Sari direct la conținut

Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Dan Perjovschi, printre cei care ii cer premierului Ciolos reevaluarea concursului pentru sefia Muzeului Taranului Roman

HotNews.ro
Vintila Mihailescu, Foto: HotNews.ro
Vintila Mihailescu, Foto: HotNews.ro

Scriitorii Andrei Plesu si Mircea Cartaresu, printesa Marina Sturdza si Dan Perjovschi se numara printre semnatarii unei scrisori deschise, prin care ii solicita prim-ministrului Dacian Ciolos o reevaluare a modului in care Ministerul Culturii a desfasurat ultimul concurs pentru directoratul Mizeului National al Taranului Roman (MNTR), cu scopul de a pune capat situatiei de „ilegalitate institutionala” in care se afla castigatorul competitiei, Virgil Nitulescu, scrie News.ro.

Semnatarii petitiei semnaleaza „degringolada manageriala” de la muzeu, la care s-a ajuns prin „anularea ilicita” a concursului din mai 2016, castigat de antropologul Vintila Mihailescu.

„Ne exprimam, Domnule Prim-Ministru, ingrijorarea cu privire la soarta Muzeului si va solicitam sa dispuneti de urgenta o reevaluare a modului in care Ministerul Culturii a desfasurat ultimul concurs pentru directoratul Muzeului, cu scopul de a pune capat situatiei de ilegalitate institutionala in care se afla domnul Virgil Nitulescu precum si degringoladei manageriale de la Muzeul National al Taranului Roman, la care s-a ajuns prin anularea ilicita a concursului din mai 2016”, au scris semnatarii.

Acestia arata ca Muzeul National al Taranului Roman se afla in pragul colapsului atat ca functionare cat si ca imagine, in urma rezultatului ultimului concurs pentru ocuparea postului de director al muzeului.

„Este intolerabil ca destinul acestei institutii identitare pentru cultura romaneasca sa fie lasat de atata timp la discretia unui directorat interimar deficitar si sa fie acum legat pentru inca 5 ani de un manager ale carui performanta si profesionalism au fost deja evaluate ca nesatisfacatoare de catre Ministerul Culturii, inca din anul 2014, ceea ce a dus la demiterea sa din functie in 2015, prin ordin al Ministrului Culturii de la acea vreme”, au scris semnatarii.

Scrisoarea mentioneaza ca Virgil Nitulescu, actualul director interimar si posibilul viitor director pentru un nou mandat de cinci ani al MNTR, s-a dovedit a fi in ultimii sase ani un manager „incapabil sa faca fata exigentelor profesionale si morale” pe care le reclama directoratul unei institutii culturale nationale.

„Ultimele semnalari in presa, generate de memorii ale unor specialisti si membri ai Consiliului de Administratie al MNTR adresate fie directorului, fie Ministrului Culturii si ramase fara raspuns, dezvaluie practicile unui manageriat lipsit de viziune, discretionar, cu efecte directe in afectarea imaginii institutiei si fara o conlucrare colegiala cu specialistii muzeului. Revocat asadar din functie de jure in urma evaluarii Ministerului Culturii din 2014, domnul Nitulescu a reusit totusi sa profite de o serie de conjuncturi politice si inertii institutionale pentru a ramine, de facto, director interimar al Muzeului pina in luna mai 2016, cind Ministerul Culturii a organizat un concurs pentru ocuparea respectivei functii”, mai arata scrisoarea.

Semnatarii amintesc ca la concursul din luna mai, Virgil Nitulescu a pierdut in fata profesorului Vintila Mihailescu, „cercetator recunoscut pe plan international si apreciat pentru activitatea sa in domeniul etnologiei si antropologiei romanesti”.

„In urma contestatiei pe care a depus-o dupa acest prim concurs, domnul Virgil Nitulescu a reusit sa obtina anularea lui invocind ‘incompetenta in domeniu’ a unuia dintre membrii comisiei de evaluare – de altminteri unul dintre cei mai recunoscuti specialisti in arhitectura vernaculara romaneasca, presedinte al Fundatiei Pro Patrimonio si membru in Consiliul Stiintific al Muzeului, arhitectul Serban Sturdza. In chip inexplicabil, comisia de contestatii a acceptat contestatia astfel formulata de candidatul pierzator, ceea ce a creat premisele organizarii unui nou concurs pentru directoratul Muzeului, cu o noua comisie, in luna iulie 2016”, au mai scris semnatarii scrisorii.

„Aceasta a doua comisie de concurs i-a dat un foarte suspect castig de cauza lui Virgil Nitulescu. Domnule Prim-Ministru, acest lucru este inacceptabil si denota in chip evident o falsificare a conditiilor unui concurs onest. Ne intrebam, prin urmare, cum este posibil ca demersul unui profesionist cu merite incontestabile, care a condus Muzeul National al Taranului Roman (2005-2010) punand in opera idei dintre cele mai creative si adecvate misiunii Muzeului, sa fie descalificat in fata unui demers managerial sanctionat de Ministerul Culturii la evaluarea din 2014”, au adaugat ei.

Intre semnatarii scrisorii se mai numara angajati ai MNTR, dar si Theodor Paleologu, cercetatorul Eugen Ciurtin, scriitorii Florin Iaru si Marius Chivu si arhitectul Teodor Frolu.

„MTR in deriva. Am semnat cu convingere aceasta scrisoare deschisa catre Guvern. Va invit sa va alaturati, adica sa puneti un pic de frana degringoladei”, a scris Eugen Ciurtin pe pagina sa de Facebook.

Scrisoarea face obiectul unei petitii online, „MTR in deriva. Scrisoare deschisa adresata Premierului Romaniei”, semnata, pana la momentul transmiterii acestei stiri, de peste 70 de persoane.

De altfel, scriitorul Andrei Plesu a abordat problema concursului de la Muzeul National al Taranului Roman si in ultimul editorial pe care il semneaza pe platforma Adevarul: „Ce fel de reglementari sunt acelea care permit ¬ cum s-a intamplat, de curand, la Muzeul Taranului Roman ¬ ca ocuparea postului de director sa se decida printr-un concurs (si inca reiterat), care da castig de cauza unui amator incert impotriva unui profesionist consacrat? Ce fel de reglementare e aceea care accepta contestarea (ca membru al comisiei) a unui profesionist competent, dar e de acord cu legitimarea altora mult mai putin profilati. Legi gresite? Obtuzitate culturala? Aranjamente impure? Perplexitatile se pot multiplica”, scrie Plesu, intr-un articol intitulat „Ce se (mai) poate face?”

La jumatatea lunii mai, Ministerul Culturii a decis anularea concursului pentru conducerea MNTR, castigat de antropologul Vintila Mihailescu, intrucat arhitectul Serban Strudza, membru al comisiei, nu ar fi indeplinit conditiile cerute de lege, s-a aratat intr-un raspuns al ministerului pentru agentia de presa News.ro.

Pe 8 iulie, Ministerul Culturii a anuntat ca admise trei candidaturi, in urma analizarii dosarelor de concurs depuse pentru concursul de proiecte de management.

Antropologul Vintila Mihailescu, actualul director interimar al MNTR, Virgil Nitulescu, si cercetatorul Lila Pasima au fost candidatii pentru postul de manager al institutiei muzeale.

Dupa prima etapa a concursului, nota obtinuta de candidatul M.N.T.R. 1 a fost de 7,85, in timp ce al doilea dosar, numit M.N.T.R. 2, a primit nota 8,21. La a doua etapa a concursului – interviul – primul candidat a fost notat cu 7,90, iar al doilea, cu 7,87.

Astfel, marti seara, Ministrul Culturii a anuntat rezultatul concursului. In urma celor doua etape, mediile au fost de 7,87 (M.N.T.R. 1) si 8,40 (M.N.T.R. 2).

Conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura, cu modificarile si completarile ulterioare, este declarat castigator candidatul care a obtinut cea mai mare medie cu conditia ca aceasta sa fie de minimum 7.

Numele castigatorului concursului va fi anuntat dupa incheierea perioadei de contestatii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro