OMS: 2022 ar putea fi anul în care pandemia să se termine. Cu câteva condiții…
Reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat că pandemia s-ar putea încheia în 2022 dacă ratele globale de vaccinare continuă să crească, până acum peste 8 miliarde de doze de vaccin fiind administrate la nivel global. Acest număr reprezintă prima doză, cea de-a doua precum și cea de-a treia, precizează OMS, citat de ABC7. Instituția a adăugat, de asemenea, că inegalitatea ratelor de vaccinare din unele părți ale lumii a permis pandemiei de COVID-19 să dureze mai mult decât ar trebui.
În urmă cu câteva zile, un alt oficial al OMS declara că, odată încheiată faza acută a pandemiei actuale, coronavirusul nu va dispărea complet. ”Faza acută a pandemiei de COVID-19 s-ar putea încheia anul viitor, dar coronavirusul nu va dispărea complet, a afirmat miercuri Mike Ryan, director executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă al OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), transmite Reuters.
Mike Ryan, medic epidemiolog irlandez, a mai notat că este încă prea devreme să se tragă concluzii cu privire la severitatea variantei Omicron a noului coronavirus atât timp cât aceasta nu se răspândeşte la scară mai largă în rândul vârstnicilor.
Dealtfel, pragul simbolic de un milion de contaminări pe zi cu noul coronavirus a fost depăşit pentru prima oară în săptămâna 23-29 decembrie, înainte de festivităţile de Anul Nou, afectate din nou de pandemie, relatează AFP.
În medie, 1.045.000 de noi cazuri zilnice de covid-19 au fost înregistrate în această perioadă, o creştere cu 46% faţă de săptămâna precedentă, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza bilanţurilor comunicate de fiecare ţară.
Precedentul record – de 817.000 de cazuri de covid-19 pe zi – a fost înregistrat înaintea valului actual, în perioada 23-29 aprilie 2021.
Împotriva acestui ”tsunami”, care exercită presiuni asupra sistemelor de sănătate, numeroase capitale şi oraşe – de la Paris la Ciudad de Mexico, Atena sau Barcelona – au decis să înăsprească măsurile luate în ultimele zile cu ocazia sărbătorilor de Anul Nou, cu scopul de a reduce circulaţia noului coronavirus.
Unele au anulat festivităţi prevăzute – numeroase oraşe braziliene, cu São Paulo în frunte, cea mai mare metropolă din America Latină.