Sari direct la conținut

De ce varianta Omicron se transmite mai ușor, dar provoacă forme mai puțin severe – primul posibil răspuns

HotNews.ro
Varianta Omicron, Foto: Dreamstime
Varianta Omicron, Foto: Dreamstime

O cercetare condusă de o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină Li Ka Shing a Universității din Hong Kong vine cu o primă informație cu privire la modul în care varianta Omicron a coronavirusului infectează tractul respirator, dar și de ce această variantă se transmite mai ușor și provoacă cazuri mai puțin severe. Cercetarea încă așteaptă evaluarea ”inter pares”, relatează site-ul Universității din Hong Kongși The Standard.

Astfel, potrivit cercetării conduse de Michael Chan Chi-wai, profesor asociat la Școala de sănătate publică a Universității din Hong Kong arată că varianta Omicron se poate multiplica de 70 de ori mai repede decât varianta Delta în bronhiile oamenilor, ceea ce ar putea explica de ce se răspândește mult mai repede ca oricare altă variantă. Pe de altă parte, studiul arată de asemenea că varianta Omicron a coronavirusului se multiplică mult mai puțin eficient în plămân, ceea ce ar fi un indicator al unei severități mai scăzute a bolii.

Propriu-zis, varianta Omicron se multiplică de 10 ori mai puțin decât varianta originală a SARS-CoV-2.

Cercetătorii notează că severitatea bolii la om nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul imun al gazdei la infecție.

„De asemenea, se remarcă faptul că, prin infectarea mai multor oameni, un virus foarte infecțios poate provoca boli mai severe și decese, chiar dacă virusul în sine poate fi mai puțin patogen”, a spus Chan.

Deoarece studii recente HKU au arătat că varianta Omicron poate scăpa parțial de imunitatea adusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare, amenințarea generală a variantei Omicron este probabil să fie „foarte semnificativă”, a adăugat el.

Chan a spus că descoperirile au luat în considerare și rezultatele unui alt studiu realizat de cercetătorii din cele două școli de medicină ale orașului, care a arătat că varianta Omicron a redus anticorpii creați de vaccinul BioNTech de cel puțin 32 de ori, cu rezultate comparabile așteptate pentru vaccinul Sinovac produs în China.

Studiul anterior a concluzionat că erau necesare injecții de rapel pentru a consolida protecția.

Michael Chan Chi-wai și John Nicholls, profesor la Departamentul de Patologie, HKUMed, au fost pionieri în utilizarea culturilor ex vivo ale tractului respirator pentru investigarea multor infecții virale emergente începând cu 2007, cum ar fi gripa aviară, MERS.

Acum, această tehnică a fost aplicată pentru a înțelege de ce varianta Omicron poate diferi în ceea ce privește transmiterea și severitatea bolii față de alte variante SARS-CoV-2.

Această metodă utilizează țesut pulmonar recoltat pentru tratamentul plămânului, care este în mod normal aruncat, pentru investigarea bolilor virale ale tractului respirator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro