Sari direct la conținut

Statele Unite vor vaccina anti-Covid copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani începând de luna viitoare

HotNews.ro
Vaccin Pfizer, Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia
Vaccin Pfizer, Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Casa Albă și-a dezvăluit miercuri planul de a începe de luna viitoare vaccinarea anti-Covid a 28 de milioane de copii americani cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani cu serul Pfizer, după ce autorizația a fost acordată de autoritățile sanitare, relatează AFP.

„Eforturile noastre de planificare înseamnă că vom fi gata să începem administrarea în câteva zile de la o recomandare finală” a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), a scris Casa Albă într-un comunicat. Un comitet de experți CDC urmează să se întâlnească pe această temă pe 2-3 noiembrie, iar recomandarea agenției urmează să vină foarte curând după această dată.

Pfizer și BioNTech au anunțat pe 20 septembrie că vaccinul lor contra Covid-19 induce un răspuns imun robust la copiii cu vârste între 5 și 11 ani.

Companiile au spus că, în teste clinice de faza II/III, vaccinul a produs la cei între 5 și 11 ani un răspuns imun similar cu cel observat anterior la cei cu vârste între 16 și 25 de ani. Nivelul de siguranță a fost, de asemenea, comparabil cu cel de la vârste mai mari, potrivit acestora.

Vaccinul celor două companii, numit Comirnaty, este deja aprobat pentru cei cu vârste de cel puțin 12 ani.

Cum a fost testat vaccinul contra Covid-19 pe copii

Copii cu vârste între 5 și 11 ani au primit, în cadrul testelor clinice, două doze de 10 micrograme, adică o treime din cât se administrează celor peste 12 ani.

Companiile se așteaptă ca datele din testele pe intervalele de vârstă 6 luni – 2 ani și 2 ani – 5 ani să vină cel mai devreme în ultimul trimestru al acestui an.

Spre deosebire de amplele teste clinice făcute de producători până acum pe adulți, testul pediatric cu 2.268 de participanți nu a avut ca scop principal măsurarea eficienței vaccinului prin compararea numărului de cazuri de Covid-19 dintre cei vaccinați cu numărul celor infectați dintre cei care au primit un produs placebo.

În schimb, testul clinic a comparat cantitatea de anticorpi neutralizanți induși de vaccin la copii cu răspunsul imun la persoane cu vîrste mai mari din testele pe adulți.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat că cele două companii vor anunța mai încolo eficacitatea vaccinului în cadrul testelor pediatrice deoarece nu au fost până acum destule cazuri de Covid-19 printre participanți pentru a se stabili această eficacitate.

Citește și:

VIDEO Infecția cu COVID la copii. Mihai Craiu: În SUA copiii reprezintă mai mult de un sfert din cazuri – spre asta ne îndreptăm / Care sunt copiii cu riscul cel mai ridicat de complicații

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro