Sari direct la conținut

Cine este Yoon Suk Yeol, președintele sud-coreean care a declarat legea marțială și pe care parlamentarii l-au sfidat

HotNews.ro
Cine este Yoon Suk Yeol, președintele sud-coreean care a declarat legea marțială și pe care parlamentarii l-au sfidat
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și soția sa, Prima Doamnă Kim Keon Hee, alături de câinii lor într-o fotografie publicată în decembrie 2022, FOTO: Handout / AFP / Profimedia

Yoon Suk Yeol, președintele sud-coreean, a decretat marți legea marțială. Un procuror care a fost ales președinte în mai 2022 cu o diferență mai mică 1% de contracandidatul său, Lee Jae-myung, Yoon Suk Yeol a devenit din ce în ce mai nepopular, în timp ce sondajele arată că doar 20% din populație îl mai sprijină, relatează Reuters și CNN.

  • Parlamentul Coreei de Sud a adoptat miercuri o moțiune prin care se cere ridicarea legii marțiale declarate de președintele Yoon Suk Yeol
  • Potrivit Constituției, cabinetul președintelui trebuie să „delibereze” și să revizuiască decizia de ridicare a legii marțiale. Nu este clar dacă Yoon se va conforma votului parlamentarilor, așa cum prevede legea, sau ce va spune cabinetul, notează CNN.

Partidul său pentru Puterea Populară (PPP) a suferit o înfrângere usturătoare la alegerile parlamentare din aprilie anul acesta, cedând controlul asupra adunării unicamerale partidelor de opoziție care au ocupat aproape două treimi din locuri.

Yoon s-a confruntat cu o presiune imensă, în timp ce Partidul Democrat a adoptat în mod repetat proiecte de lege pentru a numi un procuror special care să investigheze presupusele fapte de corupție ale soției sale.

Yoon a refuzat în mod repetat proiectele de lege.

Săptămâna trecută, Partidul Democrat a redus cu peste 4 trilioane de woni  bugetul pe care guvernul și partidul de guvernământ l-a propus.

Mișcarea a înfuriat biroul prezidențial, a cărui purtător de cuvânt a numit-o „tiranie parlamentară”.

Tragedia cu aproape 160 de morți de Halloween

La doar câteva luni după inaugurarea sa, 159 de persoane au murit într-o busculadă în Seul, unde mii de oameni se înghesuiseră pe străzile înguste ale unui cartier din capitala de sud-est coreeană în timpul festivităților de Halloween, Publicul a cerut acțiuni din partea autorităților.

Familiile au declarat pentru CNN la un an că au rămas nemulțumite de răspunsul autorităților – mai ales după ce Yoon a blocat un proiect de lege care propunea o nouă anchetă asupra incidentului la începutul acestui an, potrivit Reuters.

Controversa genților Dior

Soția președintelui, Kim Keon Hee, a fost acuzată că a acceptat cadou o geantă Dior de 2.200 de dolari, ceea ce ar încălca legea care interzice funcționarilor publici și soților acestora să primească cadouri de peste 750 USD.

Astfel, soția sa a fost acuzată de corupție și de trafic de influență.

Yoon a numit acuzațiile în acest dosar drept un „truc politic”, iar scandalul a escaladat într-o criză totală pentru Yoon și partidul său conservator, reflectată în alegerile parlamentare din aprilie, unde partidele liberale de opoziție au obținut o victorie fulgerătoare. 

Conducerea parlamentară a opoziției este parțial ceea ce l-a determinat pe Yoon să ordone legea marțială de urgență, invocând o moțiune a opoziției de a demite procurorii de rang înalt și respingerea unei propuneri de buget guvernamental.

Ce spune Constituția sud-coreeană despre declararea legii marțiale

Constituția Coreei de Sud spune că președintele poate declara legea marțială atunci când se consideră necesar pentru a face față unei amenințări militare sau pentru a menține siguranța și ordinea publică prin mobilizarea forțelor militare.

Declarația de lege marțială a președintelui trebuie să fie revizuită de cabinet.

Atunci când legea marțială este declarată de către președinte, acesta trebuie să sesizeze Adunarea Națională asupra deciziei. Președintele trebuie să se conformeze atunci când Adunarea Națională solicită ridicarea legii marțiale cu votul majorității membrilor.

Comandantul legii marțiale, numit de președinte la recomandarea ministrului apărării din rândul generalilor în serviciu, are puterea de a întreprinde acțiuni legate de arestarea persoanelor, percheziție și sechestru.

Comandantul are autoritate asupra tuturor chestiunilor administrative și judiciare.

INTERVIURILE HotNews.ro