Sari direct la conținut

Primele îngrijorări în Europa legate de subvarianta Omicron XBB.1.5, care a devenit dominantă în SUA

HotNews.ro
Varianta Omicron XBB.1.5, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia
Varianta Omicron XBB.1.5, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Ministrul german al sănătății și-a exprimat îngrijorări legate de o nouă subvariantă a coronavirusului, Omicron XBB.1.5, care este asociată cu un număr tot mai mare de spitalizări cu COVID-19 în nord-estul Statelor Unite, relatează Reuters.

Deși atenția majorității lumii este îndreptată spre situația dramatică din China în ceea ce privește COVID-19, experții în boli infecțioase au început să fie tot mai îngrijorați de subvarianta Omicron XBB.1.5 a coronavirusului care a ajuns să fie responsabilă de peste 40% din cazurile de COVID-19 în Statele Unite săptămâna trecută.

„Sperăm să putem trece de iarnă înainte ca o asemenea variantă să înceapă să se răspândească printre noi”, a scris miercuri noaptea pe Twitter ministrul sănătății de la Berlin, Karl Lauterbach, acesta adăugând că autoritățile germane monitorizează în ce măsură subvarianta XBB.1.5 se răspândește în Germania.

Comentariile lui Lauterbach vin la mai puțin de două săptămâni după ce virusologul german Christian Drosten, şeful departamentului de virusologie de la reputatul Spital Universitar Charité din Berlin, afirma că este de părere că pandemia de COVID-19 s-a încheiat și că Germania trece prin primul său val endemic al infecțiilor cu coronavirusul.

Drosten a menţionat însă că o altă mutaţie a coronavirusului ar putea fi singurul lucru care să schimbe situația, dar că nu se așteaptă la așa ceva „în momentul de față”.

Ce știm până acum despre subvarianta Omicron XBB.1.5 a coronavirusului

Această subvarianta a Omicron, varianta depistată pentru prima oară în Africa de Sud și Botswana în noiembrie 2021, care a devenit dominantă în Statele Unite nu pare însă să provoace forme mai grave ale COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cu toate acestea, Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a declarat că oficialii responsabili de sănătatea publică sunt îngrijorați cu privire la viteza cu care se răspândește Omicron XBB.1.5 în nord-estul Statelor Unite, unde a ajuns să fie responsabilă de 75% din totalul infecțiilor.

În restul SUA procentul este de peste 40%.

Numărul de infecții cu Omicron XBB.1.5 s-a dublat în SUA la fiecare două săptămâni, Van Kerkhove afirmând la o conferință de presă susținută la Geneva miercuri că aceasta este „cea mai infecțioasă subvariantă depistată până acum”, potrivit CNBC.

„Motivul pentru acest lucru sunt mutațiile acestei subvariante a Omicron care permit virusului să adere mai bine la celulă și să se reproducă cu ușurință”, a mai spus aceasta.

Ea a afirmat de asemenea că subvarianta XBB.1.5 a fost depistată până acum în 29 de țări dar că ar putea fi și mai răspândită, urmărirea diferitelor variante și subvariante devenind tot mai dificilă după ce țările din întreaga lume au scăzut dramatic numărul de secvențieri genetice ale infecțiilor.

OMS spune că deocamdată nu are date despre gradul de severitate al COVID-19 pe care îl provoacă subvarianta XBB.1.5, dar că în momentul de față nu există indicii care să sugereze că acesta este mai grav decât formele anterioarele ale Omicron.

„Ne așteptăm la alte valuri de infecții în jurul lumii dar asta nu trebuie să însemne mai multe valuri de decese deoarece contramăsurile noastre continuă să funcționeze”, a subliniat Van Kerkhove.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro