Coronavirus: Un virolog german avertizează că nu trebuie să se renunţe la instrumentul important al testării pe scară largă
Virologul german Jonas Schmidt-Chanasit a avertizat împotriva supraestimării efectului regulii conform căreia doar persoanele vaccinate şi cele vindecate de Covid-19 pot participa la evenimente şi a cerut continuarea testelor pe scară largă.
Reglementarea, cunoscută în Germania sub numele de regula 2G, după prima literă a cuvintelor pentru vindecat şi vaccinat, dă un „fals sentiment de siguranţă”, a spus Schmidt-Chanasit sâmbătă la postul public de radio Deutschlandfunk, relatează DPA și Agerpres.
Chiar şi persoanele vaccinate ar putea fi infectate şi ar putea transmite virusul, chiar dacă probabilitatea este mai mică. Dacă se doreşte cu adevărat siguranţă, doar testarea tuturor va ajuta, indiferent dacă sunt vaccinaţi, nevaccinaţi sau vindecaţi. Acest lucru ar trebui să se aplice în special în zonele problematice în care locuiesc persoanele cu risc, au subliniat oamenii de ştiinţă.
Virologul a avertizat că nu trebuie să se renunţe la instrumentul important al testării.
În acelaşi timp, el a făcut apel la o „ofensivă de testare” şi a criticat faptul că testele gratuite pentru cetăţeni au fost desfiinţate la mijlocul lunii octombrie.
Austria a decis vineri să introducă un sistem 2G la nivel naţional în lupta împotriva celui de-al patrulea val de coronavirus. Persoanele care nu au fost vaccinate complet sau care nu au dovada vindecării nu vor mai avea voie să intre în baruri, saloane şi evenimente începând de luni. Acelaşi lucru este valabil şi pentru intrarea în unităţile turistice.
În Germania, Saxonia va fi primul land federal care va pune în aplicare, începând de luni, regula 2G în mod obligatoriu în anumite părţi ale vieţii publice.
Tot sâmbătă, Institutul Robert Koch pentru controlul bolilor a comunicat că 57,9 milioane de persoane din Germania – 69,7% din populaţie – au fost vaccinate cel puţin o dată împotriva virusului. Aproximativ 55,8 milioane (67,1%) sunt complet vaccinate, iar aproximativ 2,7 milioane de persoane au primit un vaccin de rapel.