternică pentru sănătatea publică în cazul participanților la studiu din grupa de vârstă 18-60 de ani în prevenirea spitalizărilor și deceselor și [o eficacitate] de 77% împotriva formelor moderate și severe ale bolii”, a declarat CEO-ul CureVAc, Franz-Werner Haas.
„Credem că [vaccinul] va aduce o contribuție importantă pentru a ajuta cu gestionarea pandemiei de COVID-19 și a răspândirii dinamice a variantelor”, a adăugat acesta.
Uniunea Europeană comandase 405 de milioane de doze ale vaccinului CureVac în luna noiembrie a anului trecut, 180 de milioane din acestea fiind cu titlu opțional. Marea Britanie plasase la rândul ei o comandă pentru 50 de milioane de doze.
Citește și: