Germania a eliminat testarea anti-Covid gratuită pentru locuitorii săi / Cum justifică autoritățile decizia
Locuitorii din Germania sunt nevoiţi, de luni, să plătească din banii proprii testele rapide de depistare a noului coronavirus, cu excepţia celor care nu se pot vaccina, inclusiv copiii sub 12 ani, informează agenția dpa, citată de Agerpres.
Cancelarul Angela Merkel şi premierii landurilor au convenit asupra renunţării la testele gratuite întrucât disponibilitatea vaccinului anti-COVID-19 pentru toţi cetăţenii face nenecesară suportarea permanentă a preţului testelor de către contribuabili, explică dpa.
Sunt şi câteva excepţii „de tranziţie”, de exemplu copiii între 12 şi 17 ani şi femeile însărcinate putând să beneficieze în continuare de cel puţin un test gratuit pe săptămână până pe 31 decembrie.
De asemenea, cei care trebuie să se testeze pentru a pune capăt carantinei o vor putea face în continuare pe gratis. Testele PCR cerute de medici sau de oficialii sanitari nu vor fi afectate de aceste schimbări, costurile fiind în continuare subvenţionate.
Aceste teste sunt considerate mai de încredere în ce priveşte depistarea infecţiilor, menţionează dpa.
Germania a introdus testarea gratuită pentru coronavirus în luna martie a acestui an, autoritățile de la Berlin anunțând în august că au în vedere renunțarea la gratuitate.
Elveția a adoptat o măsură similară
O măsură similară a intrat în vigoare luni în Elveţia, învecinată cu Germania.
Testele vor fi în continuare gratuite pentru cei sub 16 ani, cei care sunt vaccinaţi cu o singură doză, cei cu suspiciuni de infectare cu coronavirus şi cei care nu pot fi vaccinaţi din motive medicale.
De asemenea, programele de testare regulată în şcoli şi companii rămân gratuite.
Întrucât mai puţin de 60% din toţi elveţienii sunt vaccinaţi cu „schema completă” anticoronavirus, guvernul a lansat o nouă iniţiativă de vaccinare, înfiinţând, între altele, 50 de unităţi mobile suplimentare pentru vaccinare fără înregistrare pe tot cuprinsul ţării.
Ministrul sănătăţii a propus şi recompensarea celor care îi conving pe alţii să se vaccineze cu un voucher de 50 de franci elveţieni, adică 54 de dolari americani.
Atât în Germania, cât şi în Elveţia este nevoie de un certificat care să demonstreze că o persoană fie s-a vaccinat, fie s-a recuperat după COVID-19 ori s-a testat şi rezultatul este negativ pentru a avea acces în interiorul restaurantelor, al facilităţilor culturale şi recreative, precum şi la evenimentele organizate în interior, notează dpa.