Guvernul britanic, răspunzător pentru un "eșec" istoric în gestionarea începutului pandemiei -raport parlamentar
Potrivit unui raport parlamentar, în gestionarea începutului pandemiei, guvernul britanic și consilierii săi științifici sunt răspunzători de unul din cele mai mari eșecuri în materie de sănătate publică pe care le-a cunoscut vreodată Regatul Unit”, potrivit Rador care citează Le Soir.
Un raport parlamentar copleșitor publicat marți afirmă că guvernul britanic și consilierii săi științifici au comis grave erori și au acumulat importante întârzieri în gestionarea începutului pandemiei, „unul din cele mai mari eșecuri în materie de sănătate publică pe care le-a cunoscut vreodată Regatul Unit”.
Studiul, realizat de două comisii parlamentare după luni de audieri, afirmă că guvernul lui Boris Johnson a adoptat „deliberat” o „abordare graduală și progresivă” în loc de măsuri mai radicale.
Această decizie „proastă”, care a făcut din Regatul Unit una din țările din Europa cele mai afectate de coronavirus, cu aproape 138.000 de morți, s-a datorat în special sfaturilor cercetătorilor care au consiliat Downing Street, afirmă raportul.
„Au căutat numai să modereze viteza infectării”
Până pe 23 martie, miniștrii au „căutat numai să modereze viteza infectării” în rândurile populației în loc să oprească complet răspândirea sa „din cauza părerii științifice oficiale și nu împotriva ei”.
Cercetătorii care compuneau grupul de consilieri ai guvernului erau „unanimi” pe 13 martie „asupra faptului că măsuri care să urmărească suprimarea totală a răspândirii CoOVID-19 vor provoca un al doilea vârf”.
Este „uimitor” că le-a trebuit atâta timp să înțeleagă că o izolare completă era necesară, afirmă parlamentarii, chiar când dispuneau de dovezi copleșitoare, ca un model al Imperial College London care afirma că o epidemie neîndiguită poate duce la 500.000 de morți, arătând că o izolare este „inevitabilă”.
„Deciziile privind izolarea și distanțarea socială luate în primele săptămâni ale pandemiei – și sfaturile care au dus la asta – constituie unul din cele mai mari eșecuri în materie de sănătate publică pe care le-a cunoscut vreodată Regatul Unit”, au afirmat deputații.
Aceștia au criticat și decizia de a nu testa persoanele în vârstă la ieșirea din spital înainte ca ele să ajungă în azilul lor de bâtrâni și au afirmat că unele măsuri (închiderea la ora 22:00 pentru pub-uri, interzicerea cluburilor de sport pentru copii în aer liber) nu au fost fondate științific.
„Răspunsul Regatului Unit a combinat mari erori și mari reușite”, ca programul de vaccinare, au afirmat într-o declarație comună Greg Clark și Jeremy Hunt, președinții celor două comisii însărcinate cu raportul, „este esențial să tragem învățămintele pentru a fi cât mai performanți posibil în restul pandemiei și pe viitor.